ÖNE ÇIKANLAR :
SAĞLIKTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Nisan 2013 Çarşamba 21:31

"Kadınlar risk faktörü olmasa bile kanser olabilir"


Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi Köroğlu Ünitesi genel cerrahi uzmanı Dr. Suat Bozkürk, "Hiç bir risk faktörü olmasa dahi kadınlar meme kanserine yakalanabilir" dedi.

        Dr. Suat Bozkürk, Kanserle Savaş Haftası nedeniyle hastalıkla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'de yılda yüz bin kişinin kanser hastalığı nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Bozkürk, "Her yıl 150 bin yeni kanser vakası ortaya çıktığı tahmin ediliyor. Bu artışın nedeni de yaşlı nüfusta meydana gelen artış, sigara kullanımı ve obezite salgını. Sigara ve alkol kullanımı, radyasyona maruz kalma, bazı virüsler, kötü beslenme, gıdalardaki katkı maddeleri, uzun süre güneş ışığında kalma, bazı kimyasal maddeler, hava kirliliği ve cinsiyet, yaş ile cilt yapısı gibi biyolojik faktörlerde kansere yol açıyor." dedi.

        Meme kanseri ile ilgili de bilgiler aktaran Dr. Suat Bozkürk, "Meme kanseri tüm kadın kanserlerinin yüzde 23'ünü oluşturuyor. 50 yaşın üzerinde olmak, yakın akrabaların birinde meme kanseri bulunması, ilk âdetin 12 yaşından önce başlaması, hiç doğum yapmamış olmak, adet görmenin 50 yaşından sonrada devam etmesi, sigara ve alkol kullanımı, obezite ile yağlı yiyecekler hastalığa yakalanmanın riskini artırıyor. Az yağlı, dengeli ve sebze-meyve ağırlıklı beslenme meme kanserine yakalanma riskini azaltır. Hiç bir risk faktörü olmasa dahi kadınlar meme kanserine yakalanabilir. Bayanlar her yıl periyodik olarak doktor kontrolünden geçmelidir." diye konuştu.
 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER