ÖNE ÇIKANLAR :
SAĞLIKTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 18 Ocak 2017 Çarşamba 12:03

İşte uykusuz bırakan besinler

İşte uykusuz bırakan besinler

Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, gece yatmadan önce tüketilen kırmızı et, bitter çikolata, sarımsak, kahvaltılık tahıllar ve şeker barlarının uykuyu kaçırmada etkisi olduğunu söyledi.


Uzman Diyetisyen Serkan Tutar uykusuz bırakan besinler ile ilgili bilgiler verdi. Akşam saatlerinde tüketilen besinin uykuya birebir etkisi olduğunu belirten Tutar, sindirimi zor olan ve uzun süre midede kalan besinlerin yatmaya yakın tüketilmesi birçok sağlık problemini de beraberinde getirdiğini kaydetti.

KIRMIZI ET VE BİTTER ÇİKOLATA

Akşam yemek saatinin 20.00’dan sonraya kaldıysa kırmızı et tüketilmemesi gerektiğini kaydeden Tutar, “Sert yapısı ve protein içeriğinin yüksek olması nedeni ile uzun süre tok tutan kırmızı et siz uyurken barsak sisteminizde olacaktır. Bu durumda uyku düzeninizde dengesizliklere neden olabilir” diye konuştu. Kırmızı etin yanı sıra bitter çikolatanın da geceyi kaliteli uyku ile geçirmeyi engelleyen besinlerden birisi olduğunu dile getiren Tutar şöyle konuştu: “Uyku kaçıran ve insana ekstra enerji veren kafein bu çikolata içerisinde fazlası ile bulunmaktadır. Hemen hemen tüm çikolatalar içerisinde bulunan kafein bulunur. Buna teobromin adı verilen uyaranda eklendiğinde kalp ritminin hızlanması ile uykunuzun kalitesizleşmesi kaçınılmazdır. Beyaz çikolatalar içerisinde bu bileşenlerin daha az olması nedeni ile uyku kalitesine etkisi daha azdır.”

SARIMSAK, KAHVALTILIK TAHILLAR VE ŞEKER BARLARI

Genel olarak yatmadan önce içerisinde sarımsak olan besinlerin tüketiminden kaçınılması gerektiğini vurgulayan Tutar, sarımsağın mide ekşimesine neden olduğunu aktaran Tutar, kahvaltılık tahılların da yatmadan önce kan şekerinizin hızlı yükselmesini sağladığı için kalitesiz bir uykuya neden olabileceğini belirtti. Tutar, gün içerisinde tatlı ihtiyacını karşılamak için dönemsel olarak tüketilen şeker barlarının da gece uykusuna mal olan besinlerden birisi olduğunu vurguladı. Tutar, “Yapılan bir çalışmada uykudan önce bireylere şeker barları tükettirilmiş ve 10 bireyden 7’sinin gece kabus gördüğü saptanmıştır. Bu durum gece yatmadan yüksek miktarda alınan şekerin bu duruma neden olabileceği sonucunu çıkarmaktadır” ifadelerini kullandı.
 

KAYNAK:
İHA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER