ÖNE ÇIKANLAR :
SAĞLIKTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 27 Ekim 2014 Pazartesi 15:43

İşte Türkiye’nin sağlık haritası

İşte Türkiyenin sağlık haritası

Prof. Dr. Turgay Arınsoy, Türkiye’nin sağlık haritası sonuçlarını açıkladı.


Türk Nefroloji Derneği 2. Başkanı, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgay Arınsoy, Türkiye’nin sağlık haritası sonuçlarını açıkladı.

Türk Nefroloji Derneği tarafından Antalya’da düzenlenen 31.Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi’nde Türkiye’nin sağlık haritası çizildi.

Sağlık Bakanlığının desteği ile dernek tarafından 7 bölgede 10 bin hasta üzerinde yapılan araştırmaya göre sigara ve hipertansiyonda farkındalık artsa da diyabet ve obezite de artışın devam ettiği kaydedildi.

"ÇARPICI SONUÇLAR VAR"

Antalya’da düzenlenen 31. Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon Kongresi’nde Türk halkının sağlık haritası masaya yatırıldı. Türk Nefroloji Derneği İkinci Başkanı Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turgay Arınsoy, araştırmanın sonuçlarını değerlendirdi. Türkiye kronik böbrek hastalığı sıklığının araştırıldığı çalışmanın ilk aşamasının 2006’da 23 il 7 coğrafi bölgede 10 bin 750 kişinin evine giderek gerçekleştirildiğini hatırlatan Prof. Dr. Arınsoy, Türk halkında erken ve geç evrede sıklığın yüzde 15.7 çıktığını aktardı. İkinci aşamada 2011’de 5 yıl sonra 4 bin 453 erişkin üzerinde tekrar bir çalışma yaptıklarını ve ön sonuçlarını aldıklarını hatırlatan Prof. Dr. Arınsoy, “Çarpıcı sonuçlar var. En önemlisi şu şeker hastalığında ilk araştırmamızda yüzde 12.7 olan sonuç 5 yıl sonra yüzde 18’lere çıkmış durumda. Şeker hastalığında önemli bir artış var. Şeker hastalığı yüksek tansiyonla birlikte böbrek yetmezliğinin en önemli nedenlerinden biridir. Şeker hastalığındaki artış böbrek yetmezliğine yansıyacaktır. Bu bizi endişeye sevk ediyor” diye konuştu.

"TÜRKİYE’NİN KİLOSU ARTIYOR"

Araştırmanın sevindirici yönlerinden paylaşımda bulunan Prof. Dr. Turgay Arınsoy, “Hipertansiyon farkındalığı yüzde 33’lerden 40.7’ye kadar yükseldi. Yani kişiler yüksek tansiyonu noktasında bilinçleri artıyor. Halkta bir bilinçlenme var bu sevindirici” dedi. Türkiye’nin kilosunun arttığını işaret eden Prof.Dr. Turgay Arınsoy, “Ortalama 2.2 kilogram arttık. Bel çevremiz çok artıyor. 2006 yılındaki araştırmamızda bel çevresindeki şişmanlığa baktığımızda yüzde 33’lerden yüzde 40’lara ulaştık.Yani şişmanlıyoruz.Şişmanladığımız içinde şeker hastalığımız artıyor. Bu da böbrek hastalığına yansıyor” ifadelerini kullandı.

"BÖBREK YETMEZLİĞİ SİNSİ HASTALIK"

Böbrek hastalığındaki ölüm oranında çarpıcı sonuçların olduğunu dile getiren Prof.Dr. Turgay Arınsoy, “Son dönem böbrek yetmezliği olanların normale göre ölümlerinde yüzde 4.5 artış var. Ama daha da çarpıcı olanı şu son döneme gelmemiş böbrek hastalığında ise diyaliz tedavisi görmeyen kişilerde ölüm oranı daha da yüksek. 9.2 kat artmış. Nedeni ise üçüncü dördüncü evredekilerde kalp hastalığı oranı çok artıyor. 25 yaşındaki kronik böbrek yetmezliği olan bir kişinin, 85 yaşındaki bir kişiyle kalp hastalığına yakalanma şansı aynı. Bu son derece çarpıcı bir durum. Böbrek hastalığı olanların kalp hastalığından ölme oranı 10 ile 100 kat artmış durumda. O nedenle bu hastaların önemli bir kısmı diyalize gelmeden kal hastalığı nedeniyle öldüğü için bir kısmı ulaşamıyor. Diyaliz merkezlerimiz yeterli. Bu arada hastayı kaybettiğimiz için hastalığın oluşumunu engellememiz gerekiyor. Bu nedenle iki risk faktörü hipertansiyon ve şeker hastalığı ile mücadeleye devam etmemiz gerekiyor” dedi.

Böbrek yetmezliğinin sinsi bir hastalık olduğunu ve erken evrede bazı bulgularının olduğunu ifade eden Prof.Dr. Arınsoy, “ Son döneme gelindiği zaman fark ediliyor. Erken evrede yüksek tansiyon, hafif ödem olabiliyor. Ama bu bulgular önemsenmediği zaman son döneme ulaşılıyor. Erken evrede risk olan hastaları taramamız lazım. Risk altında olanlar; şeker hastaları, obez kişiler, ailesinde kalp ve böbrek hastalığı onlalar, ileri yaşlılar, sık ağrı kesici kullanan gruba tarama testi ile bakılması gerekiyor” şeklinde konuştu. Beş yıl önceki çalışmada yüzde 32.7 olan sigara kullanma oranının 2011 yılında yüzde 27’lere gerilediğini bildiren Prof. Dr. Arınsoy, bu noktada Sağlık Bakanlığı’nın kampanyasının etkili olduğunu kaydetti.

"HASTANIN AYAĞINA GİDİLECEK"

Türk Nefroloji Derneği Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Gültekin Süleymanlar, böbrek rahatsızlığının son evrede görüldüğünü ve hastalığı önlemek için Sağlık Bakanlığı’nın bir eylem planı başlattığını belirtti. Hastanın ayağına gideceklerini ifade eden Prof.Dr. Arınsoy, “Aile hekimlerimiz aracılığıyla genetik yatkınlığı olanları teste zorlayacağız" dedi.

Prof.Dr. Süleymanlar, kronik böbrek hastalığı ciddi bir problem olduğunu vurgulayarak, “8 kişiden birinde görülüyor. Ve yaptığımız çalışmalarda buna yol açan şeker ve tansiyon , obezite hastalarının son 5 yılda yükselmesi üstünü rakamlara tanık olduk. Son döneme ulaşan hastaya yaşaması için diyaliz ve böbrek nakli yapmak durumdayız.70 bin hasta var. Bu konuya dikkatleri çekmek istiyoruz. Sadece tedavi ile önüne geçemeyiz. Sağlık Bakanlığı ulusal program haline getirme kararlılığı gösterdi, bir eylem planı hazırlandı. Farkındalık ve aile hekimlerinin sahaya inmesi çalışmalarına başlayacağız" açıklamasını yaptı.

 

KAYNAK:
İHA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER