ÖNE ÇIKANLAR :
SAĞLIKTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 26 Temmuz 2014 Cumartesi 11:56

İşte bayram ikramınız

İşte bayram ikramınız

Sağlık Bakanlığı onayladı!


Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Seçil Özkan, bayram sabahı ağır bir kahvaltıdan kaçınılmasını, ziyaretlerde de ağır tatlılar yerine meyve ikram edilmesini önerdi.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Seçil Özkan, ramazan sonrası beslenme ve bayram ikramıyla ilgili önerilerde bulundu.

Bayram sabahı normal yaşama dönüleceği için ağır bir kahvaltıdan kaçınılması gerektiğini, kahvaltıda kızartma, kavurma ve hamur işi gıdalar yerine peynir, zeytin, yumurta, domates, biber, maydanoz gibi besinler, içecek olarak da süt, taze sıkılmış meyve suyu ve bitki çayı tercih edilmesini öneren Özkan, "Ağır bir kahvaltı olmamalı. Aksi halde midede rahatsızlık hissedebiliriz. Ayrıca her zaman olduğu gibi tam buğday ekmeği ve kepekli ekmek de öneriyoruz" dedi.

Özkan, vücudun sıvı ihtiyacının karşılanması için günde 12-14 bardak su içilmesinin büyük önem taşıdığını anlattı.

Bayram ziyaretleri

Bayram ziyaretlerindeki ikramlıklar konusunda da dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi veren Özkan, "Bu ziyaretler nedeniyle genellikle öğlen öğünü atlanıyor. Bu nedenle ziyaretlerde ev sahipleri yaprak sarması, kısır gibi besinleri, ayran ve bitki çayıyla ikram ederlerse bu atlanan öğlen öğünü telafi edilmiş olur" şeklinde konuştu.

Ziyaretlerde sıcak havada ferahlatıcı özelliği olan meyve ikramının da düşünülebileceğini ifade eden Özkan, "Hem ferahlık vermesi, hem şeker ihtiyacını karşılaması hem de posalı olması açısından meyve ikramı önemli" ifadesini kullandı.

Özkan, çayın yanında tatlı yerine kuru meyve, incir, kayısı, elma kurusu da ikram edilebileceğini belirterek, bunların kan şekerini yavaş yavaş yükselttiğini ve dengeye getirdiğini söyledi.

Baklava ve çikolata yerine, sütlü tatlıların ikram edilmesini de öneren Özkan, bir kase sütlü tatlı veya 4 top dondurmanın bütün gün için yeterli olduğunu belirtti.

Özkan, şunları kaydetti:

"Çok misafirperver bir toplum olduğumuz için ev sahibini kırmamak için ikramlar geri çevrilmiyor. Dünya Sağlık Örgütü günde 50 gram şeker öneriyor. Bu günde 4 dilim baklavaya, 4 top dondurma ya da bir kase sütlaca denk geliyor. Gün içine 2-3 dilim baklavayı dağıtabiliriz. Bir dilimde kalmanızı öneriyorum. Yarım dilim israfa girer, bir dilim yeterlidir."

Porsiyonların küçültülmesini de öneren Özkan, "Ortaya boş tabak koyup kişinin yiyeceği kendisinin alması sağlanabilir" diye konuştu.

Ayran ve taze sıkılmış meyve suyu yerine şekersiz, vişne gibi doğal meyvelerden yapılan sıvıların da tercih edilebileceğini anlatan Özkan, "Çocuklarımızı da bunlara alıştırmalıyız. Onlara da daha doğal gıdaları önermeliyiz. Biz yaparsak bu alışkanlığı kazanırlar" şeklinde konuştu.

"Ziyarete yürüyerek gidin"

Özkan, oruç nedeniyle ramazan boyu ertelenen fiziksel aktivitenin de bayramdan itibaren normale dönmesi gerektiğini belirterek, günde yarım saat yürüyüş ya da haftada 3-4 gün 1 saat-45 dakikalık sporun ihmal edilmemesini önerdi.

Asansör yerine merdiven kullanmak, araçla seyahat etmek yerine ise yürümek gerektiğini kaydeden Özkan, fiziksel aktivitenin vücudun güçlenmesine faydası olduğunu vurguladı.

Tatile gidenlere öneriler

Bayramı otel ya da tatil köylerinde geçireceklere de önerilerde bulunan Özkan, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeden vazgeçilmemesi, ara öğünlerde meyve tüketilmesi, ayran ve meyve suyunun tercih edilmesi, geç saatlerde yemekten kaçınılması, tabakların tıka basa doldurulmaması gerektiğini bildirdi.  

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER