ÖNE ÇIKANLAR :
SAĞLIKTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Kasım 2014 Cuma 15:29

Hayata yeniden tutundu

Hayata yeniden tutundu

Yüksek tansiyon ve idrarını yapamama şikayeti ile PAÜ Hastanesi'ne başvuran Kavak, yapılan tetkiklerin sonucunda sağ böbreğinin yüzde 90 sol böbreğinin ise yüzde 60 çalışmadığı belirlendi.


Denizli'de iki böbreği iflas etmenin eşiğine gelen 10 yaşındaki Volkan Kavak, Pamukkale Üniversitesi Hastanesi'ndeki (PAÜ) tedavinin ardından sağlığına kavuştu. Üç aylık yoğun tedavinin ardından hastaneden taburcu olmaya hazırlanan Volkan, yaşadığı acı dolu günleri geride bırakmanın mutluluğunu yaşıyor.

Yüksek tansiyon ve idrarını yapamama şikayeti ile PAÜ Hastanesi'ne başvuran Kavak, yapılan tetkiklerin sonucunda sağ böbreğinin yüzde 90 sol böbreğinin ise yüzde 60 çalışmadığı belirlendi.

PAÜ Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selçuk Yüksel, Volkan'ın tedavi sürecini AA muhabirine anlattı.



Volkan'ın hastalığının geçirdiği üst solumum yolu enfeksiyonundan sonra vücudun kendi yarattığı antikorların böbreğe çökmesi veya tahrip etmesiyle başladığını bildiren Yüksel, hastaneye başvurduğunda vücudunda ileri derecede şişlikler bulunan hastanın böbreklerinin iflas etmek üzere olduğunun görüldüğünü kaydetti.

Yüksel, "Volkan ilk geldiğinde sağ böbreği yüzde 90, sol böbreği yüzde 60 tahrip olmuş durumdaydı. Hastamıza ilk önce hızlı bir şekilde hemodiyaliz tedavisi uyguladık. Daha sonra da biyopsiden çıkan tanımıza göre tedaviler belirledik" dedi.

Volkan'ın zorlu bir tedavi sürecinden geçtiğini ifade eden Yüksel, şunları söyledi:

"Küçük hastamıza aslında yeni bir tedavi yöntemi uygulamadık. Başarımızın etkenleri arasında hastamızın bünyesinin tedaviyi çok güzel bir şekilde yanıt vermesi yer alıyor. En büyük etken ise erken tanıdır. Eğer geç kalınsaydı böbreklerini kurtaramazdık. Hastamız önce diyalize mahkum olur sonra da böbrek naklini beklemek zorunda kalırdı. Şu anda oldukça iyi, fakat tamamen düzelmesi için zamana ihtiyacı var. Şu anda çok rahat idrarını yapıyor, fazla kilolarını verdi, tansiyonu azaldı. Yüzde 90 çalışmayan böbreği çalıştırmayı başardık.

Volkan gibi gibi çok sayıda hastamız var ancak en dramatik tabloyla gelen oydu. Kendisi inanılmaz derece güçlü bir çocuk ve tedaviye iyi yanıt verdi. Eğer zamanında tedavisi olmasaydı böbrek yetmezliğine giderdi kısa sürede. Onun da çaresi böbrek nakli olacaktı."



 Yeniden okuluna gidebilecek

Hastaneden taburcu olmak için gün sayan Volkan Kavak ise iyileşmeye başladığı için çok mutlu olduğunu, en çok okuluna devam edeceği için sevindiğini ifade etti.

"Doktorum böbreklerimi kurtardı ve bana yeni bir hayatın yolunu açtı" diyen Volkan, "Beni diyalize bağlanmaktan kurtardı. İlkokul 5. sınıfa gidiyorum. Okulumdan ve arkadaşlarımdan 3 ay uzaklaşmak zorunda kaldım, bu beni çok üzdü. Tedavimden sonra okula gidebileceğim için çok mutluyum. Kendimi yeniden doğmuş gibi hissediyorum. Doktoruma çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Üç aydır çocuğunun başında ayrılmayan anne Raziye Kavak da, her geçen gün biraz daha iyileştiği için tarif edilemez bir mutluluk yaşadığını belirterek, "Biz köyde yaşıyoruz. Eşim işsiz. Çocuğumu buraya ben getirdim. Yatırdılar sağolsun. Selçuk hocam ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Çocuğum tedavi olmasaydı diyalize bağlanmak zorunda kalacaktı. Allaha şükürler olsun çocuğumuzu bize bağışladı" diye konuştu.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER