ÖNE ÇIKANLAR :
SAĞLIKTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 09 Ekim 2014 Perşembe 08:45

Hastanelerde büyük tehlike!

Hastanelerde büyük tehlike!

SGK, geçtiğimiz günlerde tıbbi malzeme alım fiyatlarını yüzde 80’e varan oranda düşürünce tedarikçi firmalar hastanelere mal vermeme kararı aldı.


SGK, geçtiğimiz günlerde tıbbi malzeme alım fiyatlarını yüzde 80’e varan oranda düşürünce tedarikçi firmalar hastanelere mal vermeme kararı aldı. İddialara göre bazı ameliyatlarda sıkıntı yaşanabilir.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK), geçtiğimiz günlerde güncellediği tıbbi malzeme alım listesindeki (SUT) malzemelerin fiyatlarını, yüzde 80’e varan oranlarda indirme kararı almasının, ülke genelinde yapılan birçok özellikli ameliyatı durma noktasına getirdiği öne sürüldü. Tıbbi malzeme tedarikçiliği yapan firmalar, listede belirlenen fiyatların, maliyetin bile çok altında kalması üzerine, hastanelere malzeme vermeme kararı aldı. Medikal Sanayici İşadamları Derneği (MEDİSİAD) Üyesi Zihni Tunç, “Listede bir değişiklik olmazsa, hastanelerde özel malzemelerle yapılan operasyonların bazıları duracak ya da kaliteli ve güvenilir ürünler yerine, Çin mallarıyla işlemler yapılacak” dedi.

BAZI AMELİYATLARDA MALZEME SIKINTISI DOĞABİLİR

Tıbbi malzeme satın atan firmaların listede yapılan değişikliklerden memnun olmaması nedeniyle özellikle genel cerrahi, kadın doğum, algoloji, ortopedi ve beyin cerrahisi alanında yapılan ameliyatların sıkıntıya girebileceği iddia edildi. Dünya genelinde çok tercih edilmeyen Çin malı özel malzemelerin kullanılmasının da hastalar üzerinde olumsuz sonuç doğurabileceği belirtildi. Ayrıca SGK’nın uyguladığı fiyat politikası nedeniyle Türkiye’de üretim yapmak için yatırım hazırlığında olan Avrupa’daki birçok firma da geri adım attı. Daha önce ülkemize farklı tıbbi malzemelerin getirilmesi ve üretim için milyonlarca dolarlık proje hazırlayan yabancı firmaların, “Zarar edebiliriz” kaygısı nedeniyle Türkiye’ye gelmekten vazgeçtiği öğrenildi. Medical Sanayici İşadamları Derneği (MEDİSİAD) ile Ortopedik, Omurga, Travma ve Tanıya Dayalı Tıbbi Malzeme İmalatçıları ve İthalatçıları Derneği (ORDER) üyeliği de bulunan Zihni Tunç, SGK’nın uyguladığı fiyat politikasının sektörü zor durumda bıraktığını söyledi. 

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER