ÖNE ÇIKANLAR :
SAĞLIKTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 22 Aralık 2014 Pazartesi 10:24

Hapşırırken fıtık olmayın

Hapşırırken fıtık olmayın

Uzmanlar, omurgalar içinde basıncı artıran hapşırma ve sert öksürmeyle bel ve boyun fıtığı olma riskinin artabileceğini açıkladı.


Uzmanlar, omurgalar içinde basıncı artıran hapşırma ve sert öksürmeyle bel ve boyun fıtığı olma riskinin artabileceğini açıkladı.

Bel ve boyun ağrısı şikayetleri giderek yaygınlaşırken, gün içerisinde farkına bile varmadan yapılan birçok yanlış hareket bu ağrıları tetikleyerek bel ve boyun fıtıklarının oluşumuna zemin hazırlıyor. Bunların yanında hareketsizlik, obezite, zihinsel yükler, hamilelik, ağır yük kaldırma gibi omurgaya zarar veren birçok faktör, omurlar arasındaki diskleri zamanla aşındırıyor. Bu aşınmaya bağlı olarak omurgalar içinde basıncı artıran en ufak ani bir hareketle, hapşırma, sert öksürmeyle bile bel ve boyun fıtığı olma riski artıyor. Hapşırırken ya da öksürürken dizlerimizi hafif bükmeye, elimizi bir yere dayamaya dikkat etmemiz gerekiyor.

Yanlış pozisyonda oturma ve beli korumadan eğilme gibi günlük hayatta yapılan birçok hatalı hareketin bel ve boyun disklerine zarar verebileceğini kaydeden Fizik Tedavi ve Manipülasyon Uzmanı Dr. Ali Şahabettinoğlu, omurga çevresi kaslarının zayıflamasıyla birlikte bel ve boyun ağrılarında artış görülmesinin kaçınılmaz olduğunu kaydetti. Oluşan bu ağrıların kronikleşerek hayat kalitesini düşüreceğini söyleyen Şahabettinoğlu, zamanında konulan erken teşhis ve doğru tedaviyle yaşam standartlarının korunabileceğini ifade etti.

FITIĞA ELLE TEDAVİ

Sık sık tekrarlıyorsa boyunda ve belde oluşan ağrıların hafife alınmaması gerektiğine işaret eden Şahabettinoğlu, boyundan kola ve ele vuran ağrı varsa boyun fıtığı, belden bacağa vuran ağrı varsa bel fıtığı olma riskinin olabileceğini kaydetti. Şahabettinoğlu, iyi bir muayene sonrası konulan teşhise göre uygulanacak doğru tedavinin ileride oluşabilecek riskleri ortadan kaldırabileceğinin unutulmaması gerektiğini vurguladı. Bursa’daki merkezinde uzun yıllardır uyguladığı manipülasyon (elle tedavi) yöntemi ile birçok hastaya şifa veren Şahabettinoğlu, bu tedavi yönteminin Türkiye’de çok az sayıda uzman doktor tarafından bilinip uygulandığını belirtti. Manipülasyon tedavisinin hafif vakalarda 2-3, orta vakalarda 4-6, ileri vakalarda ise 8-10 seans sürdüğünü ifade eden Şahabettinoğlu, tedavilerin ise 3-5 gün aralıklarla uygulandığını belirtti.

Manipülasyon tedavisi ile fıtığın yüzde 98 oranında yok olduğunu kaydeden Uzm. Dr. Ali Şahabettinoğlu, ameliyatın bel fıtığında ayaklarda ilerleyen kas gücü kaybı, idrar-büyük abdest kaçırma şikayeti olan ya da ameliyatsız tedaviye cevap vermeyen hastalara, boyun fıtığında ise ellerde-kollarda ilerleyen kas gücü kaybı olanlarda ya da ameliyatsız tedaviye cevap vermeyen çok az sayıdaki hastaya uygulandığını sözlerine ekledi.




KAYNAK:
İHA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER