ÖNE ÇIKANLAR :
SAĞLIKTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 24 Nisan 2014 Perşembe 10:46

Gözlerin kurumasının sebebi o

Gözlerin kurumasının sebebi o

Gözünü kırpmadan sürekli bilgisayar ekranına bakan kişiler göz kuruluğu olarak bilinen rahatsızlığa yakalanabilirler.


Dünyada kuru göz hastalığının görülme oranının yüzde 5 ile yüzde 35 arasında değiştiğini, 40-45 yaşından sonra görülme sıklığının ortalama yüzde 15 civarında olduğunu kaydeden Prof. Dr. Meltem Yağmur, Türkiye’de hastalığın görülme oranıyla ilgili bir veri bulunmadığını aktardı. Kuru göz hastalığının çok çeşitli nedenleri olabileceğini belirten Yağmur, "Göz yaşının üretildiği bezde yaşanan sorundan kaynaklanabilir. Kirpik diplerindeki enfeksiyonlara bağlı oluşabilir. Bunun dışında kontakt lens kullanımı, aşırı bilgisayar kullanımı, yaşlanma gibi nedenler de kuru göz rahatsızlığını tetikleyebilir" dedi.

'BİLGİSAYAR KULLANIMINA DİKKAT'

Özellikle bilgisayar kullanımındaki yanlışların kuru göz hastalığına davetiye çıkarabildiğini kaydeden Yağmur, şunları söyledi:

"Bilgisayar kullanımındaki yanlışlar bu rahatsızlıkta önemli yer tutuyor. Gözler hiç kırpılmadan sürekli olarak bilgisayar ekranına uzun süre bakılırsa gözde kuruluk oluyor. Dolayısıyla mutlaka bilgisayar kullanırken hem göz kırpma sayısını arttırmak lazım, hem ara verip dinlenerek bilgisayar başında durmak lazım. Bu önlemlere rağmen gözde kuruluk yaşanıyorsa bilgisayar kullanıldığı anda sakınca içermeyen suni gözyaşları göze damlatılabilir. Kuru göz rahatsızlığı yaşayan insanlar, gözlerine sanki kum atılmış gibi batma hissederler. Kuruma hissedip görme kaliteleri bozulur. Hastanın şikayetlerine bağlı inceleme ve tahliller yapılır. Muayene sırasında tespit ettiğimiz bulgular oluyor. Bu tür rahatsızlık hissedenlerin en kısa sürede uzman göz hekimlerine başvurmalarını öneriyoruz."

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER