ÖNE ÇIKANLAR :
SAĞLIKTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Eylül 2014 Pazartesi 12:04

Etin yanında yediklerinize dikkat edin

Etin yanında yediklerinize dikkat edin

Uzmanlar et ile ilgili önemli uyarıda bulundu.


Uzmanlar Kurban Bayramı'nda tüketimi artacak olan et ile ilgili önemli uyarıda bulundu. Ette birçok vitamin bulunduğuna işaret eden uzmanlar, özellikle ette bulunan demir başta olmak üzere birçok besin kaynağının vücut tarafından emilimini kolaylaştırma adına C vitamini de tüketilmesini önerdi.

ET NASIL PİŞİRİLMELİ

Yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla besin değerini kaybetmeden kırmızı etin nasıl pişirilmesi gerektiği ile ilgili açıklama yapan Acıbadem Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Merve Çapaş şunları söyledi: "Kırmızı et B6, B12 vitamini, demir, magnezyum, çinko, fosfor ve folik asit alımı için iyi bir besin kaynağıdır. Ancak etler aynı zamanda kalp sağlığını direkt ilgilendiren kolesterol ve doymuş yağ açısından da zengindir. Bu nedenle yetişkin bireyin günlük gereksinimi için 100-120 gram pişmiş kırmızı et yeterlidir. Kırmızı et çoğunlukla protein ve yağdan ibaret olduğundan dolayı, aynı zamanda enerji kaynağıdır ve beslenmemizde önemli yer tutar. Ancak eti doğru pişirme yöntemi tercih edilmezse besin değeri kaybına uğrayarak sağlığa zararlı hale gelir."

ET İÇİN EN UYGUN YÖTEM

"Et için en uygun pişirme yöntemi haşlama, ızgara ve fırınlamadır" diyen Diyetisyen Merve Çapaş, "Kızartma ve kavurmadan özellikle kaçınılmalıdır. Kavurma yapılması özellikle isteniyorsa hiç yağ eklemeden etin az yağlı kısmı çok kısık ateşte ağzı kapalı olarak hazırlanabilir. Tencere yemekleri hazırlanırken etli yemeklere ayrıca yağ eklenmemeli kendi yağıyla pişirilmelidir. Etler pişirilirken çok sık karıştırılırsa veya ızgarada mangalda sürekli çevrilirse içi çiğ kalır. Buna bağlı olarak az pişmiş bu etlerde bakteri üremesi devam ediyor olabilir." diye konuştu.

 Diyetisyen Merve Çapaş, mangalda pişirilen etleri çevirirken maşa kullanılması uyarısında bulunarak, şu önerilerde bulundu: "Çevirirken çatal kullanıldığında etin bütünlüğü bozulacağı için et suyunu salarak hem lezzetini bırakır hem de besin değeri kaybı olur. Etler çok pişirildiğinde ise kanserojen madde oranı artar. Mangal yaparken kömürün kor halinde olması gerekir ve ateşle arasında 15 cm mesafe olmalıdır. Yani etler ızgarada pişirilirken vitamin kaybına yol açmamak için etle ateş arasındaki uzaklık eti yakmayacak, kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır. Hangi yöntemle hazırlanırsa hazırlansın et yemeğinizi mutlaka C vitamininden zengin sebze ve salatalarla birlikte tüketmelisiniz. Bu yöntem besin çeşitliliğinin sağlanması açısından doğrudur ve ayrıca C vitamini demirin emilimine olumlu katkı yaparak demirden daha çok yararlanmayı sağlar."

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER