ÖNE ÇIKANLAR :
SAĞLIKTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 01 Eylül 2014 Pazartesi 23:25

Eti ne zaman tüketmeliyiz?

Eti ne zaman tüketmeliyiz?

Vücudumuzun yapı taşlarından olan protein ihtiyacının karşılanması için protein içeren gıdaların yatmadan en az 10 saat önce tüketilmesi gerektiği belirtildi.


Obezite ile ilgili çalışmalar yapan Dr.Fevzi Özgönül, eti güneş batmadan tüketin uyarısında bulundu. Dr.Fevzi Özgönül, yaptığı açıklamada, bu yıl yaşanan mevsim dengesizlikleri sonucu ve yaklaşan soguk havaların etkisiyle vivut direncinin düşük olabileceği uyarısında bulundu.  Özgönül, beslenme alışkanlıklarına özellikle dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, dengeli ve düzenli beslenmeye dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Özgönül yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Sonbaharda yağmur ve soğuk hava nedeniyle hep kapalı bölgelerde bir arada yaşarız. Bu mevsimde,en önemli tehlike, soluduğumuz hava ile bulaşabilen hastalıklardır. Bu mevsimde, grip nezle ve üst solunum yolu hastalıkları en çok görülenleridir.Hem kendimizin hem çocuklarımızın bu hastalıklardan korunabilmesi için beslenme en önemli yeri tutar.Bu mevsimde özellikle dengeli ve yeterli bir beslenme gereklidir. Protein, karbonhidrat, yağ, vitaminler, minerallerden oluşan besinleri içeren yiyecekleri yemeliyiz. Bu yüzden bu dönemde, hayvansal gıdaları (et, süt, yumurta, peynir yoğurt gibi), bitkisel gıdaları (sebzeler, yeşillikler, meyveler, baklagiller gibi) dengeli ve çeşitli olarak tüketilmeliyiz.

Vücudumuzun yapı taşlarından olan protein ve yağlar bağışıklık sistemimizin güçlenmesinde büyük rol oynarlar. Bu gıdalar vücudumuzda depo edilemediği için. Vücudumuzun bizi tamir ettiği, gece biz uykudayken olan zaman diliminde kullanıma hazır olması gerekir.Proteinli gıdalar, sindirimi en zor olan gıdalardır. Bu gıdaların sindirimi 8-10 saat sürer. Bu yüzden bu tür gıdaların yatmadan en az 10 saat öncesinden yenilmiş olması gerekir.

Kışın gece yediğimiz etli yemekler bize zarar vermez ama yeteri kadar fayda da vermez. Proteinli gıdalardan yararlanmak istiyorsak ve hastalıklara karşı vücudumuzun dirençli olmasını istiyorsak sabahları peynir, yumurta gibi proteinli yiyecekleri. Öğlen et, tavuk, balık, bakliyat gibi yiyecekleri mutlaka tüketmeliyiz.

Unutmayın geç yemek zarar vermeyebilir ama en önemlisi yediklerimizden faydada da göremeyiz.” 

KAYNAK:
İHA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER