İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin engelli dostu otobüsleriyle şehirdeki bedensel engelliler ulaşım özgürlüğüne kavuştu. Alçak tabanlı, engelli rampalı yeni otobüslerin hizmete girmesi sayesinde, toplu ulaşımdan yararlanan engelli yolcu sayısında adeta patlama yaşandı. 2006 yılında 32 bin adet olan engelli kartı sayısı da 2013 yılında 100 bini aştı.
Dijital ortamda depolanan Kentkart biniş istatistiklerine göre, 2006 yılında günde 31 bin 410 engelli yolcunun toplu ulaşım araçlarıyla seyahat ettiği İzmir’de, 2013 yılı itibariyle engellilerin günlük seyahat ortalaması 72 bin 629’a ulaştı. Yüzde 130 oranındaki bu artışı sağlayan en önemli etken, belediye tarafından satın alınan engelli rampalı ve alçak tabanlı otobüslerin hizmete girmesi oldu. ESHOT ve İZULAŞ filosundaki engelli dostu otobüslerin sayısı, son alımlarla 981’e ulaştı. Metro ve İZBAN gibi raylı sistem kuruluşlarının da istasyonlara giriş çıkışı sağlayan asansörler ve engelli rampalarına sahip olması, fiziksel engellilerin seyahat özgürlüğüne kavuşmasını sağladı.
2004 yılı öncesinde sadece birkaç adet özel yapım otobüsle engellilere ulaşım hizmeti verilebilirken, bugün alçak tabanlı, açılıp kapanan rampalı, yana yatarak alçalma özelliğine sahip ve klimalı bine yakın otobüsün satın alınması, ildeki engellilerin yaşam kalitesini artırdı. Artık İzmir’de yaşayan engelliler sosyal etkinliklere daha fazla katılıyor, kimseye bağımlı kalmadan tek başlarına yolculuk yapabiliyor.
Ücretsiz ulaşım imkanı sağlayan engellilere yönelik toplu ulaşım kartı sayısı da aynı dönemde büyük artış gösterdi. 2006 yılında 32 bin adet olan engelli kartı sayısı, 2013 yılı itibariyle 100 bini aştı. Belediyenin, ihalesini gerçekleştirdiği ve halen yapım aşamasındaki 15 yeni geminin tamamı da engellilerin kullanımına uygun olacak. İskelelerde yapılacak düzenlemeler ve inşa edilecek yeni iskelelerle deniz ulaşımının önündeki engeller de tamamen kalkacak.