ÖNE ÇIKANLAR :
SAĞLIKTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 02 Mayıs 2014 Cuma 10:30

Dünyanın geleceği tehdit altında

Dünyanın geleceği tehdit altında

Bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç kazanmasına ilişkin yayınlanan küresel raporda, yanlış antibiyotik kullanımının geleceğimizi tehdit altına aldığına dikkat çekildi.


Dünya Sağlık Örgütü, bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç kazanmasına ilişkin ilk küresel raporunu yayınladı. Rapor özetle, yanlış antibiyotik kullanımının dünyanın geleceğinin tehdit ettiğini söylüyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün bu raporu 144 ülkeden veri alarak hazırlandı. İlk küresel rapor olma özelliği taşıyan çalışmada sık görülen hastalıklara neden olan koli basilinin birçok ülkede ilaçlara karşı direnç kazanmış olduğuna vurgu yapılıyor.

Bu bakterinin neden olduğu hastalıkların neredeyse yarısında tedaviye yanıt alınamıyor. Raporun sonuçlarını teyid eden bir başka kuruluş da Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü. Uzmanlar, aşırı antibiyotik kulanımı başlıca neden diyor. Rapordaki verilere göre gelecekte salgın tehlikesi var. Dünya Sağlık Örgütü, raporunda antibiyotiklerin sadece doktor tavsiyesiyle kullanılması ve reçetede öngörülen miktardan önce tedavinin kesilmemesi uyarısında bulunuyor.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Oğuz Karabay, Türkiye'de gereksiz yere antibiyotik kullanımının yaygın olduğunu belirterek, "Avrupa ülkelerinde hekim, hasta bebeğin reçetesine antibiyotik yazdığında, o bebeğin ailesi, ‘Neden antibiyotik yazdınız, gerekli mi’ şeklinde tepki gösteriyor. Ülkemizde ise tam tersi durum söz konusu" dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesince Adapazarı Kültür Merkezi'nde düzenlenen İlaç Kullanımında Doğru ve Yanlışlarımız Konferansı'nda konuşan Karabay, Türkiye'nin antibiyotik kullanımında dünyada ilk sıralarda yer aldığını söyledi.
Kış aylarında artan soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların yüzde 85'inin antibiyotiklerle tedavi edilemediğine dikkati çeken Karabay, sadece hastaların değil, doktorların da antibiyotiğe bağımlı hale geldiğini savundu.

Karabay, sözlerini şöyle tamamladı: "Avrupa ülkelerinde hekim, hasta bebeğin reçetesine antibiyotik yazdığında, o bebeğin ailesi, ‘Neden antibiyotik yazdınız, gerekli mi’ şeklinde tepki gösteriyor. Ülkemizde ise tam tersi durum söz konusu. 'Çocuğuma neden antibiyotik yazmıyorsunuz’ gibi tepkilerle karşılaşabiliyoruz. Bu durumu tersine çevirmeliyiz." 

"Tanı koyma ve tedavi etme işini hekimlerinize bırakmalısınız"


SAÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Pelin Tanyeri de ilaçları, uygun sürede, uygun dozda kullanmak gerektiğine işaret ederek, akılcı ilaç kullanımının en önemli ilkesinin etkinlik olduğunu dile getirdi.

"Güvenlilik, uygunluk ve maliyet, akılcı ilaç kullanımının diğer önemli ilkeleri arasında sayılabilir" diyen Tanyeri, "Tanı koyma ve tedavi etme işini hekimlerinize bırakmalısınız. Komşunuza iyi gelen ilacın size zararı olabilir. Zehirlenmeler başta olmak üzere olumsuz birtakım sonuçlar meydana gelebilir. Unutmamalıyız ki ilaç kullanımında kişi iki kez iyileşir. Bir kez hastalıktan, bir kez de ilaçtan” ifadesini kullandı. 

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER