ÖNE ÇIKANLAR :
SAĞLIKTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 12 Kasım 2014 Çarşamba 16:58

Diyabetten egzersizle korunun

Diyabetten egzersizle korunun

Uzmanlar, kalıtımsal bir hastalık olarak bilinen şeker hastalığının, hiçbir belirti vermeden de ortaya çıkabileceğini söylüyor. Sinsi hastalıktan korunmak için doğru beslenmeyi öneren uzmanlar, düzenli egzersizin de yaşam biçimi haline getirilmesini tavsiye ediyor.


Uzmanlar, kalıtımsal bir hastalık olarak bilinen şeker hastalığının, hiçbir belirti vermeden de ortaya çıkabileceğini söylüyor. Sinsi hastalıktan korunmak için doğru beslenmeyi öneren uzmanlar, düzenli egzersizin de yaşam biçimi haline getirilmesini tavsiye ediyor.

Memorial Ataşehir Hastanesi Endokrinoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Erol Bolu, ‘14 Kasım Dünya Diyabet Günü’ öncesinde, hastalık ve korunma yolları hakkında bilgi verdi. Bolu, diyabetik hastalarda en çok rastlanan belirtilerin çok su içme, sık tuvalete gitme, çok yemek yeme veya iştahsızlık, halsizlik, çabuk yorulma ve ağız kuruluğu olduğunu söyledi. Ayrıca bulanık görme, açıklanamayan kilo kaybı, inatçı enfeksiyonlar, tekrarlayan mantar enfeksiyonları, kaşıntı gibi belirtilerin görülebileceğini ifade eden Bolu, “Ancak son yıllarda bu belirtiler görülmeden ve hiçbir yakınma olmadan sadece taramalar sırasında yakalanan vakaların sayısı da giderek artmaktadır. Bu nedenle ailesinde diyabet öyküsü bulunan, hipertansiyon, kolesterol ve trigliserid değerleri yüksek olan, sıklıkla kan şekeri düşen kişilerin yılda bir kez kan şekerine baktırmaları gerekmektedir.” dedi.

‘TÜRKİYE’DE 6,5 MİLYON DİYABET HASTASI VAR’

Diyabetin yaşam boyu süren bir hastalık olduğuna dikkat çeken Bolu, şöyle devam etti: “Kontrol altına alınmadığı takdirde kalp hastalıkları, böbrek yetmezliği, körlük gibi birçok hastalığa yol açabilir. Ülkemizde yaklaşık 6,5 milyon kişi diyabetle mücadele etmektedir. Bu oranın yüzde 7,5’i yeni tanı konulmuş diyabetik hastalardan oluşmaktadır. Toplumda giderek salgın haline gelen diyabetten korkmak yerine, hastalığı tanımak ve yaşam tarzını sağlıklı bir şekilde düzenlemek gerekmektedir.

‘DİYABET HASTASI MISINIZ?’

Diyabet hastalığında tanı için açlık kan şekerinin önemli bir kriter olduğunu belirten Bolu, ancak bunun yeterli olmadığını söyledi. Bolu, “Doğru tanının konulması için çok su içme, çok idrara çıkma gibi yakınmalar ile birlikte günün herhangi bir zamanında kan şekerinin 200 mg/dl ve üzerinde olması, açlık kan şekerinin (en az 8 saat açlığı takiben) 126 mg/dl üzerinde olması, 75 gram glikoz yükleme testinde 2. saat kan şekerinin 200 mg/dl ve üzerinde çıkması ve A1c değerinin yüzde 6,5’in üzerinde olması gerekmektedir.”

Kadınlarda bel çevresi 88, erkeklerde ise 102 santim üstünde ise bu durumun tehlikeye işaret olabileceğini kaydeden Prof. Dr. Bolu, birinci derece yakınlarında diyabet bulunan kişilerin, iri bebek doğuran veya daha önce ‘Gebelik diyabeti’ tanısı almış kadınların, hipertansiyonu olanların, kan yağları yüksek ve bozuk olanların dikkatli olmalarını istedi.
 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER