ÖNE ÇIKANLAR :
SAĞLIKTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 14 Kasım 2014 Cuma 12:04

Diyabet riskini azaltmanın yolları

Diyabet riskini azaltmanın yolları

KIRIKKALE'de İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, "Aşırı kilo, hareketsiz yaşam tarzı, ailede diyabetli bulunması, Vücut Kitle İndeksi (BMI) 30 ve üzerinde olanların diyabete yakalanma riski normal kişilere göre 5 kat fazladır" dedi.


KIRIKKALE'de İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, "Aşırı kilo, hareketsiz yaşam tarzı, ailede diyabetli bulunması, Vücut Kitle İndeksi (BMI) 30 ve üzerinde olanların diyabete yakalanma riski normal kişilere göre 5 kat fazladır" dedi.

Dr. Feramiş Ender Güngüneş, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, yakın akrabalarında diyabet olanların risk altında olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Diabetes Mellitus (DM), pankreasın yeterli insulin üretememesi veya vücudun ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu oluşan ömür boyu devam eden kronik ve insülin üreten hücrelerin azalması ile devam eden bir hastalıktır. Diyabetli kişilerde sıklıkla aşırı susama ve su içme, sık sık idrara çıkma, kilo kaybı, aşırı iştah ve çok yeme, bulanık görme, cilt enfeksiyonları, iyileşmeyen yaralar, halsizlik görülür."

Yakın akraba ve yaş artışıyla beraber diyabet gelişme riskinin artış gösterdiğini belirten Dr. Güngüneş, "40 yaşın üzerinde ve şişman kişiler diyabete yatkındırlar. Gebelikte diyabet gelişen kadınlarda ileriki yıllarda Tip II diyabete yakalanma sıklığı çok fazladır. Eğer bir kişide Tip II diyabet varsa ailenin diğer üyeleri de risk altındadır. Aşırı kilo, hareketsiz yaşam tarzı, ailede diyabet hikâyesi. Vücut Kitle İndeksi (BMI) 30 ve üzerinde olanların diyabete yakalanma riski normal kişilere göre 5 kat fazladır" dedi.


 

 


KAYNAK:
DHA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER