ÖNE ÇIKANLAR :
SAĞLIKTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 22 Nisan 2014 Salı 18:10

Deve sütü, şifa kaynağı

Deve sütü, şifa kaynağı

Deva sütünün yararları saymakla bitmiyor. İşte şifa verdiği hastalıklar...


Deve sütünün; diyabet ve otizm, crohn ve multipl skleroz gibi bağışıklık sistemi bozukluklarına karşı koruma sağlayabildiği, kalp ve kan damarları, sindirim sistemi hastalıkları, cilt hastalıkları, oto immün hastalıklar, kanser, sarılık, kronik solunum problemleri ve daha birçok hastalıkta da olumlu etkilerinin olduğu tespit edildi.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü’nün yaptığı çalışmada; inek sütüne göre yaklaşık 10 kat daha fazla demir ve 3 kat daha fazla C vitamini içeren deve sütünün kalp krizini önleyici, kolestrol düzenleyici ve kansere yakalanma riskini azaltıcı etkilere de sahip olduğu belirtildi.

Yapılan araştırmalara göre; deve sütünün diyabet ve otizmin kontrol altına alınmasında olumlu etkilerinin bulunduğu saptandığı ifade edilen çalışmada, deve sütü tüketen otistik çocuklarda oksidatif stres biyomarkerlarının tüketim öncesi ve deve sütü alımında 2 hafta sonraki ölçümleri sonucu deve sütünün antioksidan maddeleri arttırdığı ve oksidatif stresi azalttığı gözlendiği vurgulandı.

Vücut tarafından hızla emilen ve pıhtılaşma yapmayan insülin benzeri bir protein içerdiği için deve sütünün diyabet hastalığını hafiflettiği, buna ek olarak inek sütünde bulunan alerj enlerden kaynaklı rahatsızlıklara karşı deve sütü inek sütüne alternatif bir süt kaynağı olarak tavsiye edildiği belirlendi.
Faydaları yüksek olan deve sütü, içerdiği antikorlar sayesinde Crohn hastalığı ve multipl skleroz gibi bağışıklık sistemi bozukluklarına karşı koruma sağlayabiliyor.

Deve sütünün kalp ve kan damarları, sindirim sistemi hastalıkları, cilt hastalıkları, oto immün hastalıklar, kanser, sarılık, kronik solunum problemleri ve daha birçok hastalıkta da olumlu etkilerinin olduğu de belirtildi.
Deve sütü ayrıca sabun, vücut yoğurtları gibi kozmetik sanayinde ve birçok hastalıkta iyileştirici etki gösterdiği için ilaç sanayinde de kullanılıyor.

DEVE SAYISI TÜRKİYE’DE AZALIYOR

Osmanlı ordusunda çöl ikliminin egemen olduğu bölgelerde, ulaştırma amacıyla yoğun olarak kullanılan develerden Birinci Dünya Savaşı’nda ve Kurtuluş Savaşında geniş ölçüde yararlanıldı.
Halen Türkiye’nin Akdeniz ve Ege bölgelerinin kent, kasaba ve köylerinde deve yetiştiriciliği yapılıyor. Eskiden Türkiye’de ulaştırma ve özellikle ordu hizmetinde kullanılan devenin işlevi giderek azaldı. 1937’de 120 bine yaklaşan deve sayısı 1980’de 12 bine, 1984’te 3 bine kadar düştü.

FARKLI TÜRLERDE SÜTÜN KOMPOZİSYONU

TÜR TOPLAM KURU MADDE (\%) MİNERAL MADDE (\%) YAĞ (\%) PROTEİN (\%) LAKTOZ (\%)
DEVE 13.4 0.8 4.5 3.6 4.5
İNEK 12.6 0.7 3.7 3.4 4.7
MANDA 17.5 0.8 7.5 4.3 4.8
KEÇİ 13.2 0.8 4.5 3.6 4.3
KOYUN 18.8 1.0 7.5 5.6 4.6
KISRAK 11.2 0.5 1.9 2.5 6.2
İNSAN 12.4 0.2 3.8 1.0 7.0







KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER