ÖNE ÇIKANLAR :
SAĞLIKTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 12 Aralık 2017 Salı 15:10

D vitamini eksikliği çocuklarda büyümeyi etkiliyor

D vitamini eksikliği çocuklarda büyümeyi etkiliyor

Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Semiz: "D vitamini eksikliğinde, çocuklarda büyüme ve gelişme etkilenebilir, ciddi bir metabolik kemik hastalığı olan raşitizm ortaya çıkabilir".


Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Serap Semiz, D vitamini eksikliğinin, çocuklarda büyüme ve gelişmeyi etkileyebileceğini, ciddi bir metabolik kemik hastalığı olan raşitizmin ortaya çıkabileceğini söyledi.

Semiz, Swiss Otel'de çocuk ve yetişkinlerde D vitamini eksikliğinin nedenleri ve tedavisine ilişkin düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, D vitamininin, vücutta kalsiyum dengesini düzenlemek, kemik mineral yapısının oluşmasını sağlamak, büyüme-gelişmeye katkıda bulunmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek gibi son derece önemli bir işleve sahip olduğunu belirtti.

Bu önemli işlevlerinden dolayı D vitamini gereksiniminin, hızlı büyüme dönemlerinde arttığını aktaran Semiz, "Çünkü eksikliğinde, çocuklarda büyüme ve gelişme etkilenebilir, ciddi bir metabolik kemik hastalığı olan raşitizm ortaya çıkabilir." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Semiz, D vitamini eksikliğinin pek çok nedeni olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:

"Bunları, güneş ışınlarından yeteri kadar yararlanamamak, D vitamininden zengin besinleri yetersiz tüketmek, annenin hamilelikte ve emzirme döneminde artan D vitamini gereksinimi karşılayamaması, bazı ilaçlar, bağırsak emilim sorunları ve kronik hastalıklar olarak sıralayabiliriz. Ayrıca D vitamininde doğru doz alımı çok önemli. Hamileler veya emziren anneler günlük 600-2000 internasyonal ünite (IU) D vitamini almalılar. Çocuklara 1 yaşına gelinceye kadar günde 400 IU, 1-18 yaş arasında 600 IU D vitaminini düzenli olarak verilmeli. Eğer çocukta sadece yetersizlik varsa hafif bir kemik mineral yoğunluğunda azalma söz konusu ama eksiklik olduğunda çocuklarda, büyümeye devam eden organizmada raşitizm, büyümesini tamamlayan kişilerde ise osteomalazi olarak karşımıza çıkıyor. Son yıllarda D vitamini eksikliğinin genetikle ilişkisini gösteren yayınlar, çalışmalar da var. Ülkemizde çocuklarda yüzde 4-19, ergenlik döneminde 8-65, gebe ve doğurganlık çağındaki kadınlarda ise yüzde 70'lere kadar varan oranlarda D vitamini eksikliği söz konusu."

Semiz, bilinçsizce kullanılan yüksek dozdaki D vitamininin de ciddi sonuçlara neden olabileceğini aktararak, bu nedenle yapılacak takviyenin hekim kontrolünde gerçekleştirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

- "D Vitamini eksikliği kas iskelet ve diğer metabolik sistemleri etkiliyor"

Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Prof. Dr. Rüştü Serter de D vitamininin kas-iskelet ve immün sistem başta olmak üzere vücuttaki tüm sistemleri etkilediğini, kardiyovasküler hastalıklardan diyabet, obezite, kemik sağlığı ve kansere kadar birçok hastalıkla ilişkisi olduğunu söyledi.

D vitamini eksikliğinin sıklıkla rastlanan belirtileri arasında yorgunluk ve bitkinlik olduğuna işaret eden Serter, vitaminin diyabetle olan ilişkisine de değindi.

Prof. Dr. Serter, şunları kaydetti:

"Türkiye'de son 10 yılda diyabetli hasta sayısı yüzde 7'den yüzde 14'lere ulaşmış durumda. D vitamini eksikliğini saptamak için detaylı bir kan analizi yaptırmak önemli. Güneş ışınlarından D vitamini alabilmemiz için güneşlenme zamanına da dikkat etmek gerekir. Örneğin, haftada en az 3 gün 10.00-15.00 saatleri arasında 15-20 dakika kadar güneş ışınlarıyla temas edilmesi gerekiyor. Faktör 15'in üzerindeki güneş yağları ise güneşi bloke ediyor. Bunlara dikkat edilmezse yazın alınan güneşin D vitamini ihtiyacını karşılamaması söz konusu olabilir. Öte yandan aşırı güneşe maruz kalma ise cilt kanseri riskini artıyor. Diğer taraftan besinlerle vücuda alınan D vitamini çoğu zaman günlük alınması gereken miktarın altında kalıyor."

Serter, Türkiye'nin her ne kadar güneş ışığından yararlanan bir ülke olsa da nisan ve ekim ayları arasında güneş ışınlarının dik gelmemesi nedeniyle D vitamininin tabii kaynaktan yeterli ölçüde sağlanamadığını sözlerine ekledi.



 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER