ÖNE ÇIKANLAR :
SAĞLIKTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 12 Mayıs 2014 Pazartesi 11:25

Cushing hastalığı nedir?

Cushing hastalığı nedir?

Cushing hastalığı, hipofiz bezinin aşırı derecedede salgılanması nedeniyle ortaya çıkan bir rahatsızlıktır.


Cushing hastalığı, hipofiz bezinin aşırı derecede Adrenokortikotropik hormon (ACTH) salgıladığı bir rahatsızlıktır. Bu duruma, beynin alt kısmında bulunan hipofiz bezindeki bir tümör neden olur.

Aşırı düzeydeki ACTH’nin adrenal bezlerine ulaşmasıyla adrenal bezleri, daha fazla kortizol üretmesi yönünde sinyal yoğunluğuna maruz kalır. Fazla düzeyde ACTH olması kortizol düzeyinin de fazla olması anlamına gelir.

Kortizolun vücutta uzun süre yüksek düzeylerde bulunması (bu durum hiperkortizolizm olarak adlandırılır) şu belirti ve semptomlara neden olabilir:

- Yuvarlak (ay şeklinde) ve/veya kırmızı bir yüz
- Deride morumsu çizgiler
- Kürek kemikleri arasında olağandışı yağ dokusu birikmesi (bu durum “bizon hörgücü” olarak da adlandırılır)
- Kol ve bacaklar inceyken abdominal bölgede olağan dışı yağ dokusu birikmesi
- Kolay morarma
- Kadınlarda yüzde / vücutta aşırı derecede kıl oluşumu (“hirsutizm” olarak bilinir).

Kişinin sağlığının kontrolünü yeniden kazanabilmesi için ilk adım, Cushing sendromu ve ardından Cushing hastalığı tanısının doğru şekilde konması gerekmektedir. Çünkü, ancak tanı doğru ise hekim en doğru hareket tarzını seçebilir. Birçok faktör nedeniyle Cushing sendromu ve Cushing hastalığına tanı koymak kolay olmayabilir:

- Sık karşılaşılan diğer hastalıkların (ör. yanlış beslenme ve/veya egzersize bağlı kilo sorunları ve depresyon vb.) da aynı belirti ve semptomlara neden olması.
- İşaret ve semptomların herkeste aynı olmayabilmesi.
- Yüksek kortizol düzeylerine uzun süre maruz kalınmasının diyabet, yüksek tansiyon ve osteoporoz gibi hastalıklara neden olabilmesi.

Cushing sendromu ve Cushing hastalığıyla ilişkilendirilen belirti, semptom ve durumlar hakkında genel farkındalık sağlanması ile, daha fazla kişi erken tanı alıp tedavi görebilir. 

KAYNAK:
yazete.com
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER