ÖNE ÇIKANLAR :
SAĞLIKTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 07 Eylül 2013 Cumartesi 16:53

Çift görme, şaşılık belirtisi olabilir


Bayrampaşa Göz Hastanesi'nden Op. Dr. Mitat Altuğ, ileri yaşlarda oluşan şaşılıklarda en sık görülen belirtinin çift görme olduğunu söyledi. Altuğ, “Çocukların aksine erişkinler yanlış yöne bakan gözden gelen görüntüyü yok sayamazlar ve bu çift görmeye neden olur.” dedi.

Op. Dr. Mitat Altuğ, şaşılık ve şaşılığın belirtileri hakkında bilgi verdi. Şaşılığı, her iki gözün birbiriyle olan paralelliğini kaybetmesi olarak tanımlayan Altuğ, “Her bir gözde 6 adet göz dışı kası bulanmaktadır. Bunların birinde veya bir kaçında kuvvet azlığı ya da fazlalığı olması gözlerde kaymaya sebep olur. Bir göz düz bakarken diğeri içe, dışa, yukarı veya aşağı kayabilir. Bazı durumlarda kayma her iki gözde de mevcuttur. Gözlerdeki kayma şaşılığın sebebine göre sürekli ya da geçici süreli oluşabilir. Şaşılığın görülme sıklığı yaklaşık olarak \%4 oranındadır. Kız ve erkek çocuklarda aynı sıklıkta görülmektedir.” diye konuştu.

Şaşılık tedavisinde erken teşhisin önemli olduğunu söyleyen Altuğ, “Teşhiste geç kalındığında ömür boyu sürecek estetik problemlerin yanı sıra, kalıcı görme kusuru oluşmaktadır. Şaşılığı oluşturan risk faktörlerine de değinmek gerekirse ailesinde şaşılık hastalığı olanlar, küçük yaşta ateşli hastalık (havale) geçirmiş olanlar, akraba evliliği olanlar, travma (yüksekten düşme, başını çarpma) öyküsü olanlar, sorunlu hamilelik dönemi geçiren veya erken doğum yapan kişiler.” ifadelerini kullandı.

Şaşılığın belirtileri hakkında bilgi veren Altuğ, “Gözlerde paralelliğin kaybolması, gözlerde ağrı, sulanma, çift görme, bulanık görme, üç boyutlu görüntünün kaybolması, baş veya yüzün bir tarafa dönük olması, çenenin kalkık olması, başını öne eğip gözünü yukarı kaldırıp bakması sayılabilir.” şeklinde konuştu.

İleri yaşlarda oluşan şaşılıklarda en sık görülen belirtinin çift görme olduğunu vurgulayan Altuğ, şöyle devam etti: “Çocukların aksine erişkinler yanlış yöne bakan gözden gelen görüntüyü yok sayamazlar ve bu çift görmeye neden olur. Bu durumun tedavisi tek gözün kapatılması ya da ameliyatla gözlerin tekrar doğru pozisyona getirilmesidir. Bazı erişkinlerde gözde ağrı, baş ağrısı, başı sürekli eğik tutmak gibi belirtiler bulunabilir. Ayrıca gözlerinde dışa bakış bulunan çocuk ve erişkinler güneş ışığının altında tek gözlerini kapatmayı tercih ederler.”
 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER