ÖNE ÇIKANLAR :
SAĞLIKTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 19 Ekim 2014 Pazar 17:56

Bitkisel hayatta bilinç açık mı?

Bitkisel hayatta bilinç açık mı?

Yapılan araştırmalar sonucundai bitkisel hayatta olan bazı hastaların beyninde sağlıklı kişilerde olana benzer elektriksel etkinlik saptadı.


Cambridge Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, bitkisel hayattaki 13 hastanın kafataslarına takılan elektrotlar aracılığıyla beyin ve sinir sistemlerindeki elektriksel etkinliğin haritasını çıkardı. Daha sonra elde edilen veriler, sağlıklı kişilerden alınanlarla karşılaştırıldı. Bitkisel hayattaki 13 kişiden dördünün beyninde sağlıklı kişilerdekine son derece benzer elektriksel etkinlik görüldü.

Deneyin ikinci aşamasında bu hastalara kendilerini tenis oynarken hayal etmeleri söylendi ve beyin aktiviteleri Manyetik Rezonans Görüntüleme ile kaydedildi. MRI sonuçları, bitkisel hayattaki hastalardan üçünün beyninde hareketlerin planlanmasından sorumlu alanın aktif olduğunu gösterdi.

Beyin ağları benzerlik gösteriyor

Araştırmayı yöneten Dr. Srivas Chennu, "Sağlıklı yetişkinlerdeki bilinçlilik düzeyini destekleyen beyin ağlarından bazılarının, bitkisel hayattaki kimi hastalarda da faaliyet gösterdiğini belirledik. Hastanın farkındalık ağları aktifse çevresinde ne olup bittiğini de biliyor demektir" dedi.

Araştırma, "PLoS Computational Biology" dergisinde yayımlandı.

Bitkisel hayattaki hastalar çevrelerini algılayabilir mi?

Bitkisel hayattaki hastaların çevrelerinde olanların farkında olup olmadığı konusu, bilim adamlarının uzun süredir ilgisini çekiyor.

Batı Ontario Üniversitesi Beyin ve Zihinsel Süreçler Merkezi araştırmacıları, 2011'de beyin dalgalarındaki değişimleri tespit eden bir araç geliştirmişti. Bitkisel hayattaki 16 hastaya, sağ ellerini yumruk yaptıklarını ya da ayak parmaklarını hareket ettirdiklerini hayal etmeleri için talimat vermiş, daha sonra hastaların kafa derilerine iliştirilen elektrotlarla beyin aktivitelerini ölçmüştü. Bitkisel hayattaki hastalardan alınan verileri karşılaştırmak için 12 sağlıklı gönüllüden alınan verilerin de kullanıldığı araştırmada, bedenlerine hapsolmuş durumdaki bu hastalardan üçünün, aynı talimatı alan sağlıklı deneklerde aktif hale geçen beyin merkezlerini harekete geçirebildiği saptanmıştı.

Şaşırtan sonuçlar

Bilim adamları, 2012'de de 10 yıldır bitkisel hayatta olan bir hastayla iletişim kurmayı başarmıştı. 39 yaşındaki hasta, sorulara evet hayır olarak yanıt vermiş, nerede ve kim olduğunun tamamen farkında olduğunu göstermiş ve ağrısı olmadığı mesajını vermişti.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER