ÖNE ÇIKANLAR :
SAĞLIKTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 18 Kasım 2014 Salı 14:28

Beyin cerrahisinde yeni tedavi yöntemi

Beyin cerrahisinde yeni tedavi yöntemi

Hidrosefali hastalarının bir kısmını şant cihazı yerleştirmeden nöroendoskopik teknikle çok daha kısa sürede tedavi edebildiklerini söyledi.


Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Beyin Cerrahi Ana Bilim Dalı’ndan Doç. Dr. Derviş Mansuri Yılmaz, artık hidrosefali hastalarının bir kısmını şant cihazı yerleştirmeden nöroendoskopik teknikle çok daha kısa sürede tedavi edebildiklerini söyledi.

Balcalı Hastanesi Beyin Cerrahi Ana Bilim Dalı olarak tıp alanındaki gelişmeleri büyük bir titizlikle takip ettiklerinin altını çizen Doç. Dr. Yılmaz, nöroendoskopik teknikle müdahale edilen hastaların hem ameliyat süresinin kısaldığını hem de şanta bağımlı olarak yaşamaktan kurtulduklarını vurguladı.

Balcalı Hastanesi Beyin Cerrahi Kliniği’nde bu yöntemle gerçekleştirilen müdahalelerin sonuçlarını almaya başladıklarını belirten Yılmaz, 23 yaşındaki Onur Öte isimli bir hastanın baş ağrısı şikayetiyle kliniğe başvurduğunu, yapılan tetkiklerinde ise hastada hidrosefali tespit edilmesi üzerine nöroendoskopik teknikle müdahale edildiğini ifade etti.

Hidrosefalinin, beyin içindeki ventriküllerde (karıncıklar) bulunan ve kanallar vasıtası ile dolaşımı sağlanan beyin omurilik sıvısı üretimi ve emilimi arasındaki dengenin bozulması sonucu beyin omurilik sıvısının birikimi ile ortaya çıkan bir durum olduğunu ifade eden Yılmaz, "Yaklaşık bin canlı doğumda 3-5 oranında görülmektedir. Hidrosefalinin tedavisinde çoğunlukla şant cihazları kullanılmıştır. Şant cihazı yerleştirilerek tedavi edilen hidrosefali hastaları şanta bağımlı hale geliyorlar işte tam da burada bizim uyguladığımız nöroendoskopik teknik devreye giriyor günümüzde nöroendoskopik yöntemi kullanarak, özellikle ventrikül içinde tıkanma ve hidrosefaliye sebep olan, kanama, atrezi, tümör gibi hastalıkları tedavi edebiliyoruz" dedi.

Yılmaz, Onur Öte isimli hastada ise şant cihazı yerleştirmeden nöroendoskopik yöntemle yaklaşık 1 santim çapında açtıkları küçük bir delikten özel geliştirilmiş cihazlar kullanarak hidrosefalinin başarılı bir şekilde tedavi edildiğini söyledi. Yılmaz "Yöntem hem ameliyat süresini kısaltmakta hem de hastalarımız şanta bağımlı olarak yaşamaktan kurtulmaktadır" dedi.








KAYNAK:
İHA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER