ÖNE ÇIKANLAR :
SAĞLIKTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Mayıs 2014 Perşembe 11:29

Bakanlık GDO için düğmeye bastı

Bakanlık GDO için düğmeye bastı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik Resmi Gazete’de yayımlandı.


Buna göre 13.8.2010 tarihli ve 27671 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerine (GDO) Dair Yönetmeliğin 4. maddesinin birinci fıkrası 'GDO Bulaşanı: Genetik modifikasyon teknolojisi uygulanan veya uygulanmayan bir üründe, birincil üretim aşaması dahil üretim, imalat, işleme, hazırlama, işleme tabi tutma, ambalajlama, paketleme, nakliye veya muhafaza sırasında ya da çevresel faktörler ile teknik olarak engellenemeyen, önlenemeyen veya tesadüfi olarak bulaşan GDO’ları' şeklinde değiştirildi.

Aynı Yönetmeliğin 23. maddesinin başlığı 'Numune alma, analiz ve değerlendirme' olarak değiştirilmiş ve aynı maddeye şu fıkralar eklendi:

“(3) Bakanlık ulusal ve uluslararası düzenlemeleri dikkate alarak numune alma, analiz ve değerlendirme yöntemleri belirler.

(4) Analiz sonucunda üründe yüzde 0,9 ve altında GDO tespit edilmesi halinde bu durum GDO bulaşanı olarak değerlendirilir.

(5) GDO bulaşanı olan ürünlerde bulaşan olarak tespit edilen genlerin Biyogüvenlik Kurulu tarafından onaylanmış olması durumunda ürünler onay amacına uygun olarak kullanılabilir.”

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER