ÖNE ÇIKANLAR :
SAĞLIKTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 31 Ekim 2014 Cuma 10:52

Ameliyat sonrası bel ağrılarına dikkat!

Ameliyat sonrası bel ağrılarına dikkat!

Doç. Dr. Cahide Topsakal, ameliyat sonrası geçmeyen ve artarak devam eden bel ağrılarının daha da büyük sorunlar açabileceğini belirtti.


Doç. Dr. Cahide Topsakal, ameliyat sonrası geçmeyen ve artarak devam eden bel ağrılarının daha da büyük sorunlar açabileceğini belirtti. Topsakal, ağır kaldırmalar ya da kilo almaların da yeni fıtık oluşumuna neden olabileceğine dikkat çekti.

Doç. Dr. Cahide Topsakal bir çok hastanın önemsemediği bel cerrahisi konularında açıklamalarda bulundu. Zorlama sonucu koruyucu kısmın yırtıldığını belirten Cahide Topsakal, ”Herhangi bir zorlanmayla koruyucu kısım yırtılıp çekirdek arkaya, kanala doğru fıtıklaşırsa buradan bacaklara giden sinirlere basarak bu sinirlerin çalışmasını engeller ve sonuçta belde ve bacakta ağrı, uyuşukluk, kuvvetsizlik oluşabilir. İşte bu duruma bel fıtığı denir.” dedi.

Bel fıtıkları kız çocuklarda biraz daha fazla diyen Topsakal, ”20 yaş altında bel fıtığı görülme sıklığı \%3.5'dur. Literatürde 9 yaşın altında 4 vaka bilinmekte. 27 aylık bir bebek bel fıtığından ameliyata gitmiştir. Hatta 13 aylık bebek trafik kazası sonrası ameliyat edilmiştir. Bel fıtıkları kız çocuklarda biraz daha fazla gibi. Çocuklarda boyun ve sırt fıtıklarının oluşma tarzı bel fıtığından çok farklıdır ve ayrı değerlendirilmelidir.” şeklinde konuştu.

Bel fıtığında mutlaka ameliyat mı gerekir mi ? sorusuna ise Topsakal, “Bir çok bel fıtığında ameliyata gerek olmaz. Hastanın bacağında kısmi felç yani kuvvet kusuru varsa mutlak ameliyat gerekir. Hastanın felci yok ancak çektiği ağrıyı her türlü yönteme rağmen (istirahat, fizik tedavi ve ilaç tedavisi gibi) aylarca dindirememiş, böylece yaşam kalitesi düşmüş ise, bir hayat ağrıyla geçmeyeceği için onlar da ameliyata gider.” diye konuştu.

Ağır kaldırmalar, kilo almalar yeni fıtık oluşumuna neden olduğunu söyleyen Topsakal, “Ya da bazen bel fıtığı ameliyatı başarılı olsa da sonraki dönemlerde artık yük bir üst ya da bir alt mesafeye eskisinden daha fazla bineceğinden travmalar, ağır kaldırmalar ve kilo almalarda, ya da o seviyelerde ters hareketlerle aşırı yüklenmeler nedeni ile yeni fıtıklar veya sonradan gelişen dar kanal oluşabilir. Bulgular çok benzer olacağından hasta bunu yine başarısız bir ameliyat olarak yorumlayabilir, hatta başka doktora gidebilir.” şeklinde konuştu.

Bazen de bel fıtığı ile beraber hastada eşlik eden hafif dereceli bel kayması olacağını ifade eden Topsakal, “Eğer ameliyattan önce hasta aydınlatılmazsa hasta kesinlikle ameliyat sonrası mutlu olmayacaktır, çünkü ağrının bir kısmı zaten bel kaymasına bağlıdır. Öyleyse hangisinin ne oranda ağrıya katkıda bulunduğu iyi tespit edilmeli ve hastaya bilgi verilmelidir. Bazen de fıtık ameliyatından sonra yeni bel kayması oluşmaktadır, fıtık ameliyatında fazla kemik kaldırmak bazen kaymaya zemin hazırlar. Bunu önlemek için fazla kemik kaldırmamalı, hasta ameliyat öncesi iyi değerlendirilmeli, o mesafede zaten sağlam olmayan hareketli bir segment varsa, fıtık ameliyatı ile beraber omurgaya kaymayı önlemek için platin takmak gerekmektedir." dedi.

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER