ÖNE ÇIKANLAR :
SAĞLIKTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 26 Nisan 2024 Cuma 03:09

AB, bu skandala da el attı

AB, bu skandala da el attı

Hastalardan çıkartılması gerektiğine dair yeterli kanıt bulamadığı vurgulandı.


İngiltere Sağlık Bakanlığı yakın geçmişte PIP marka silikon implantlarla ilgili skandaldan alınması gereken ciddi dersler bulunduğunu açıklarken, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin, benzer skandalları önlemek için silikon implant ameliyatlarının denetimlerini sıkılaştırmaya hazırlandığı ifade edildi.

İngiltere Sağlık Bakanlığı'nın raporuna göre, dünyada yüzbinlerce kadın, Fransız Poly Implant Prothese (PIP) firmasının ürettiği silikonları taktırdı. Sadece İngiltere'de, 47 bin kadının bu firmaya ait göğüs implantlarını kullandığı belirlendi. Sağlık Bakanlığı, özel hastane ve kliniklerde takılan bu silikon implantların sağlığa zararlı bileşenler içerdikleri halde, firma tarafından satışına kasten göz yumulduğunu bildirdi. Deutche Welle, raporda benzer skandalların yeniden ortaya çıkmaması amacıyla Avrupa Birliği ülkelerinin ortaklaşa adımlar atmasının gerekliliğinin vurgulandığını, ameliyatların gerçekleştiği merkezlerin denetimlerine önem vermesi gerektiği belirtildi.

İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi Medikal Direktörü Sir Bruce Keogh, bu ameliyatların yapıldığı hastane ve kiliniklerin denetimlerinin büyük önem taşıdığını söyledi. Keogh yönetimindeki aynı ekibin, ocak ayında yaptığı bir başka araştırmada PIP firmasının silikonlarının hastalardan çıkartılması gerektiğine dair yeterli kanıt bulamadığı vurgulandı.

İngiltere Sağlık Bakanı Lord Howe mevcut yönetmenliklerin bu tarz kasıtlı dolandırıcılıkların önüne geçmekte yetersiz olduğunu bildirirken, "Sağlık Bakanlığı müfettişleri bu tarz vakaların önüne geçebilmek için erkenden delilleri toplayarak denetim mekanizmalarını sıkılaştırmalılar. Bu skandaldan hepimiz ders almalıyız" dedi.

Avrupa Birliği Komisyonu'nun sağlık ve tüketici haklarından sorumlu komiseri John Dalli de birliğe üye ülkeler arasında gerçekleşen tıbbi cihaz satışlarının kontrollerinin sıkılaştırılması ve en ince detaylara dek denetlenmeleri gerektiğini söyledi. İngiltere'de PIP firmasının silikonlarından şikayetçi kadınların, diledikleri takdirde, devlete bağlı hastane ve sağlık merkezlerine başvurarak implantlarını ücretsiz değiştirebildiği ifade edildi.
KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER