ÖNE ÇIKANLAR :
SAĞLIKTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 26 Kasım 2014 Çarşamba 14:42

5 yılda bir kontrol şart!

5 yılda bir kontrol şart!

Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, dünyada serviks (rahim ağzı) kanserinin kadınlarda en sık görülen dördüncü kanser türü olduğuna dikkat çekerek, erken teşhis için 30-65 yaş aralığındaki kadınların 5 yılda bir smear testi yaptırmalarını önerdi.


Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, dünyada serviks (rahim ağzı) kanserinin kadınlarda en sık görülen dördüncü kanser türü olduğuna dikkat çekerek, erken teşhis için 30-65 yaş aralığındaki kadınların 5 yılda bir smear testi yaptırmalarını önerdi.

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemik, yazılı bir açıklama yaparak, kadınları serviks kanserine dikkat etmeleri ve taramaları ihmal etmemeleri konusunda uyardı. Rahim ağzı kanserine ilişkin bilgiler veren Dr. Kemik, kadınlarda rahim ağzı kanserine Human Papilloma Virüsü’nün (HPV) neden olduğunu belirtti. Bu virüsün cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olduğuna işaret eden Kemik, “Rahim ağzındaki normal hücrelerin anormal hale gelip kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla oluşan tümördür. Dünyada servikal kanserler kadınlarda en sık görülen dördüncü kanserdir. Kadınlarda her yaşta görülmekle birlikte, 60-65 yaş aralığında daha sık görülmektedir. HPV ve smear tarama testlerinin düzenli yaptırılması ile erken teşhis edilebilir” dedi.

“DÜZENLİ TARAMA YAPTIRIN”

Rahim ağzı kanserinin en sık rastlanan belirtilerinin, adet dönemleri dışında ve cinsel temas sonrası görülen kanamalar, menopoz sonrası olan kanamalar, kötü kokulu akıntılar ve cinsel temas sonrasında olan ağrılar olduğunu kaydeden Kemik, rahim ağzı kanserinden korunmak için alınması gereken önlemleri de şöyle sıraladı:

“Düzenli HPV taraması yaptırmak. Düzenli smear testi yaptırmak. Sigara ve alkol kullanmamak. Tek eşlilik ya da bariyer yöntem (condom) kullanmak. Düzenli beslenmek, ayaküstü ve hızlı beslenme tarzından uzak durmak. Bitkisel gıdalara ağırlık vermek. Düzenli fiziksel aktivite yapmak. Anne karnındaki bebeği ilaç, kimyasal maddeler, toksinler ve radyasyondan korumak. Çalışma ortamındaki zararlı maddelerden ve gereksiz radyolojik tetkiklerden sakınmak.”

“ERKEN TEŞHİS TEDAVİ BAŞARISINI ARTIRIYOR”

Açıklamasında, erken teşhisin önemine vurgu yapan Kemik, kanser hastalığının erken teşhis edilmesinin tedavi başarısını çok yüksek oranda etkilediğini ve artırdığını ifade etti. Mersin’de Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne bağlı Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi (KETEM) ile Toplum Sağlığı ve Aile Sağlığı Merkezlerinde 30-65 yaş arasındaki kadınlara rahim ağzı kanseri yönünden ücretsiz taramalar yapıldığını anımsatan Kemik, “30-65 yaş aralığındaki kadınlarımızın 5 yılda bir test yaptırması önerilmektedir. Kadınlarımızın rahim ağzı kanserine yönelik taramalarını sevdikleriyle geçirecekleri güzel, huzurlu ve sağlıklı günler adına aile hekimlerinden talep etmelerini öneriyoruz” ifadelerini kullandı.

Dr. Kemik, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı tarafından haftalık olarak yayınlanan illerin meme kanserine yönelik mamografi ile smear (Rahim Ağzı Kanser Tarama Testi) ve GGT (Kolon Kanserinin Tespitine Yönelik Gaitada Gizli Kan Testi) verilerini de aktararak, şunları kaydetti:

“15-21 Kasım 2014 tarihlerini kapsayan haftalık meme kanseri taramasında çekim sayısına göre Mersin Türkiye birincisi olmuştur. Rahim ağzı kanseri taramasına yönelik alınan numune sayısına göre Mersin Türkiye 6.’sı olan Mersin, kolon kanseri taramasında alınan numune sayısına göre de Türkiye 3.’sü olmuştur.”

 

KAYNAK:
İHA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER