ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Nisan 2013 Pazartesi 11:17

Yarım milyona yakın çocuk ücretsiz çalıştırılıyor


CHP'nin "2012 Çocuk İhlalleri Raporu"na göre, bir milyon civarındaki çocuk işçinin yarısı ücretli ve yevmiyeli, yarısı ise ücretsiz aile işçisi olarak çalıştırılıyor.
     Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu tarafından hazırlanan rapor, çocuklarla ilgili genel bilgilerin yanı sıra bazı ihlalleri de ortaya koyuyor.
     Türkiye nüfusunun yüzde 30'unu çocukların oluşturduğu belirtilen raporda, çalışan çocuk sayısı 6-14 yaş grubunda 292 bin, 15-17 yaş grubunda ise 601 bin kişi bildiriliyor.
     Rapordaki verilere göre, çalışan çocuklardan yüzde 50,2'si okula devam etmezken, yüzde 44,7'si (399 bin) tarım, yüzde 24,3'ü (217 bin) sanayi, yüzde 31'i (277 bin) ise hizmet sektöründe yer alıyor.
     Çalışan çocukların yüzde 52,6'sinin (470 bin) ücretli veya yevmiyeli, yüzde 46,2'sinin de (413 bin) ücretsiz aile işçisi olduğunun aktarıldığı raporda, ücretli, yevmiyeli veya ücretsiz aile işçisi olarak çalışan çocukların düzgün bir eğitim hizmeti almalarının söz konusu olmadığı da vurgulanıyor.
    
     -Çocuğa yönelik kamu harcamaları-
    
     Raporda, İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından hazırlanan "STK'lar İçin Çocuğa Yönelik Harcamaları İzleme Kılavuzu"ndaki verilere dayanılarak, nüfusunun yaklaşık üçte biri 18 yaşın altında olan Türkiye'de, çocuklar için yapılan kamu harcamalarının çok düşük düzeyde olduğu, 22,6 milyon çocuk için 2011 yılında yapılan harcamaların Gayri Safi Yurtiçi Hasılaya (GSYH) oranının, ancak yüzde 1,11'e ulaştığı değerlendirmesine yer veriliyor.
     Raporda, söz konusu verilerin, Türkiye'de çocuğa yönelik kamu harcamalarındaki artışın GSYH artış hızının gerisinde kaldığını ortaya koyduğu ifade ediliyor
    
     -Yaşam hakkı ihlalleri-
    
     Raporda, devlet eliyle ortaya çıkan yaşam hakkı ihlalleri neticesinde 609 çocuğun yaşamını yitirdiği değerlendirmesinde bulunuluyor.
     Devlet önlem almadığı için aile içi şiddet sebebiyle 28 çocuğun öldürüldüğü, bireysel silahlanma sonucu hayatını kaybeden çocuk sayısının 30, intihar vakalarında ise 32 çocuğun yaşamını yitirdiğinin yer aldığı raporda, çeşitli araştırmalara dayanarak yapılan tahminlere göre ülke genelinde çocuk gelinlerin sayısının ise 181 bin olduğunun tahmin edildiği kaydediliyor.
    
 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER