ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Aralık 2012 Cuma 23:08

"Uludere diyalog ve çözüm karşıtlarını sevindirdi"

"Uludere diyalog ve çözüm karşıtlarını sevindirdi"


Hak ve Özgürlükler Partisi (Hak-Par) Genel Başkanı Kemal Burkay, 34 kişinin hayatını kaybettiği Uludere olayını; gerilim yanlılarının, diyalog ve çözüm karşıtlarının sevinçle karşıladıklarına kuşku olmadığını söyledi. Hükümetin de daha ilk günden oyunu görmediğini veya görmek istemediğini belirten Burkay, Uludere olayının bir an önce aydınlatılması ve sorumluların cezalandırılmasını istedi.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Hak-Par Genel Başkanı Kemal Burkay, Uludere olayının yıldönümü olduğunu hatırlatarak, "Bir yıl önce bugün, çoğu çocuk ve genç yaşta 34 vatandaş, sınır ötesi ticaretten dönerken, köylerinin yakınında yol üzerinde bombalanarak katledildi." dedi. Söz konusu sınır ticaretinin; yöredeki karakolun, üst komutanlığın ve bölgedeki mülki amirlerin bilgisi dahilinde yıllardır yapıldığını dile getiren Burkay, bombalananların aynı zamanda bir korucu aşiretine mensup olduğuna dikkat çekti.

O gün de gidiş ve dönüşlerinden karakolun haberi bulunduğunu anlatan Burkay, bunların silahlı PKK mensupları olmadığını bilmenin hiç de zor olmadığını kaydetti. Burkay, şöyle devam etti: "Ortada ya ciddi bir kusur ya da büyük ihtimalle kasıt vardı. Bu bombalamayı yapanların niyeti eğer doğrudan mevcut gerilimi artırmak, diyalog köprülerini tümden koparmak, Kürt tarafında güvensizliği artırarak hükümeti köşeye sıkıştırmak olmasa bile, eylem bu tür sonuçlar yaratmış oldu. Gerilim yanlılarının, diyalog ve çözüm karşıtlarının bu olayı sevinçle karşıladıklarına kuşku yoktur. Öte yandan, hükümet de daha ilk günden oyunu görmedi veya görmek istemedi. Suçlu ve sorumlular bugüne kadar açığa çıkarılmadı, cezalandırılmadı. Bu vahim olayda hayatlarını yitiren köylülerin yakınlarından özür bile dilenmedi. Tam tersine, önce bombalayanlara teşekkür edildi, daha sonra en üst düzeydeki askeri sorumlulara madalya verildi. Bu olayın iç yüzünü araştırıp ortaya koymakla görevli Meclis Araştırma Komisyonu'nun ise aradan bu kadar zaman geçmesine rağmen bunu yapamadığı, elindeki bilgileri bile hâlâ kamuoyuyla paylaşmadığı görülmektedir. Bu tavır, Roboski köylülerinin büyük acısını ve yarasını derinleştiren bir durumdur, bunun yanı sıra bir bütün olarak Kürt halkının saflarında haklı bir tepkiye yol açmaktadır. Hak ve Özgürlükler Partisi olarak, hükümeti, bu olayın üstündeki perdeyi bir an önce kaldırmaya, sorumluları ortaya çıkarıp adalete teslim etmeye ve yakınlarını kaybetmiş Roboski köylülerinden özür dilemeye çağırıyoruz."
 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER