ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 09 Ekim 2014 Perşembe 13:06

Türkiye, uluslararası güvenlik ve istikrara güçlü desteğini sürdürecek

Türkiye, uluslararası güvenlik ve istikrara güçlü desteğini sürdürecek

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, uluslararası toplumun ciddi sınamalarla karşı karşıya olduğunu belirtti.


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg,  Dışişleri Bakanlığı’nda bir araya geldikten sonra ortak basın toplantısı düzenlediler. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Türkiye her zaman yapacağı katkılarla uluslararası güvenlik ve istikrara güçlü desteğini en üst seviyede sürdürecektir" dedi.

Çavuşoğlu, uluslararası toplumun ciddi sınamalarla karşı karşıya olduğu bir zamanda büyük sorumluluk üstlenen NATO Genel Sekreteri'nin ziyaretinin çok zamanlı olduğunu ve Türkiye'nin kendisine görevi boyunca en güçlü desteği vereceğini vurguladı.

Teklif yinelendi

Türkiye’ye sığınan mülteciler için 4 milyar doları aşan bir harcama yaptıklarını anlatan Bakan, "Türkiye’nin ömür boyu Birleşmiş Milletler gibi davranmasını beklemek de Türkiye’ye haksızlıktır" diye konuştu. Bakan Çavuşoğlu, Türkiye’nin uçuşa yasak bölge ve güvenli bölge oluşturulması teklifini de yineledi.

"Operasyonlarla ilgili düşüncelerimizi net bir şekilde paylaşıyoruz" diye konuşan Çavuşoğlu, şunları kaydetti: "Her şeyden önce bir ’no-fly zone’un yani uçuşa yasak bölge ve ’safe zone’un güvenli bölgenin oluşturulması gerekiyor. Bu hem mültecilerin ve yerinden edilmiş insanların yerleştirilmesi bakımından ve operasyonun başarısı bakımından önemlidir. Burada sadece Türkiye’nin tek başına kara operasyonu yapmasını beklemek de gerçekçi bir yaklaşım değildir. Müttefiklerimizle görüşmelerimiz devam ediyor. Ortak karara varıldıktan sonra Türkiye üzerine düşeni yapmaktan çekinmeyecektir. Ama kapsamlı bir stratejinin ne olması gerektiğini dostlarımızla paylaşıyoruz. Bunu içeride fırsat bilerek birbiriyle çatışmaya giren kardeşlerimize, bunu fırsat bilerek Türkiye’nin binalarına ve güvenlik güçlerine saldırmaya kardeşlerimize de şunu söylemek isteriz. Kobani ve bölgedeki insanların yanında kimin olup olmadığını çok iyi değerlendirsinler. Türkiye her zaman şu andaki zor şartlarda bile Kobani’ye her türlü insani yardımı ulaştırmaktadır. Bunu fırsat bilerek Türkiye’yi karıştırmak isteyenlere devletimiz izin vermeyecektir."

Uçuşa yasak bölge ve güvenli bölge oluşturulmasını konularını Bakan Çavuşoğlu ile ele aldıklarını anlatan Stoltenberg, "Bunlar NATO’da ele alınmadı. Ben bunu son derece kararlı bir adım olarak görüyorum. Hava saldırıları ile IŞİD ile mücadele edilmeye çalışılıyor. Türkiye parlamentosu da aktif bir rol oynamak için tezkereyi kabul etmiş durumda" dedi.

NATO'nun bölgedeki konumu

Stoltenberg ile IŞİD tehdidi başta olmak üzere Suriye ve Irak'taki gelişmeler, bölgenin güvenlik sorunu ve NATO'nun bölgedeki önemini değerlendirme fırsatı bulduklarını ve terörün kapsamlı bir şekilde ele alınması gereği üzerinde durduklarını ifade eden Çavuşoğlu, sınırlarda baş gösteren sorunların insani boyutlarına da değindiklerini söyledi.

Eylül ayında Galler'de gerçekleşen NATO Zirvesi'nin sonuçları ve bu çerçevede Türkiye'nin Ukrayna'ya sağladığı destek ve NATO-Rusya ilişkilerine de değinme fırsatı bulduklarını anlatan Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Kırım Tatar Türklerinin durumu konusunda bilgi verip hassasiyetlerimizi ilettim. Afganistan'da NATO'nun sürdürdüğü ISAF'ın misyonunu bu yıl sonunda tamamlamasıyla NATO öncülüğündeki kararlı destek misyonunun ilgili hazırlıkları da görüşmemizin gündem maddelerinden biri olmuştur. Afganistan'a güçlü katkılarımızı sürdüreceğimizi Genel Sekretere ilettim. Kendisiyle 2-3 Aralık'ta yapılacak NATO Dışişleri Bakanları toplantısında bir araya geleceğiz. Türkiye her zaman yapacağı katkılarla uluslararası güvenlik ve istikrara güçlü desteğini en üst seviyede sürdürecektir."

Türkiye'nin anahtar rolü

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise lezzetli bir Türk kahvaltısı eşliğinde bazı konuları değerlendirebildiklerini dile getirdi. Türkiye'ye gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Stoltenberg, Türkiye'nin son derece önemli ve anahtar rol oynayan bir müttefik olduğunun altını çizdi.

Ziyaretinin sebebinin, Türkiye ile bazı hususları ele alabilmek ve zorlu bir dönemdeki çalışmaları gözden geçirebilmek olduğunu söyleyen Stoltenberg, "İttifakın bu konuda karşılaştığı hem güney hem de doğu kanatlarıyla ilgili güvenlik sorunlarını nasıl beraber aşabileceğimizi konuştuk. Galler Zirvesi'nin kararlarının nasıl ele alınması gerektiği, NATO'nun güçlü kalması, ittifakın müttefiklerle birlikte son derece iyi bir şekilde çalışması ve Avrupa ile Kuzey Amerika arasındaki ilişkilerin çok sağlam şekilde devam edebilmesi gündem maddelerimiz arasındaydı" ifadelerini kullandı.

"Ortak Hareket" vurgusu

IŞİD'in Irak, Suriye, bölge ve NATO üyeleri için büyük tehdit oluşturduğuna ve bu nedenle uluslararası toplumun bir arada hareket etmesinin önemine değinen NATO Genel Sekreteri, şunları söyledi:

"ABD'nin müttefikleriyle birlikte atmış olduğu adımların son derece önemli ve Türkiye'nin tezkere görüşmelerinin olumlu olduğunu düşünüyorum. Türk toprakları ve halkını füze saldırılarına karşı korumaya devam edeceğiz. On yıllar boyunca Türkiye son derece önemli bir müttefik olarak ortak güvenliğimiz ve bölge istikrarına katkıda bulunmuştur. Silahlı kuvvetleri Kosova ve Afganistan'da güvenliğe önemli bir katkıda bulunuyor. Türkiye'nin Afganistan'daki desteğine güvenmeye devam edeceğiz. Galler Zirvesi'nde alınan önemli kararları artık yürürlüğe koyma zamanı. Dolayısıyla NATO güvenliğini birlikte korumaya devam edeceğiz." 

KAYNAK:
Ajanslar
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER