ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 13 Haziran 2013 Perşembe 07:59

Taksim için referandum kararı çıktı

Taksim için referandum kararı çıktı

Günlerdir eylemlerin devam ettiği Gezi Parkı ile ilgili karar için İstanbul halkıyla bir referandum yapılabilir.


Gezi Parkı eylemcilerinden oluşan 11 kişilik ekip dün Başbakan Erdoğan'ın konuğu oldu. 4,5 saat boyunca eylemcileri dinleyip tek tek not alan Erdoğan, 'Gezi Parkı projesini referanduma götürelim. İstanbullulara soralım' teklifi yaptı

Başbakan Tayyip Erdoğan, dün yoğun bir mesaiye imza attı. önce MYK'yı toplayan Başbakan, ardından TESK üyelerini kabul etti. Başbakan'ın en kritik kabulü ise Gezi Parkı olayları konusunda oldu.

TESK'ten sonra Erdoğan, Taksim'deki Gezi Parkı eylemcileri ve destekleyen gruptan temsilcilerle bir araya geldi. Akademisyenden sivil toplum kuruluşu temsilcisine, öğrenciden sanatçıya kadar farklı kesimlerin temsil edildiği 11 kişilik heyette şu isimler yer aldı: Mimar Selva Gürdoğan, Yönetmen Kutluğ Ataman, Üniversite Öğrencisi Nil Eyüboğlu, Tiyatro Sanatçısı Ahmet Mümtaz Taylan, Taksim Platformu Sözcüsü ve Akademisyen Prof. Dr. Betül Tanbay, İTÜ Şehir ve Bölge Planlaması Bölge Üyesi Hale Çıracı, Sosyal Medya Uzmanı Zehra Öney, Sanatçı Rumeysa Kiger, Doç. Dr. İpek Akpınar, Yayıncı Zülfikar Kürüm,Başbakan Erdoğan'a açık mektup yazan AK Parti Üyesi Bülent Peker.

3 BAKAN TOPLANTIDA

Hükümeti ve AK Parti'yi temsilen ise Başbakan'ın yanı sıra, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ve Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, Erdoğan'ın Başdanışmanı ve Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan'da görüşmede hazır bulundu. Görüşmede heyettekilere meyve tabağı ve meyve suyu ikramı yapıldı.

GEZİ'DE FORMÜL REFERANDUM

4 buçuk saatlik toplantıdan referandum kararı çıktı. AK Parti Genel Merkezi'nde yapılan Gezi toplantısının ardından açıklama yapan Çelik, heyettekilerin Başbakan Erdoğan'dan politize olmayan, yeşile, ağaca, çevreye karşı duyarlı gençlere sırt dönülmemesi telkininde bulunduklarını ifade etti. 'Karşılıklı bilgi alışverişene dayanan, sevecen toplantı yapıldı' diyen Çelik, Başbakan'ın da heyettekilere halkın refah ve mutluluğu için siyaset yaptıklarını anlattığını ifade etti.

2014'E ERTELEYELİM TALEBİNE RET

Heyetten gelen projenin 2014 yerel seçimlerin arkasına bırakılması talebini makul bulmadıklarını söyleyen Çelik, 'Mademki halkın istediğini öğrenmek istiyoruz bir referandum seçeneğini ilgili kurumlara götürebiliriz. AK Parti MKYK'da mesele değerlendirilir. Hükümet buradan çıkan görüş doğrultusunda hükümet kararı haline de getirebilir ilgili bakanlıklar, ilgili kurullar yapmaları gerekeni yaparlar. Toplantıdan çıkan somut sonuç biz İstanbul halkına bunu referanduma götürebiliriz. Türkiye çapında referandumdan söz etmiyorum. İstanbul halkına soracağız burada olup biteni kabul ediyor musunuz etmiyor musunuz? İstanbul halkı hangi yönde karar verirse öpüp başımıza koyarız' dedi.

PARK BOŞALTILMALI

Gezi Parkı'nda eylem yapan gençlere seslenen Çelik 'Referandum için biran önce gezi parkının boşaltılması gerekiyor. Orada hayat normale dönsün. Herkes Gezi Parkı'na gitsin. Eyleme kıyamete kadar müsaade edilemez' dedi.

Öte yandan Başbakan Erdoğan, 11 kişilik heyetin ardından sanatçı Hasan Kaçan ile Kurtlar Vadisi dizisinin başrol oyuncusu Necati Şaşmaz ile bir araya geldi.

PARK OLARAK KALSIN

Taksim AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik'in açıklamasından sonra heyet adına Doç. Dr. İpek Akpınar da şu açıklamaları yaptı: Bir çoğumuz bugün burada kapıda tanıştık. Diyaloğa inanan kişiler olarak bir iletişim kanalı açıldığını düşünüyoruz. Bizler kimsenin sözcüsü kimsenin temsilcisi değiliz. Bireyler olarak sorumlu vatandaşlar olarak buradayız. Gezi Parkı'nın park olarak kalmasının şiddetin durdurulmasını ve sorumluların soruşturulmasının vazgeçilmez olduğunu düşünüyoruz. Bizim vatandaş sorumluluğumuzun şuanda sona erdiğini düşünüyoruz. Bu çerçevede yetkilileri ve sorumluları sağduyuya davet ettik. Hükümetin konuşulan çözümleriyle ilgili her hangi bir yetkimiz olmadığını söyledik. 'Referandum ile ilgili soruya da Akpınar, 'bu konu bize sorulmadı. Hükümetin konuşulan çözümlerle ilgili her hangi bir yetkimiz olmadığını söyledik. Kişisel görüşlerimizi bu akşam açıklamayacağız.

KAYNAK:
Ajanslar
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER