ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 06 Kasım 2013 Çarşamba 00:37

RTÜK ve TV'lerden şikayet 4 kat arttı

RTÜK ve TVlerden şikayet 4 kat arttı

Spor yorum programlarında yaşananlar RTÜK ve TV şikayetlerinde ciddi artışa yol açtı.


Spor yorum programlarında 2012 yılının son aylarında yaşanan bazı hadiseler, hem RTÜK hem de TV kanallarına gelen izleyici şikayetlerinde ciddi bir artışa neden oldu. Spor programlarıyla ilgili izleyicilerden gelen şikayetler, geçen yıllara göre yüzde 400'ler oranında arttı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Görüşmeleri kapsamında Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) bütçeleri komisyonda görüşülmeye başlandı. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) müeyyide kararlarının yüzde 74'ü olan bin 815'inin konusunu reklam ihlalleri oluşturuyor. Üst kurul müeyyidelerinin büyük bir bölümü, gıda takviyesi niteliğinde olduğu halde, ilaç gibi iyileştirici etkileri olduğu iddiasıyla televizyonlarda tanıtımı yapan ürünler hakkında.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, uydu, kablo ve karasal ortamdan alınan yaklaşık 110 televizyon ve 80 radyo yayınının 7 gün 24 saat boyunca kesintisiz olarak Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun Ankara'daki merkezinde Sayısal Kayıt Arşiv ve Analiz Sistemi (SKAAS) marifetiyle izlenip arşivlendiğini ve analiz edildiğini söyledi. Bunlara ilaveten 200 yerel ve bölgesel televizyon yayınının da Ankara'ya aktarılıp izlenip kaydedildiğini ifade etti. Üst kurulun önceden yayınlara müdahale etmediğini vurgulayan Arınç, programların yayından önce değil yayınlandıktan sonra denetlenebildiğinin altını çizdi. 2013 yılının 9 aylık döneminde 2 bin 845 adet radyo ve televizyon değerlendirme raporu hazırlandığını dile getiren Arınç, bu raporların üst kurul tarafından değerlendirilerek karara bağlandığını söyledi.

CEZALARIN YÜZDE 74'Ü REKLAMLARDAN

Üst kurulun 2013 yılının 9 aylık döneminde 54 toplantı yaptığını ve 2 bin 432 müeyyide kararı aldığını anlatan Arınç, müeyyide kararlarının yüzde 74'ü olan bin 815'inin konusunu reklam ihlalleri oluşturduğuna dikkat çekti.

Üst kurul müeyyidelerinin büyük bir bölümünün gıda takviyesi niteliğinde olduğu halde, ilaç gibi iyileştirici etkileri olduğu iddiasıyla televizyonlarda tanıtımı yapan ürünler hakkında olduğunu belirten Arınç, şöyle devam etti: "2013 yılının 9 aylık döneminde gıda takviyelerinin genel sağlığa aykırı ve aldatıcı tanıtımları nedeniyle üst kurul tarafından bin 892 müeyyide kararı alınmıştır. Bu rakam 2013 yılındaki müeyyide kararlarının yüzde 77'sine karşılık gelmektedir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı ve üst kurulun ortak çalışmaları sonucunda tedavi edici oldukları iddiasıyla tanıtılan ve izleyicileri yanıltıcı nitelikteki ürün ve markalar tespit edilerek hem tanıtımları durdurulmuş, hem de bu marka ve ürünler kamuoyuna ilan edilmiştir."

2013 yılının 9 aylık döneminde RTÜK İletişim Merkezi'ne toplam 103 bin 105 adet bildirim yapıldığını belirten Arınç, bildirimlerin değerlendirilerek sonuçlandırıldığını kaydetti.

SPOR YORUM PROGRAMLARIYLA İLGİLİ ŞİKAYETLER ARTTI

2012 yılının son aylarında spor yorum programlarında yaşanan bazı hadiselerin hem RTÜK hem de TV kanallarına gelen izleyici şikayetlerinde bir artışa neden olduğunu ve konunun çeşitli platformlarda eleştiriler yapılıp tartışmalar yaşandığını anlatan Arınç, spor programlarıyla ilgili izleyicilerden gelen şikayetlerin geçen yıllara oranla yüzde 400'lere varan artışlar gösterdiğini ifade etti. Bu dönemde spor programlarıyla sahalarda meydana gelen hadiselerin birbirini tetiklediği yorumları yapıldığını hatırlattı.

Konuya ilişkin sorumlu ve yetkili kişilerle çeşitli toplantılar yapıldığını anlatan Arınç, ilk toplantıdan sonra spor programlarında daha önce yaşanan olumsuzlukların çok belirgin bir şekilde azaldığını söyledi. Toplantı yapıldığı tarihlerde yüzde 12 olan şikayet oranlarının Aralık ayı sonunda yüzde 7'ye indiğini dile getiren Arınç, "2013 Ocak ayında yüzde 5 gerçekleşmiş, Şubat ayında yüzde 1'lere düşmüştür." şeklinde konuştu.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, RTÜK'ün 2014 yılı bütçesinin fonksiyonel ve ekonomik sınıflandırmaya göre 457 milyon TL olarak öngörüldüğünü ifade etti.







KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER