ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 14 Ekim 2014 Salı 13:10

Projenin ayrıntılarını anlattı

Projenin ayrıntılarını anlattı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Türkiye’nin arz güvenliği ile alakalı değil, aynı zamanda Avrupa Birliği ülkelerinin doğalgazdaki arz probleminin çözümü ile alakalı bir parçası olması adına da çok önemli bir adım” dedi.


Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ana boru hattı alım sözleşmesi imza töreni JW Marriott Otel’de gerçekleşti. İmza törenine Başbakan Ahmet Davutoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ve davetliler katıldı. Törende konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, bazı ülkelerde siyasetin enerji sektörü üzerine, bazı ülkelerde de enerjinin siyasetin üzerine yükleri olduğunu söyleyerek, “Biz Türkiye’de bu yükleri en aza indirmekle bunlar üzerine gayret ediyoruz ve çalışıyoruz. Bu projeye başladığımızda bu projenin yapılamayacağı ile alakalı birçok uluslararası arena ve platformda bir kısım konuşmalar yapıldı. Bir zincirin halkalarından bahsediyoruz. Dört tane ana halkası var. Hazar’da üretilen ve Gürcistan sınırına kadar gelen hat. Gürcistan’dan gelen hat. Türkiye sınırıyla, Gürcistan sınırındaki hat ve Yunanistan’dan İtalya’ya kadar giden hat. Bütün bu halkalar tamamlanıyor olması halinde bu proje tamamlanıyor olacak. Bunun toplam miktarı 45 milyar dolar. 45 milyar dolar tamamı harcanmasıyla beraber bunlar gerçekleştirilebilecek” dedi.

Projenin 4 yıl içerisinde bitirilmesinin öngörüldüğünü ifade eden Yıldız, şunları söyledi:

“Türkiye’de 21 ilde geçecek olan bu hattın şuanda dönem noktalarından birini yaşıyoruz. Yerli boru üretimi ile beraber gelinen bu noktanın Türkiye’nin 4 yıl içerisinde kendisine öngörülen program dahilinde yapılıp bitireceği bir hat olacaktır. İstihdam çok ciddi bir noktadır. Şuanda kamulaştırma ile ilgili işlemler yapıldı. İlk kamulaştırmalarda başladı. Şuanda projelendirme ve güzergah ile ilgili çalışmalar tamamlandı. Bu 21 tane ilimizde 5 binden daha fazla mühendisimiz, tekniker, teknisyen ve işçi kardeşlerimizle beraber bunu gerçekleştireceğiz. Buradan yüksek performans gösteren yerli boru üreticilerini tebrik ediyorum.”

Yıldız, şöyle devam etti:

“50 binden daha fazla sefer yaparak, gerek tren ve TIR’larla taşınmasını hep beraber sağlamış olacağız. Bütün bu boruların üretildiği başta İskenderun Limanı’ndan başlamak üzere ithalatın olduğu yüzde 20’lik bölümlerin her birisini buralara taşımış olacağız. Türkiye, TANAP’daki hisselerin yüzde 30’una, Şahdeniz’deki 468 kilometrelik alandaki hisselerin de yüzde 19’una, yani ikinci büyük hissedar olduk.”

Türkiye’nin arz güvenliği ile alakalı değil, aynı zamanda Avrupa Birliği ülkelerinin doğalgazdaki arz probleminin çözümü ile alakalı bir parçası olması adına da çok önemli bir adım olacağını belirten Yıldız, “Bugün uluslararası siyasetin çokça tartışıldığı bölgemizde, Türkiye’nin etrafında birçok bölgede kaosun yaşandığı ve krizlerin ardı arkasına geldiği bir noktada Türkiye’nin istikrarının daha da önem kazandığını hep beraber biliyoruz. Enerji projeleri barışın bir kategorizesi olacak. Uluslararası ilişkilerin çok ciddi bir yapıcı faktörü halinde olacak. ANAP bunlardan bir tanesidir” diye konuştu.

Konuşmaların ardından sözleşme tarafların katılımı ile imzalandı.
 

KAYNAK:
İHA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER