ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 17 Ağustos 2013 Cumartesi 08:39

Partisinin oy oranını açıkladı

Partisinin oy oranını açıkladı

Türkmenistan'dan dönerken uçakta soruları cevaplayan Erdoğan, son araştırmalara göre AK Parti'nin oy oranının yüzde 53 civarında olduğunu söyledi.


Türkmenistan'a günübirlik gezisinin dönüşünde gazetecilerin sorularını cevaplandıran Başbakan Tayyip Erdoğan, çarpıcı mesajlar verdi. YEnişafak gazetesinde yer alan habere göre, PKK'nın geri çekilme konusunda verdiği sözleri yerine getirmediğini belirten Erdoğan, eylül ayından itibaren sokakların tekrar hareketleneceğine ilişkin bir soruya da 'Huzursuzluk çıkaranlar bedelini çok ağır öder' karşılığını verdi.

"ARMUDU YENEN AĞAÇ TAŞLANIR"

-Eleştirilerin odağındasınız. Sağlığınız hakkında spekülatif haberler yapılıyor.

Armudu yenen ağaç taşlanır. Yenmeyeni kimse taşlamıyor. Ortada tabii bir hizmet var, on yılda Türkiye'nin geldiği bir nokta var. Bir de sandıktan çıkma çabası olmayan muhalefet var. Bizim son anketlerimize göre oyumuz yüzde 55'e kadar çıkıyor. Ortalama yüzde 53. Muhalefetin oyu ise düşüyor.

"DİKTATÖR YAKIŞTIRMASI İNSANI ÜZÜYOR"

Bazılarının diktatör yakıştırmasını da anlamıyorum. Bu ülkede seçim var, seçim arkasına seçimler yapılıyor herkes partisini kurabiliyor. Bizi üzen biraz bu. Yoksa şahsımla ilgili gerilimler söz konusu değil. Yakından tanıyanlar bilir. Haksızlık karşısında susmam. Ama bir gerilim insanı diye değerlendiriliyorsam üzülmek hakkımdır. Hele hele diktatör filan. İnsan biraz insaf eder. Bu tür şeyler insanı üzüyor.

HUZURSUZLUK ÇIKARAN OLURSA BEDELİNİ ÖDER

-Bir eylül sendromu var. Herkes sonbaharın sıcak geçeceğinden bahsediyor.

Silivri'de de öyle diyorlardı. Ne yaptılar Silivri'de? Ayın 5'i için farklı mesajlar veriyorlardı. Ne oldu? Bunlar kendileri çalıp kendileri oynarlar. Onlar ne derlerse desinler biz tedbirleri aldık, alırız. Huzursuzluk çıkaranlar bedelini hukuk içinde ağır öderler. Hukuk içinde kalmak şartıyla her türlü eyleme şapka çıkartırım. Hukuk içinde kalmayana da gereğini hukuk içinde yaparız.

"OLMAZSA OLMAZIMIZ DEĞİLDİR"

-Yaşanan tartışmalar Çankaya senaryolarıyla ilişkilendiriliyor. Başkanlık sistemi tartışmalarının esas neden olduğu yorumları var?

Kaç kere açıkladım başkanlık sistemi AK Parti'nin teklifidir. Olmazsa olmazımız değildir. Türk siyasetine teklifle geliyoruz. Yeni anayasa hazırlanıyor. Biz başkanlık sisteminin de gündemde olmasını teklif ediyoruz. Kime karşı diyoruz, baraj kalksın diyorlar. Bunun en güzel yolu başkanlık sistemi. Baraj yok. İstemiyor muydun hadi buyur. Dar bölge sistemi. Türkiye'yi bölersin 550 bölgeye. Her bölgeden bir vekil. Dolayısıyla orada da baraj olmaz. Bir de daraltılmış bölge var ki orada baraj gerekir. Şimdi ana muhalefetin hiç bir hazırlığı yok. Başkanlık sistemini geri çeksin ona göre konuşalım diyorlar. Niye ben çekeyim sen tekliflerini geri çektin mi? Son ana kadar durur, eğer tıkanma nedeniyse o zaman geri çekeriz.

AK PARTİ'NİN OY ORANI SON ANKETLERE GÖRE YÜZDE 53

-Kamuda başörtüsü gelecek mi?

Kamuda başörtüsü kararını Danıştay verdi zaten.

-Başörtülü aday gösterecek misiniz?

Yerelde yönetimlerde var zaten.

-Başörtülü milletvekili adayınız olacak mı?

İnşallah. Parlamentoda engel yok. Fiili bir durum var sadece.

-Yerel seçim adaylarınızı ne zaman açıklayacaksınız?

81 vilayetin tamamında anket yeni bitti. AK Parti'nin oy oranı ortalama yüzde 53. İsim bazında yaptığımız anketlerde değerlendirme sürüyor. Gerek teşkilatımızla gerek milletvekillerimizle değerlendirme yapıp bir de direkt olarak sadece teşkilat yönetim kurullarının dahil olduğu bir kamuoyu araştırması yapacağız. Bu kanaatleri aldıktan sonra çıkan 3-5 ismi o ildeki halka soracağız. Halk kimin üzerinde duruyorsa tekrar değerlendireceğiz. Adaylarımızı peyderpey açıklayacağız. Üzerinde ittifak olan isimleri bu süreci beklemeden açıklayabiliriz. Büyükşehir adaylarını eylül-ekim gibi açıklamaya başlarız.

GEREKÇELİ KARARI BEKLİYORUZ

-Lübnan'da kaçırılan pilotların durumunda bir gelişme var mı?

Bazı olumlu gelişmeler var, ilgili arkadaşlar yoğun bir çalışma içindeler. Lübnan ayağında zaten kaçıranlardan biri yakalandı. Onun verdiği bilgiler çerçevesinde bazı olumlu gelişmeler var. Kısa sürede sonuç alacağımızı umuyoruz.

-Ergenekon kararı çıktıktan sonra AK Parti kapatma davası da tartışmalı hale geldi. Sizin kararla ilgili bir başvurunuz olacak mı?

Evet. İlgili arkadaşlara talimat verdim çalışıyorlar. Gerekçeli kararı bekliyoruz. O karar çıktıktan sonra gerekeni yapacağız.

GENEL AF YOK

-Üzerinde çalıştığınız demokratikleşme paketinde seçim barajı ya da sistemi üzerine değişiklik olacak mı?

Yüzde 10 barajı ile ilgili tutumumuz şu; Ülkedeki ekonomik yapıyı düşünüyorsak her zaman söylediğim şu, bu ülke koalisyondan çok çekti. Tek parti iktidarı döneminde tüm olumsuzluklara rağmen biri üçe katladık. Niye ülkemizi tekrar dara, zora sokalım. İki puan barajı indirdik ne olacak? 4 partiden başkası mı gelecek? Yok. O zaman bu kavga niye?

-Demokratikleşme paketi ne zaman açıklanacak?

Ben çalışmamı bitirdim, arkadaşlar çalışıyor. Bu hafta ilgili kurullarda bir görüşme daha yapıp önümüzdeki günlerde açıklayacağız.

-Pakette sürpriz düzenlemeler görecek miyiz?

Geneli itibariyle duyduğunuz, bildiğiniz şeyler ama bir-iki sürpriz olabilir. Ama bazen öyle şeyler yazılıyor ki hayret ediyorum. Ülkemizi rahatsız edecek şeyler üzerinde durmuyoruz.

"BİZ DÜŞÜNMEYE MECBURUZ"

-Pakette anadilde eğitimin önü açılıyor deniyor?

Hayır yok. Özel okullarda da yok. O konu bizim için şu anda ele alınacak durum değil. Yapılan benzetmeler de doğru benzetmeler değil. Ne neyi getirir götürür kimse düşünmüyor. Biz düşünmeye mecburuz. Biz, ülkemizi bölecek konular üzerinde AK Parti olarak adım atamayız. Zamanlama bir çok konuda çok önemli. Zamanlamayı iyi yapmazsanız güzelim ülkemize yazık edersiniz. Biz zaten okullarda anadili öğrenme imkanı sağladık. Ama anadil ile eğitimin önünü açarsanız resmi dili zedelersiniz.

-Ergenekon kararından sonra bir çok kesim PKK'yı da kapsayacak bir genel aftan bahsediyor.

Gündemimizde yok. Asla bir genel af söz konusu değildir. Af konusunda benim farklı bir düşüncem vardır. Kişilere karşı işlenen suçlarda kişiler af yetkisine sahiptir. Devlete karşı işlenen suçlarda devletin yetkisi vardır. Adam öldürme vs konularda devletin yetkisi olmaz. Gündemimizde af yok.

SINIRDIŞINA ÇEKİLME SÖZÜ YERİNE GETİRİLMEDİ

-Çözüm süreci nasıl gidiyor?

Türkiye'yi terk konusunda verilmiş sözler yerine gelmiş değildir. Çok çok basit anlamda oda çocuk, yaşlı, kadın gibi yüzde 20 gibi bir durum. Bunun dışında çıkma diye bir şey söz konusu değil. Bunun böyle bilinmesinde fayda var. Tabii çözüm sürecinde akil insanların bize verdiği raporlardan hareketle atılması gereken adımları atıyoruz.

-PKK'nın sık sık tarih verip tehdit etmesini neye bağlıyorsunuz?

Zaten silahı bırakmış değiller. Bunlar kendi durumlarını ortaya koyuyorlar. Saldırırım diyene karşı bu ülkenin güvenlik güçleri de herhalde 'hoş geldin' demeyecek. Gereğini yapacaktır.

-Kürt Ulusal Kongresi ile ilgili farklı yorumlar var. Hatta FKÖ benzeri bir yapıdan bile bahsedildi.

Yaklaşımlar bir kere yanlış. FKÖ benzetmesi filan yanlış. Onlar, kendi toprakları gasp edilmiş. O toprakları alma mücadelesi veren insanlar. Kürtlerin böyle bir sorunu var mı? Filistinlilerin pasaportu bile yok. İsrail verirse çıkıyor. Benim ülkemde Kürt vatandaşımın böyle bir sorunu var mı? Burada hangi örgütü kuracaklar. Türkiye dışında düşünüyorlarsa bilemem. Zaten kongre Türkiye dışında o da beni çok ilgilendirmiyor. Bu özellikle Kuzey Irak yönetimi açısından sorun olur. Çünkü bize söyledikleri sözlere, taahhütlere ters kararlar münasebetlerimizi etkileyebilir. Kendilerine çok açık söyledik. Ülkemizin bölünmesine vesile olabilecek adımlarda biz münasebetlerimizi kesinlikle gözden geçiririz dedik.

ÖZEL'İN ÇABALARINA YAKINDAN

Ergenekon'dan mahkum olan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un açıklamalarına ne diyorsunuz?

Başbuğ öyle bir açıklama yapmamalıydı. Daha önce de söyledim, benim genelkurmay başkanım olarak beraber çalıştığımız ismi, terör örgütü yöneticisi olarak kabul etmem mümkün değil. En kötü ihtimalle tutuksuz yargılanması mümkün iken... Diğerleri için de söylemiştim. Bu herhalde en yüksek tonda bir sestir. Riski olan da bir sesti. Genelkurmay Başkanımız (Necdet Özel) ne yapacak? Zaten bu tür açıklamaları yapma hakkına da sahip değil. Buna rağmen nasıl bir rahatsızlık içinde olduğuna, çabalarına en yakından ben şahidim. Hukukun dışına mı çıkacaktı? Herhalde bunu yapacak hali yoktu. Keşke Başbuğ, o tür bir açıklamayı duygusallık içinde yapmasaydı. Çünkü daha süreç bitmedi. Bu tür açıklamalar yargıyı olumsuz istikamette tahrik de edebilir.

MURSİ'Yİ SIRTINDAN HANÇERLEDİLER

-Obama'nın Mısır mesajını nasıl buldunuz?

Tam istediğim gibi değil. Bir tavır değişikliği var ama ben daha güçlü bir tavır beklerdim. Mesela şu hala söylenmemeli, 'Mursi seçimi kazanmıştır ama' dendiği anda orada demokrasi ile çelişme başlıyor. Demokrasinin aması olmaz. Olmamalı. Bu yetkiyi belirlenen süre için alıyor. Muhalefetin ona katlanması lazım. Mursi kendi hükümetini kuramamıştır. Darbe yapıldığı andaki hükümette 3'te 1'i kendi arkadaşlarıydı. Böyle bir durum var. Sisi'yi genelkurmay başkanı yapıyor, milli savunma bakanı yapıyor. Anayasa Mahkemesi başkanını atayan Mursi. Adamcağızı arkadan hançerlediler.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER