ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 19 Aralık 2013 Perşembe 10:13

Macaristan'la vizeler kalktı

Macaristanla vizeler kalktı

İki ülke arasında imzalanan anlaşmalar sonrası Başbakan Erdoğan açıklama yaptı.


Başbakan Erdoğan Türkiye 10 yıl içerisinde dünyanın en büyük 10 ülkesi arasına girecek, dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Macaristan'a uygulanan vize olayını artık biz Türkiye olarak Slovakya'ya olduğunu gibi Macaristan'a da kaldırıyoruz, bunun adımını atıyoruz ve bundan sonra Macar halkının Türkiye'ye girişi çok daha rahat olacaktır” dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Macaristan Başbakanı Victor Orban ile Başbakanlık Merkez Bina'da ortak basın toplantısı düzenledi. İki ülke arasında anlaşmaların imzalanmasının ardından konuşan Başbakan Erdoğan, Türkiye ve Macaristan'ın iki dost ve müttefik ülke olduğunu söyledi. Türkiye ile Macaristan'ın ortak kültürel ve tarihe sahip iki ülke olduğunu dile getiren Başbakan Erdoğan, Türkiye ile Macaristan'ın her alanda yoğun bir işbirliği içerisinde olduğunu vurguladı.

“İLİŞKİLERİMİZİ DAHA DA İLERİLERE TAŞIYACAĞIZ”

Macaristan Başbakanı Orban'ın ziyaretinin Türkiye ile Macaristan arasında 18 Aralık 1923 tarihinde imzalanan 'Dostluk Anlaşması'nın 90. yıldönümüne isabet etmesi sebebiyle anlam kazandığını ifade eden Başbakan Erdoğan, “Biraz önce geçen Şubat ayında Budapeşte'ye yaptığım ziyaret sırasında sayın Orban'la kurulmasını arzu ettiğimiz ve orada kararlaştırdığımız Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin ilk toplantısını bitirmiş olduk. Bu konsey toplantısı iki ülke ilişkilerinde daha ileri gidebiliriz, daha ileri adımları nasıl yapabiliriz ve bu konuda bakanlarımızın üzerine düşen görevler nelerdir, sivil toplum örgütlerimizin üzerine düşen görevler nelerdir bunları tespite yönelik adımlar. Görüşmelerimiz sırasında ikili ve çok taraflı işbirliğimizi güçlendirmek, mevcut potansiyeli her iki ülkenin çıkarına hizmet edecek şekilde değerlendirme hususunu ele aldık” diye konuştu. Türkiye ile Macaristan arasında kalıcı dostluğun geliştirilmesi yönünde hükümetler arasında karşılıklı azim söz konusu olduğunu dile getiren

Başbakan Erdoğan, hükümetler arasındaki bu azmin ve kararlılığın her iki ülkenin kamuoyu tarafından benimsenmesini istedi. Ortak kültür ve eğitim faaliyetlerinin Türk ve Macar halklarının birbirini daha iyi anlamalarına hizmet edecek önemli bir araç olduğunu düşündüğünü ifade eden Başbakan Erdoğan, “Ülkelerimizin ve Avrupa'nın enerji ihtiyacının karşılanması bağlamında bu alandaki işbirliğine yönelik imkanları aramızda değerlendirdik. Çok iyi düzeyde seyreden siyasi ilişkilerimizin ticari, ekonomik sahada daha da somut bir şekilde ülkelerimizin ekonomisine yansımasını değerlendirdik” dedi.

“İKİ GÜNDE 29 ANLAŞMA İMZALANDI”

Macaristan ile ticaret hacminin 2012 yılında 1.7 milyar dolar olduğunu sözlerine ekleyen Başbakan Erdoğan, konuşmasında şunları kaydetti: “Bu yıl ise şuandaki gidişe göre tahminimiz 2 milyar dolara ulaşır diye düşünüyoruz. Bu miktarın sayın Orban'la mutabık kaldığımız 2015 yılına kadar 5 milyar dolara ulaştırılması noktasındaki irade şuanda mevcuttur ve bu konuda atmamız gereken adımları atmaya devam edeceğiz. Görüşmemizde bu hususla birlikte ekonomik ilişkilerimizin çeşitlendirilmesi ve gerçek potansiyelin değerlendirilmesi üzerinde de durduk. Dün İstanbul'da 14 anlaşma imzalandı. Bugün burada da 15 anlaşmayı imzalamış olduk. İki gün içerisinde 29 anlaşma imzalanmış oldu. İkili ilişkilerimizin bu çerçevede geliştirilmesi Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin kurulmasına dair ortak siyasi bildiri başta olmak üzere çeşitli alanlarda bu anlaşmalar imzalanmış oluyor. Bunlar içerisinde eğitim, enerji, kültür, ulaştırma, ormancılık, su işleri, çevre ve medya gibi alanlar mevcut. Görüşmelerimizde ikili ilişkilerimizin yanı sıra bölgesel konuları ele almamız imkanı oldu. Kıbrıs sorunu, Suriye, Mısır Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki gelişmeleri ele alma fırsatını bulduk. Bu bağlamda Türkiye'nin Orta Avrupa'nın en önemli işbirliği mekanizmalarından biri olan ve Macaristan'ın halen dönem başkanlığını sürdürdü Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Polonya'nın da dahil olduğu 'Visegrad Dörtlüsü' denilen Vesegrad gurubu ile son zamanlarda başlattığı işbirliğini bizlerde memnuniyetle not ettik.”

“MACARİSTAN'A VİZELERİ KALDIRDIK”

Görüşmeler sırasında Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecinin de ele alındığının altını çizen Başbakan Erdoğan, AB üyeliği konusunda Türkiye'nin her zaman yanında olan ve desteğini her zaman devam ettiren Macaristan'a memnuniyetlerini ifade etti. Macaristan'ın Türkiye'ye AB üyeliğiyle ilgili verdiği desteği Orban'ın bir kez daha dile getirmesinin ayrıca memnun ettiğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, “Macaristan ile kurulan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi inanıyorum ki ilişkilerimizin ve işbirliğimizin daha ileri aşamalara taşınması için yararlı bir fırsat oluşturmuştur. Ayrıca bugün ifade etmemem gereken bir konuda bu çalışmalar neticesinde Macaristan'a uygulanan vize olayını artık biz Türkiye olarak Slovakya'ya olduğunu gibi Macaristan'a da kaldırıyoruz, bunun adımını atıyoruz ve bundan sonra Macar halkının Türkiye'ye girişi çok daha rahat olacaktır. Buda aramızdaki halkların kaynaşmasına çok daha büyük katkıda bulunacaktır diyorum. Onun için arkadaşlarımız yoğun bir çalışma içerisine girecekler. Bu çerçevede bizimde iş adamlarımız, sanatçılarımız, sporcularımız, akademisyenlerimiz belli orada onlarda Macaristan'a rahatlıkla gitme imkanını bulabilecekler. Bu önemli bir aşamadır ve bunu başarılı süreçte devam ettireceğiz” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE EKONOMİK BİR DEV HALİNE GELDİ”

Macaristan Başbakanı Orban'ın 150 Türk öğrencisini burs verebileceğini söylediğini belirten Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin de Macar öğrencilerine burs verebileceğini kaydetti.

Macaristan Başbakanı Orban ise yaptığı konuşmada, Macaristan'ın güçlü bir dostuyla bugün önemli anlaşmaları imzaladığını söyledi. Bu yıl ikinci defa Türkiye ve Macaristan Başbakanlarının buluştuğunu vurgulayan Orban, görüşmelerin bağları güçlendirdiğini ifade etti.

Türkiye'ye bugün gelmesinin ayrı bir önemi olduğunu dile getiren Orban, 90 yıl öncesinde bugün Türkiye ve Macaristan anlaşmasının imzalandığını hatırlattı. 13 yıl öncesinde Türkiye'ye tekrar Başbakan olarak geldiğini ve o zamandan buyana iki ülke arasındaki ticaret hacminin 4 katına çıktığını söyledi. 13 yıl öncesine göre Türkiye'nin ekonomik bir dev haline geldiğine dikkat çeken Orban, Türkiye'nin büyük güç olması yönünde tutkulu hedeflerinin olduğunun altını çizdi.
 

“TÜRKİYE BİZİM İÇİN ÖRNEK BİR ÜLKEDİR”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 10 yıl içerisindeki başarısının Macarlar için bir ders olabileceğini dile getiren Orban, ekonomik krizler döneminde bile Türkiye'nin ekonomisinin güçlü olmasının kendileri için bir örnek olabileceğini kaydetti. Türkiye krizlerden büyüyerek çıktığını vurgulayan Orban, yapılan anlaşmaların önemine değindi.
 

“TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİNİ DESTEKLİYORUZ”

Macaristan'ın AB üyesi olması dolayısıyla vize konusunda kuralların olduğunu hatırlatan Orban, vize konusunda esneklik olabileceğine işaret etti. Türkiye'ye vize konusunda en esnek ülkenin Macaristan olduğunu belirten Orban, Başbakan'ın vizeleri kaldırmasından dolayı teşekkür etti. Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğini desteklediklerinin tekrar altını çizen Orban, üyelik öncesinde Türk vatandaşlarına AB'ye vizesiz girişin sağlanması gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin AB'ye üye olmasını sadece Macaristan'a değil tüm Avrupa Birliği'nin menfaatine dikkat çekti. AB'nin ekonomik krizi Türkiye olmadan aşabileceğini zannetmediğini belirten Orban, Türkiye'nin biran önce AB üyesi olmasını temenni etti.

“TÜRKİYE DÜNYANIN EN BÜYÜK 10 DEVLETİ İÇERİSİNE GİRECEK”

Yapılan açıklamaların ardından Başbakan Erdoğan ve Orban gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Macar bir gazetecinin kendisinin başlattığı 'Doğu Açılımı'nda bir yıllık süreç içerisinde gelinen noktanın sorulması üzerine Orban, 2010 seçimlerin Macaristan yeni bir dış politika belirlediğini dile getirdi. Her geçen gün güçlenen doğu ülkeleriyle ikili ilişki ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi konusunda bir strateji belirlediklerini ifade eden Orban, bu stratejiye ait güçlü bir ziyaret gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Türkiye'ye ziyaretin sonuna denk geldiğini ve anlaşmalar imzaladıklarını vurgulayan Orban, Türkiye'nin ekonomik olarak büyük bir güç olduğunu ve 10 yıl içerisinde dünyanın 10 büyük ülkesi içerisinde yer alacağını söyledi. 10 yıllık sürece bakınca bunun görüleceğini belirten Orban, AB ve Macaristan'ın Türkiye ile ilişkileri geliştirmenin çıkarlarına olduğunu dile getirdi.
 

“GELECEĞE BERABER YÜRÜYECEĞİZ”

Macaristan Başbakanı Orban'ın iltifatları üzerine Başbakan Erdoğan, Orban'ın bu konuşmalarından dolayı kendisine teşekkür etti. Erdoğan, Macaristan ile Türkiye'nin geleceğe beraber yürüyeceğini vurguladı.  

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER