ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Nisan 2013 Çarşamba 22:40

Kışanak: Listede Kürt sorununa vakıf akademisyen eksikliği var

Kışanak: Listede Kürt sorununa vakıf akademisyen eksikliği var


Barış ve Demokrasi Partisi Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, hükümetin çözüm sürecini yönetme konusunda problemler yaşadığını söyledi. 'Akil İnsanlar Heyeti'nde de sıkıntıların olduğunu dile getiren Kışanak, listede kadınlarla birlikte Kürt sorununa vakıf akademisyen sayısının eksik olduğunu ifade ederek, “Çatışma çözümleri konusunda çalışmış, bu konuda akademik bilgisini ve deneyimini katabilecek akademisyenlerin sayısı yetersiz.” dedi.

Çözüm sürecine ilişkin birikimi bulunan ve toplumun çeşitli kesimlerinin itibarını kazanmış yazar, sanatçı, akademisyen ve STK temsilcilerinden oluşan 63 kişilik Akil İnsanlar Heyeti listesi açıklandı. Heyetin dokuzar kişilik gruplar halinde 7 bölgede faaliyet göstermesi planlanıyor. Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) tutuklu Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davasına katılan BDP Eş Genel Başkanı Kışanak, adliye çıkışında Akil İnsanlar Heyeti listesiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kamuoyuna açıklanan listede ismi geçen herkese başarılar dileyen Kışanak, listede ismi geçen hiç kimseyle ilgili farklı bir değerlendirmede ve yaklaşımda olmayacaklarını kaydetti. Barışa, demokrasiye, özgürlüklere inanan herkesin sürece katkı sağlayabileceğini dile getiren Kışanak, “Bu nedenle söyleyeceğim sözlerin özellikle listede yer alan isimlerle ilgili olmadığını vurgulamak istiyorum ve altını çiziyorum. Bu listede yer alan hiç kimseyle ilgili özel bir değerlendirme yapmayacağım.” dedi.

Hükümetin süreci yönetme noktasında problemleri olduğunu kaydeden Kışanak, hükümetin süreci toplumsal uzlaşı ve konsensüs mantığıyla yürütme yaklaşımından uzak olduğunu savundu. Kışanak, “Listenin hazırlanma aşamasında da böyle bir yaklaşım söz konusu olmuştur. Bu da en nihayetinde listeye yansımıştır. Toplumun tüm farklı kesimlerini kapsayabilecek ve bu süreç içerisinde toplumsal uzlaşıya ve sürecin doğru bir şekilde ilerlemesine katkı yapabilecek bir çalışma yeterince yürütülemedi. Bunu ifade etmekte fayda var.” şeklinde konuştu.

Bu çalışmanın bundan sonraki çalışmalar açısından da bir eleştiri olarak kabul edilmesi gerektiğinin altını çizen Kışanak, hükümetin bu konudaki yaklaşımını ve tutumunu değiştirmesi gerektiğini dikkati çekti. Kışanak, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Herkesten daha açık daha şeffaf yaklaşımlar içerisinde görüş almalıdır. Öneri almalıdır. Toplumun beklentilerine özen gösterilmelidir. Bir konsesüs mantığı işletilmelidir. Bunun yapılması gerekir. Ben listeyle ilgili şimdilik bunları söylüyorum.”

Kışanak, ayrıca listede kadın sayısının tatmin edici düzeyde olmadığını dile getirdi. Listede akademisyen eksikliğinin olduğunu da vurgulayan Kışanak, “Yine listede çatışma çözümleri konusunda çalışmış, bu konuda akademik bilgisini ve deneyimlerini katabilecek akademisyenlerin sayısı yetersizdir. Yine Kürt halkının doğrudan kendisini ifade edebileceği, katabileceği konusunda da ciddi derecede eksiklikler olduğunu düşünüyoruz.”diye konuştu.
 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER