ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 18 Haziran 2013 Salı 01:32

Kılıçdaroğlu iki gündür kayıp

Kılıçdaroğlu iki gündür kayıp

Kemal Kılıçdaroğlu, Gezi olayları sırasında neler yaptı? İki gündür neden kayıp? İşte Kılıçdaroğlu ve Gezi olayları...


Ömer ÇAMOĞLU-(YAZETE.COM ÖZEL İÇERİK)

Taksim-Gezi Parkı olayları, Başbakan Erdoğan'ın "Milli İradeye Saygı" mitingleriyle birlikte son aşamaya girdi. Özellikle Ankara mitinginden sonra Gezi Parkı boşaltıldı. İstanbul-Kazlıçeşme'deki 1 milyon 300 bin kişilik katılımla gerçekleşen mitingle ise olayların seyri tamamen değişti. 

KILIÇDAROĞLU İKİ GÜNDÜR KAYIP

Taksim olaylarının başlamasından birkaç hafta önce "Diktatör Erdoğan, Katil Erdoğan" söylemleriyle dikkat çeken Kemal Kılıçdaroğlu, olayların başladığı günden itibaren ise baş aktörlerden biri haline geldi. 

Erdoğan'ın 'Milli İradeye Saygı' mitinglerinin başlamasıyla birlikte Kemal Kılıçdaroğlu'ndan herhangi bir demeç gelmedi. Kılıçdaroğlu sessizliğini koruyor.  

Peki Kılıçdaroğlu bu süreçte neler yaptı?

GEZİ PARKI OLAYLARINDAN ÖNCE 'DİKTATÖR' SÖYLEMİ AYYUKA ÇIKTI

- Olaylardan önce Erdoğan için 'diktatör, katil' ifadelerini yoğun şekilde kullandı. 

- Yine olaylardan önce, Kılıçdaroğlu'nun en çok tepki  çeken sözleri ise; "Saldıracağız ve bu hükümeti düşüreceğiz" ifadeleri oldu. 

- Brüksel'de Swoboda'ya Erdoğan'ın diktatör ve katil olduğundan bahsetti, Swoboda Kılıçdaroğlu'yla yapacağı toplantıyı iptal etti. 

KADIKÖY MİTİNGİNİ TAKSİM'E TAŞIDI

- Olayların ikinci günü, Kadıköy'de yapacağı mitingi iptal edip, mitinge gelecek CHP'lileri Taksim'e yönlendirdi. 

- Aynı gün kendisi de Taksim meydanına, göstericilerin yanına geldi. Ancak burada çok fazla durmadı, bir süre sonra meydandan ayrıldı. 

- Olaylarda 'diktatör Tayyip', 'Tayyip istifa' şeklindeki sloganlar öne çıktı. Kılıçdaroğlu Erdoğan'ı istifaya davet etti. 

"HALKA SORALIM" DEDİ

- Meydandaki kalabalıktan etkilenen Kılıçdaroğlu, referanduma yeşil ışık yaktı, "halka gidilmeli" dedi. 

- Olaylara açıkça destek vermesi Kılıçdaroğlu'nu tepkilerin odağı haline getirdi. Bu yüzden ara bulucu olmaya çalıştı. Cumhurbaşkanı Gül'le görüştü. 

- Samanyolu Haber TV'de bir canlı yayına katıldı, burada "Halk TV" CHP'nin değil" sözleriyle dikkat çekti. 

- Erdoğan'ın Afrika dönüşü Atatürk Havalimanı'nda coşkulu bir kalabalık tarafından karşılanması, ardından Ankara'da yapılan karşılama sonrası olayların tansiyonunu biraz düşürdü. 

24 SAAT İÇİNDE 2 MYK TOPLANTISI YAPTI! "MİTİNGLER YAPILMASIN" DEDİ

- Taksim Meydanı'na polisin müdahale edip meydanı boşalttığı gece CHP MYK olağanüstü toplandı.

- Saatler süren toplantının ardından Kılıçdaroğlu yaptığı kısa konuşmada "Siyasi partiler miting yapmasın, Cumhurbaşkanı liderler zirvesi düzenlesin" dedi. 

- Kılıçdaroğlu'nun 'liderler zirvesi' talebi Cumhurbaşkanı Gül ve MHP lideri Devlet Bahçeli tarafından 'gereksiz' bulundu. 

- Talepleri yerine getirilmeyen Kılıçdaroğlu tekrar CHP MYK'yı topladı. Ancak bu seferki toplantı olağan toplantıydı. Kılıçdaroğlu 24 saat içinde 2 kez MYK toplayarak ilginç bir istatistiğe imza atmış oldu.

ÇARK ETTİ: "HALK OYLAMASINA GİDİLMESİN"

- Erdoğan Gezi Parkı eylemcilerinin temsilcileriyle ve bazı ünlü isimlerle bir araya geldi. Bu görüşmelerde Başbakan, 'plebisit' (halk oylaması) önerdi.

- Kılıçdaroğlu ise bu öneriye karşı çıktı, "yargıdan lehte karar da çıksa, referanduma da gidilse Gezi Parkı park olarak kalacaktır" dedi. 

- Kılıçdaroğlu'nun 1 hafta önce "halka soralım" demesi, 1 hafta sonra da Erdoğan'ın önerdiği halk oylamasına karşı çıkması medyada "çark" olarak nitelendi. 

YABANCI GAZETECİLERLE TOPLANDI, TÜRK GAZETECİLER SALONDAN ÇIKARILDI

- Ankara mitinginin olduğu gün, Kılıçdaroğlu yabancı basın mensuplarıyla toplantı yaptı. Bu toplantıya Türk medyası alınmadı. Toplantıda, gerilim müziği eşliğinde yabancı basın mensuplarına Gezi Parkı'ndaki "polis şiddeti" slaytı gösterildi. Ancak, eylemcilerin yaptığı taşkınlıklar gösterilmedi. 

POLİSE SESLENDİ: "ERDOĞAN'IN EMİRLERİNE İTAAT ETMEYİN!"

- Ankara mitinginin yapıldığı günün gecesi polis Gezi Parkı'nı boşalttı. Kılıçdaroğlu ise, yaptığı yazılı bir açıklamayla Gezi Parkı eylemcilerine seslendi, "dünya sizinle gurur duyuyor" dedi. 

- CHP lideri, yazılı açıklamada polise de seslenerek; "Erdoğan'ın emirlerine itaat etmeyin" dedi. 

- Erdoğan'ın, Pazar günü yaptığı İstanbul mitingi öncesi ve sonrası ise Kılıçdaroğlu'nun herhangi bir yorum yapmadığı, demeç vermediği görüldü. 

- En son 15 Haziran Cumartesi günü demeç veren Kılıçdaroğlu iki gündür sessiz. 

CHP'NİN GRUP TOPLANTISINDA NE DİYECEK?

Kemal Kılıçdaroğlu'nun bu haftaki Grup Toplantısı'nda yapacağı açıklamalar merakla bekleniyor...

e-Posta: omercamoglu@yazete.com

Twitter: https://twitter.com/omeryazete

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER