ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 22 Kasım 2012 Perşembe 12:41

''İstanbul AB'ye Hazırlanıyor'' Projesi


Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, ''Avrupa Birliği (AB) gibi barış projesinin bugünkü yöneticilerinin anlaması gereken şu; İsrail'in yanı başında, hür, bağımsız, egemen ve kendi ayakları üzerinde duran bir Filistin devleti kurulmadıkça, ne İsrail'e ne Orta Doğu'ya barış gelir ne de küresel barış istediğimiz noktaya ulaşır'' dedi.

Bağış, ''İstanbul AB'ye Hazırlanıyor'' projesi kapsamında gerçekleştirilen ''Şehir Eşleştirme Programı'' tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, her zaman Avrupa'nın en önemli şehirlerinden biri konumundaki İstanbul'un, ''Avrupa'nın en Asyalı, Asya'nın da en Avrupalı şehri'' olduğunu söyledi.

Türkiye'nin AB sürecinde karşı karşıya kaldığı ''en büyük'' engel ve sorunu ''önyargılar'' olarak tanımlayan Bağış, Avrupa'da maalesef, Türkiye ile ilgili imaj sorunu olduğunu, bunun, Türkiye'nin AB başvurusunun ilk yapıldığı dönemdeki Türkiye'nin şartlarıyla bugünün Türkiye'sinin şartlarının karıştırılması ve kafalardaki algı sorunundan kaynaklandığını düşündüğünü kaydetti.

Bağış, o dönem Türkiye'de kişi başına düşen milli gelir 400 dolar iken, bugün 11 bin dolara çıktığını, 14 üniversite varken, bugün 200'ün üzerinde olduğunu kaydederek, şöyle konuştu:

''Bugünün Türkiye'sini algılamakta zorlananlar, hala o ilk başvuru yaptığımız dönemin Türkiye'si ile bizi karıştırıyorlar. Böyle bir süreçte, bizim elimizde İstanbul gibi muazzam vitrinimiz, zenginliğimiz varken, bunu AB sürecinde değerlendiremememiz aslında kendi başına israf. Bu israfın önüne geçebilmek için, Türkiye'nin en önemli vitrinini, İstanbul'u, AB sürecinde çok daha etkin bir şekilde ortaya çıkarmaya karar verdik. 'İstanbulsuz bir Avrupa gerçekten çok yalın, fakir, eksik kalır' mesajını Avrupalılar'a vermeye çalışıyoruz.''

İstanbul'un 39 ilçesinin de AB'ye verebileceği ayrı ayrı mesajlar olacağını belirten Bağış, bakanlık olarak her ilçeye bir uzman yardımcısı görevlendireceklerini bildirdi.

Bağış, İstanbul'da AB fonlarıyla 4 binin üzerinde proje yapıldığını, son dönemde sadece İstanbul'a AB fonlarıyla 52 milyon avro yatırım yapıldığını anlattı.

''Ateşkes yeterli değil''

 Egemen Bağış, İsrail'le Filistinli gruplar arasındaki ateşkese değinirken, şu değerlendirmelerde bulundu:

''Gazze'deki ateşkes yeterli değildir. Bugün AB'deki, Batı'daki birçok ülke İsrail'in güvenliğini önemsiyor. AB gibi barış projesinin bugünkü yöneticilerinin anlaması gereken şu; İsrail'in yanı başında, hür, bağımsız, egemen ve kendi ayakları üzerinde duran bir Filistin devleti kurulmadıkça, ne İsrail'e ne Orta Doğu'ya barış gelir ne de küresel barış istediğimiz noktaya ulaşır. Ateşkes, belki bir ara çözümdür ama kalıcı çözüm, Filistin devletinin bir an evvel kurulmasıyla gerçekleşecektir.''
    
''İstanbul, hızlı koşmaya gayret ediyor''

 İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, illerin AB'ye hazırlanması sürecinde daha önce de bir program yürütüldüğüne değinerek, yeni projeyle ''şehirlerin eşleştirilmesi sürecinde AB'deki kaymakamlıkların ve belediyelerin eşdeğeri idarelerle proje geliştirilmesi''nin hedeflendiğini belirtti.

İstanbul'un AB'ye hazırlanma sürecinde hızlı koşmaya gayret ettiğini söyleyen Mutlu, İstanbul'un, kültür, turizm, eğitim, sağlık alanlarında AB'ye hazırlanırken, bilinç seviyesinde de bu hazırlığı en üst düzeye çıkarmayı amaçladıklarını ifade etti.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren, AB sürecinin bir devlet, hükümet projesi olarak devam ettiğini kaydederek, İstanbul'un, küresel şehir olarak AB'ye hazırlanması kadar kültür, tarih olarak Avrupa'ya katacağı imkan ve kaynakları bulunduğunu söyledi.

Ekren, uzun süredir faaliyette olan üniversitenin AB merkezinin, sahip olduğu birikimi kamu kurumlarıyla paylaştığını aktardı.
    
Şehir Eşleştirme Programı
    
Şehir Eşleştirme Programı'nın ana hedefi, ''İstanbul'daki 39 kaymakamlık ve ilçe belediyesinin AB üyesi ülkelerdeki muadil kuruluşlar ile AB müktesebatının yereldeki uygulamalarına yönelik bilgi ve deneyim alışverişi yapabilmelerini ve ortak projeler sunabilmelerini sağlamak'' olarak belirlendi.

Hedefe yönelik seçilecek pilot kaymakamlık ve ilçe belediyelerinin, AB'ye üye ülke yerel yönetimleri ile kardeş şehir işbirlikleri oluşturması ve çeşitli faaliyetler gerçekleştirmesi sağlanacak.

Bu çerçevede, İstanbul'daki kaymakamlık ve ilçe belediyelerinin, uluslararası düzeyde işbirliği kurma kapasitelerinin geliştirilmesi, yerel yönetim uygulamaları konusunda yabancı ortaklarla bilgi ve deneyimlerini paylaşmaları, uluslararası işbirliği ağlarına dahil olmaları, AB'deki muadilleri ile birlikte ortak projeler hazırlayabilmeleri için imkan yaratılacak.

Program kapsamında 10 eşleştirme projesi için seçilecek kaymakamlık ve/veya ilçe belediyelerine destek sağlanacak, program için kaymakamlık ve ilçe belediyeleri ayrı ayrı veya beraber başvuru yapabilecek.

İlgilenen kaymakamlık ve ilçe belediyelerinin, 14 Aralık'a kadar başvuru formunu doldurarak, kaymakam ve/veya belediye başkanı imzalarını taşıyan bir üst yazı ile elektronik posta veya faks yoluyla başvurabilecek.
    
  

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER