ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 02 Ekim 2014 Perşembe 18:01

IŞİD'le ilgili tezkere oylaması Meclis'te

IŞİDle ilgili tezkere oylaması Mecliste

Hükümete yurt dışına asker gönderilmesinden, yabancı askerlerin Türkiye’den geçisine kadar geniş yetkiler tanıyan tezkere TBMM’de görüşülmeye başlandı.


Hükümete yurt dışına asker gönderilmesinden, yabancı askerlerin Türkiye’den geçisine kadar geniş yetkiler tanıyan tezkere TBMM’de görüşülmeye başlandı.

TBMM Genel Kurulu, başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı başkanlığında toplandı.

Görüşmeleri canlı izlemek için tıklayınız

'Hemen adım beklemeyin'

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, kuliste bir gazetecinin "Tezkereden sonra hükümetin atacağı ilk adım ne olacak?" sorusuna, "Tezkereden sonra hemen bir adım beklemeyin" karşılığını verdi.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz (sağda) ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, genel kurul çalışmalarına katıldı

Tezkere'nin "Anayasaya aykırı olduğu" gerekçesiyle usul tartışması açıldı

TBMM Genel Kurulu'nda, Irak ve Suriye’deki terörist örgütlerden Türkiye'ye yönelebilecek saldırıların bertaraf edilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi okundu.  

Genel Kurul'da, gündemdışı konuşmaların ardından AK Parti'nin "Tezkere görüşmelerinin bitimine kadar çalışılması"nı içeren grup önerisi kabul edildi. Daha sonra, Irak ve Suriye’deki terörist örgütlerden Türkiye'ye yönelebilecek saldırıların bertaraf edilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi okundu. 

Tezkere'nin görüşülmesine geçileceği sırada ayağa kalkarak söz alan HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani'nin "Tezkere'nin Anayasa'ya aykırı olduğunu  ve geri çekilmesini" istemesi üzerine birleşimi yöneten Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, "Tezkere Meclis Başkanlığı'na geldi, gelen kağıtlarda yayınlandı, işleme alındı ve sunuşlarda yer aldı. Biraz sonra görüşmeye geçeceğiz, oylanacak ve Genel Kurulca kabul edilecek. Divan olarak böyle bir yetkim yok. Talebinize olumlu yanıt verme yetkim yok" dedi. 

"Nereden biliyorsunuz kabul edileceğini?" 

Milletvekillerinin "Nereden biliyorsunuz kabul edileceğini?" demesi üzerine Bahçekapılı, "Kabul edilecek veya edilmeyecek. Dil sürçmesi oldu, özür dilerim. Ne Meclis Başkanlığı'nın ne de benim böyle bir yetkim yok" karşılığını verdi.  

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise konuyla ilgili Anayasa'da düzenleme olduğunu belirterek, Tezkere'nin Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasının doğru olmadığını, geçmiş örneklerin bulunduğunu söyledi.

Zozani'nin talebi üzerine usul tartışması açıldı. Bu sırada, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve bürokratlar Komisyon sırasında yerlerini aldı. 

Anayasaya aykırılık tartışması

Meclis Genel Kurulu'nda, Irak ve Suriye’deki terörist örgütlerden Türkiye'ye yönelebilecek saldırıların bertaraf edilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi'nin Anayasaya aykırı olup olmadığı tartışıldı.

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, AK Parti grup önerisinin kabul edilmesinin ardından tezkere üzerinde görüşmelere geçileceğini belirtti.

HDP Hakkari Milletvekili Adil Zozani'nin, tezkerenin Anayasa'ya aykırı olduğunu ve görüşülemeyeceğini iddia etmesi üzerine usul tartışması açıldı.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, tezkerinin Anayasa'ya aykırı olmadığını, aslında bu konuda usul tartışması açılmasının "usulsüzlük" teşkil ettiğini söyledi.

Anayasanın ilgili maddelerini anımsatan ve bu konuda Anayasa Mahkemesi'nin örnek kararlarını anlatan Elitaş, Türkiye'nin yurt dışına asker göndermesi ya da yurt dışından gelecek askerlerin Türkiye'de konuşlandırılmasına ilişkin kararı yalnızca TBMM'nin alacağını ifade etti.

Elitaş, milletvekillerinin hür iradeleriyle tezkere üzerindeki görüşlerini dile getireceklerini ve sonuçta oylamaya sunulacağını kaydetti.

Adil Zozani de Anayasa'nın ilgili maddelerini okuyarak, tezkere ile bir kurumdaki yetkinin başka bir kuruma usulsüz bir şekilde aktarılmak istendiğini savundu. Parlamentodan çıkan yasaların yok sayıldığını ileri süren Zozani, "Yasayı, yönetmeliği yok sayarak Anayasa'nın 92. maddesini ihlal ediyorsunuz. Kanunlar Anayasa'ya aykırı olmaz. Yasa yapmadan kurum ve kuruluşların yetkilerini alarak başka kurum ve kuruluşlara veriyorsunuz" diye konuştu.

'Burası TSK kontrolüne geçerse biz bağımsız Kürdistan'ı kuramayız' 

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, tezkere ile Türkiye'ye gelen göçmenlerin hal ve davranışlarının idaresinin TSK'ya verilmediğini ifade etti.

TSK'nın oluşturacağı güvenli bölgeyi işgal edeceğine dair bir endişenin söz konusu olduğunu, tezkerenin Anayasa'ya aykırılığının da aslında bunun için ileri sürüldüğünü anlatan Halaçoğlu, "Burada 'Burası TSK kontrolüne geçerse biz bağımsız Kürdistan'ı kuramayız' endişesi var" dedi.

CHP Grup Başkanvekli Akif Hamzaçebi ise tezkerenin IŞİD tezkeresi değil bir savaş tezkeresi olduğunu savundu. IŞİD ile mücadele kapsamında oluşturulan koalisyona 22 ülkenin katıldığını belirten Hamzaçebi, bu ülkelerden 6'sının hava harekatı düzenlediğini, diğer 16 ülkenin ise insani yardım ve lojistik desteği sunacağını kaydetti. Hamzaçebi, bu ülkelerin bir kara harekatının söz konusu olmadığını kaydetti.

Konuşmaların ardından tezkere üzerinde görüşmelere geçildi. İlk sözü, hükümet adına Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz aldı.

"Uluslararası toplum, kararlı adım atmadığı sürece bölge çatışma içine sürüklenecektir"

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Irak'taki gelişmeler, bölgedeki çatışma ve insani trajediye daha bütüncül ve kapsamlı bir strateji geliştirme ihtiyacını ortaya koymuştur. Uluslararası toplum, kararlı bir adım atmadığı sürece bölge daha geniş bir çatışmanın içine sürüklenecektir"

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER