ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 09 Ocak 2014 Perşembe 15:41

IŞİD ile Suriye rejimi arasında ortaklık var

IŞİD ile Suriye rejimi arasında ortaklık var

Davutoğlu, Hizbullah dahil Suriye'deki bütün yabancı unsurların dışarı çıkması gerektiğini dile getirdi.


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk oldu.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye'nin Suriye'deki radikal unsurları desteklediğine dönük psikolojik hareket yürütüldüğünü belirterek, "Suriye rejimi unsurları, PYD unsurları, El-Kaide unsurları bizim için güvenlik riski oluşturan faktörlerdir" dedi.

Esed yönetiminin muhalefet olarak gördüklerini terörle suçladıkları belirten Davutoğlu, "Terör tehdidini bastırmak için daha büyük bir şiddet uygulama konusunda meşruiyet kazanmış oluyorlar, bu durum da çatışmaları körüklüyor" şeklinde konuştu.

Davutoğlu, Hizbullah dahil Suriye'deki bütün yabancı unsurların dışarı çıkması gerektiğini dile getirdi. "Suriye rejimi unsurları, PYD unsurları, El-Kaide unsurları bizim için güvenlik riski oluşturan faktörlerdir" diyen Davutoğlu, bu konuda "Türkiye'ye dönük bir psikolojik harekat yapılıyor sanki, Türkiye silahlı grupları destekliyormuş gibi" değerlendirmesinde bulundu.

Ahmet Davutoğlu, Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) konusunda da "Ne zaman Suriye'nin Kuzeyi'nde muhalefet güçlendi, Irak Şam İslam Devleti o zaman ortaya çıktı. Perde gerisinde bunlarla rejim arasında ortaklık var" sözlerini kullandı. Davutoğlu, Suriye'deki radikal unsurların uyguladıkları yanlış yöntemlerin de rejimi "ehvenişer" denilecek noktaya getirdiğini kaydetti.

Suriye muhalefetinin Cenevre-2 Konferansı'na katılması istediklerini ifade eden Davutoğlu, İran'ın katılımı konusunda ise "İran'ın Cenevre-2'ye katılmasını doğru buluyoruz" diye konuştu.

Davutoğlu, Suriye'deki insani durum konusunda da Birleşmiş Milletleri (BM) şu sözlerle eleştirdi: "Bütün yüzyılın en büyük insani kaybının yaşandığı Suriye'de BM tavır alamıyor. BMGK'ya ne zaman ihtiyacımız var, bugün yoksa... Karar alma kabiliyeti olmayan bir örgütün uygulama kabiliyeti kalmaz" dedi.

Davutoğlu, "Uluslararası toplum diye bir toplum varsa, bu toplumun varoluş ispatını kaybettiği yer Suriye'dir" şeklinde konuştu.

IRAK'TAKİ TÜRK VATANDAŞLARININ ZARAR GÖRMEMESİ İÇİN TEDBİR ALINDI

"Türkiye'nin de en büyük menfaati, Irak'ta taraflar arasındaki ihtilafın çözülmesi ve enerji kaynaklarının Türkiye üzerinden aktarılmasıdır." diyen Davutoğlu, Irak'taki Türk şirketlerinin ve vatandaşlarının, bu ülke içindeki çatışmalardan zarar görmemesi için gerekli her türlü tedbirin alındığını bildirdi.

Bakan Davutoğlu, Başbakan Erdoğan'ın bu ay öngörülen Tahran ziyaretinde İran'la ikili ilişkilerdeki tüm konuların yanısıra Suriye krizinin ele alınacağını, ticaretle ilgili ilişkilerin son derece iyi seyrettiğini söyledi.

Davutoğlu, "Paralel yapılar dünyanın hiçbir yerinde kabul edilemez ve buna tolerans gösterilemez" dedi.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER