ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 16 Ocak 2014 Perşembe 14:15

Halk ne düşünüyor? İşte son oy oranları

Halk ne düşünüyor? İşte son oy oranları

GENAR Genel Müdürü Mustafa Şen son anketin detaylarını açıkladı.


GENAR Genel Müdürü Mustafa Şen, Söz Bitmeden'de Elif Çakır'ın konuğu oldu. 17 Aralık operasyonu sonrası yapılan ilk anketi değerlendiren Mustafa Şen, ses getiren ankete dair detayları canlı yayında 24 izleyicileri için açıkladı.

İşte o açıklamalardan bazı satır başları:

Araştırmayı GENAR kendi öz kaynaklarıyla yaptı. Müşterisi yok! Biz bunu her iki ayda bir yapıyoruz ve bu 10.su.. Yani 2-3 aydır Türkiye'de neler olup bitiyor ölçüyoruz aslında. Süreyi biraz aştık çünkü bu dalga biraz durulsun diye bekledik. Bu Türkiye'nin standart araştırmalarından biri. Adına kısaca SEPA dedik.

Cemaat-Hükümet tartışmasında halk kimi haklı buluyor?

İkisini de haklı bulan var. İkisini de haksız bulan var.. Ama toplumun büyük bölümü hükümeti haklı görüyor. Yolsuzluklar aslında halk açısından çabuk tepki bulan birşey ama bu (operasyon) o kadar pespaye bir şekilde yapıldı ki bütün inandırıcılığını kaybetti.

Ben de onlardan biriyim

İlk günden buna inanmayanlar oldu. Ben de onlardan biriyim. Bir ülkede insanlar yolsuzluk yapabilirler. Hükümetler de hata yapabilir. Hatta Başbakanlar bile.. Hukuk bunun için var zaten.. Ama siz alakasız şeyleri bir araya toplayıp bittikten sonra aylarca bekletirseniz ve daha gözaltına aldığınız kişi niye gözaltına alındığını bilmezken bütün dünya medyadan okuyorsa bunun hukuk amaçlı bir operasyon olmadığı ilk günden ortaya çıkıyor.

30 şehir içerisinde hangileri var?

Büyükşehir statüsündeki tüm iller araştırma kapsamı içerisinde. Onun da bir özelliği var. Bu 30 şehir tespit edilirken işin istatistik yönü dikkate alınmamıştı ama çok enteresan bir şey çıktı. Bu 30 büyük şehirin siyasi grafiklerine baktığınızda AK Parti Türkiye'de neyse orada da o.. CHP 1.5 puan yukarıda.. ama tüm partilerin Türkiye'deki oyları neyse yaklaşık olarak burada da öyle..

Aktörlerin 40 sene sonrasını görmesi gerekiyor

Aslında benim beklediğim toplumsal istikrar ve onun izdüşümü olacak olan siyasi istikrarın ne durumda olacağıydı. Çünkü ülkenin daha epeyce bir zaman sarsılmaz bir istikrara ihtiyacı var. Bu iş seçimlerle kendilerini gösteriyor. Seçim sonuçları ne olacak? Ardından cumhurbaşkanlığı seçimi ve sonrasında genel seçimler var. Yeni bir hükümet oluşacak ve belki de yeni bir Başbakan göreceğiz. Yamalı bohça gibi koalisyon hükümetleriyle 2023 hedeflerine varılamaz. Onun için siyasi aktörlerin ve dini liderlerin 30-40 sene sonrasına da bakması gerekiyor. Attığı taş sadece camı mı kırar yoksa başka zararlar da verir mi bunu düşünmeleri lazım.  

İŞTE O ANKETİN SONUÇLARI

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER