ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 23 Ocak 2014 Perşembe 01:48

Gül ile Erdoğan'dan kritik zirve

Gül ile Erdoğandan kritik zirve

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bugün devlet günü çerçevesinde Çankaya Köşkü'nde ikili bir görüşme yapacak


Gül ile Erdoğan'ın görüşmesi, gündemdeki önemli gelişmelerin yanı sıra Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu yasa teklifinin yarattığı gerilimin aşılması yönündeki temaslar açısından da özel bir anlam kazandı. Siyasi kulislerde gözler, bugün Çankaya Köşkü'nde yapılacak bu görüşmeye çevrildi.

Cumhurbaşkanı Gül, bugün Başbakan Erdoğan'ı, saat 11.00'de Çankaya Köşkü'nde kabul edecek. Bu görüşme, devlet geleneği çerçevesinde perşembe günleri yapılan olağan görüşme çerçevesinde yapılacak. Gül ile Erdoğan'ın bu görüşmesinin öneminin kodları, son günlerde yaşanan gelişmelerde gizli. Bu gelişmeler özetle şöyle:

*İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 17 Aralık'ta başlattığı yolsuzluk operasyonunun ardından iktidar ile cemaat arasındaki gerilim siyaset ile bürokrasiye yansıyan bir tür psikolojik savaşa dönüştü. Bu gerilimin en önemli ayaklarından birini de HSYK yasa teklifi oluşturdu.

*Cumhurbaşkanı Gül, HSYK krizinin aşılması için 13 Ocak'ta, 3 muhalefet partisinin liderleri yani CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MHP lideri Devlet Bahçeli ve BDP lideri Selahattin Demirtaş ile görüşmüş ve anayasa değişikliği önerisinde bulunmuştu. Gül, aynı akşam Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşmüştü. Bunun üzerine, iktidar partisi grup yöneticileri ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ; CHP, MHP ve BDP'yi ziyaret etmişti. MHP öneriyi red ederken, CHP, yetkili organında değerlendireceğini açıklamıştı. CHP TBMM grubundan yapılan açıklamada "Adalet ve Kalkınma Partisi'nin HSYK ile ilgili olarak Anayasa değişikliği konusundaki birlikte çalışma önerisi MYK toplantısında değerlendirilmiş, ancak Adalet Komisyonu'nun gündeminde olan HSYK Kanun Teklifi'nin görüşmelerinin durdurulmamış olması nedeniyle öneri samimi bulunmamış ve uygun görülmemiştir. MYK kararı AKP Grup Başkanvekili Sayın Nurettin Canikli'ye telefonla bildirilmiştir" denilmişti.

*Bu gelişmelerin ardından Yargıtay Başkanı Ali Alkan, geçen hafta Köşk'e çıkmış ve yargı çevrelerinin görüşlerini Cumhurbaşkanı Gül'e aktarmıştı. Bu görüşme, yargı açısından önemliydi.

*Gül, 16 Ocak'ta Erdoğan ile görüşmesinin ardından Müteahhitler Birliği'nin resepsiyonunda gazetecilerle sohbetinde, her şeyin daha güzel olacağını vurgulayan bir açıklama yapmıştı.

*Gül'ün Erdoğan ve Yargıtay Başkanı ile yaptığı görüşmelerin ardından iktidarın Meclis Genel Kurulu'nda Yargıtay yasasının 30. maddesi ile ilgili tasarıda yer alan düzenlemeyi metinden çıkarması dikkat çekti.
Bu gelişmeler çerçevesinde Gül ile Erdoğan'ın bugün yapacağı görüşme önem kazandı. Gül, HSYK ile ilgili düzenlemenin anayasa değişikliği ve uzlaşma ile yapılması yönündeki görüşünü daha önce dile getirmişti.

MİLLİYET

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER