ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 02 Nisan 2013 Salı 21:24

"Gazeteci, kamu yararı ve kamu zararı dengesini gözetmeli"

"Gazeteci, kamu yararı ve kamu zararı dengesini gözetmeli"


TBMM Haberleşme ve Özel Hayatın Gizliliğini Araştırma Komisyonu, bugünkü toplantısında bazı gazetelerin temsilcilerini ağırladı. Aksiyon Dergisi Genel Yayın Yönetmen Yardımcısı Bülent Korucu, bu kapsamda yaptığı sunumda gazetecinin kamu yararı ve kamu zararı dengesini gözetmesi gerektiğini belirterek, "Gazeteci, kesinlikle kayıt sürecinde dahil olmamalı, kayıtlar üzerinde belli bir niyete matuf tahrifat yapmamalı." dedi. ABD Başkanı Lyndon Johnson’ın Başbakan İsmet İnönü’ye gönderdiği mektubu örnek veren Korucu, "Bu mektup, siz gazeteci olsanız, sizin önünüze gelse yayınlar mısınız? Bence yayınlamalıyız." diye konuştu.

Bülent Korucu, komisyonda yaptığı sunumda gazetecilikte kamu yararı konusuna dikkat çekerek,"Gazeteci, kamu yararını gözeten, elde edilmesinde dahili bulunmayan ve gelmiş materyali de tahrif etmediyse, üzerinde amaca matuf düzenlemeler yapmıyorsa, materyalin kamu yararı süzgecinden geçirildikten sonra yayınlanabileceğini düşünüyorum." dedi.
Kamu yararının muhtemel kamu zararına bakılarak tarif edilebileceğini kaydeden Korucu, "O açıdan yayınlanan bir haberin muhtemel bir kamu zararını engellemeye matuf olup olmadığı önemli bir kriter olur. Bu kriterden hareketle gazetecinin samimi bir iyi niyetli yaklaşım ile kamu görevi mi gördüğü yoksa bir tetikçilik mi yaptığını rahatlıkla ayırt edebiliriz." ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Lyndon Johnson’ın Başbakan İsmet İnönü’ye gönderdiği mektubu örnek veren Korucu, "Bu mektup, siz gazeteci olsanız, sizin önünüze gelse yayınlar mısınız? Bence yayınlamalıyız. Çünkü şayet Johnson mektubunu bilmezse Türk milleti, yakın tarihimizin önemli bir satır başını, önemli bir noktasını gözden kaçırmış olacağız." dedi.

Gazetecinin kamu yararı ve kamu zararı dengesine dikkat ederek haberini vermesi gerektiğini söyleyen Korucu, "Kesinlikle kayıt sürecinde dahil olmaması lazım. İkincisi de kayıtlar üzerinde belli bir niyete matuf tahrifat yapmaması gerekir. Bunlar kamu görevi yapma aşkı ile değil kötü niyetle belirli maksatla, belli hedeflere varmak için yapılmış eylemlerdir diye düşünüyorum." ifadesini kullandı.
 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER