ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 26 Mart 2014 Çarşamba 10:12

Eski büyükelçi Jeffrey‘den Erdoğan‘a övgü

Eski büyükelçi Jeffreyden Erdoğana övgü

ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, yaptığı konuşmada AK Parti hükümetinin Kürt meselesi konusunda çok iyi iş çıkardığını söyledi.


ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, burada yaptığı konuşmada, AK Parti hükümetinin Kürt meselesi konusunda çok iyi iş çıkardığını ve bunun da Başbakan Erdoğan açısından seçimlerde denge yaratacağını kaydetti.

Gezi Parkı odaklı gelişmeler ve Twitter da dahil son dönemdeki olayların seçimleri etkilese de bunun büyük oranda olacağını düşünmediğini dile getiren Jeffrey, bu konuların Washington’da tepki topladığına işaret etti. Jeffrey, şunları söyledi:

ERDOĞAN, PUTİN KADAR KARİZMATİK VE EŞSİZ

"Ama Erdoğan, ABD’den değil Türkiye’den oy toplamaya bakıyor. Başka bir ülkeden örnekle bunu açıklayacağım: Birkaç ay önce Rusya’da anketlerde Rusyalılar Ukrayna ve Kırım konusunda hiçbir şekilde harekete geçilmesini istemiyordu. Ama şimdi Ukrayna’ya yürümeye ve savaşmaya hazırlar. Çünkü güçlü ve karizmatik bir lider kitleleri çok iyi harekete geçirebilir ve Erdoğan, Putin kadar karizmatik, eşsiz bir yeteneği var."

AK PARTİ TEMİZ SİYASET ÜZERİNE KURULU

Jeffrey, yolsuzluk iddialarınınsa, kendisini "temiz" siyaset üzerine kuran AK Parti açısından sorun teşkil ettiğini ama Gülen hareketinin de yargıda güçlü olduğunu belirterek, “Materyaller topladılar, çoğunlukla doğru materyaller ama bunları kamuoyuna duyurmadaki amaç, yargı ve polis olarak görevlerinin gereğini yerine getirmekten değil, kendi haraketlerinin (görüşü) doğrultusunda ve bu da iyi bir şey değil. Erdoğan da Brüksel’de buna değindi ve bu noktada Erdoğan haklı” diye konuştu. Jeffrey, bunun da hangi taraf söz konusu olursa olsun hukukun üstünlüğüne yönelik sorular yarattığını ifade ederek, bağımsız yargının önemine işaret etti.

HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ YABANCI YATIRIMCI İÇİN ÖNEMLİ

Hukukun üstünlüğü konusunun yabancı yatırımcı çekme açısından da sorun yaratacağını anlatan Jeffrey, Başbakan Erdoğan’ın Türk ekonomisini geliştirme noktasında olağanüstü bir iş çıkardığını ama bunun devamının güçlü hukukun üstünlüğü yapısına sahip diğer ülkelerle yarışmasına bağlı olduğunu kaydetti.

TÜRKİYE'DE BİLİŞİM SEKTÖRÜ ÖNEMLİ

Jeffrey, “Türkiye, Rusya gibi doğal kaynaklara, Çin gibi teknoloji ve ciddi üretime sahip değil” ifadesini kullandı.

Türkiye ekonomisinin gelişmesi için bilişim sektörünün önemine işaret eden Jeffrey, bu noktada Twitter’ın yasaklanmasının yatırım ve ticaretleri etkileyebileceğini de belirtti.

SEÇİMLER SONRASINDA EGEMEN OLAN AK PARTİ

Jeffrey, yerel seçimler sonrasında Türkiye’deki egemen partinin yine AK Parti olacağını, asıl konunun ise “ne kadar egemen” olacağı noktasında yer aldığını kaydetti. Jeffrey, “Sonuç ne olursa olsun Başbakan Erdoğan'ın, sonuçları olumlu anlamda manipüle etme ve partisinin gücünü artırma ve kazanç sağlama noktasında çalışacağını” savundu.

Jeffrey, seçimlerden sonra ise Türkiye’nin bu dönemde ihmal ettiği dış politika konusuna ağırlık vermeye başlayacağı yorumunda bulundu.

ABD İLE İLİŞKİLER GELİŞTİRİLEBİLİR

Türkiye-ABD ilişkilerine de değinen Jeffrey, “Başbakan Erdoğan’ı en iyi dostlarından biri yapan ABD Başkanı Barack Obama'nın, Erdoğan’ın söylemlerini AB’nin gördüğü açıdan görmesi nedeniyle, dış politika şartları kendisini zorlasa bile Erdoğan’ı tekrar kucaklamakta tereddüt edeceğini” iddia etti.

Jeffrey, yine de ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için çok alan bulunduğunu dile getirdi. 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER