ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 10 Ekim 2014 Cuma 17:29

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Paris'te

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Pariste

Çavuşoğlu: "Terörün gerçek kaynağı Esed rejimidir. 200 bin insanı kimyasal silahlarla öldüren bir rejim, IŞİD'den daha az tehlikeli değildir. "


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin terörle mücadelede üzerine düşen yükümlülükleri yerine getireceğini belirterek, "Suriye sınırında güvenli bölge ve uçuşa yasak alan tesis edilmeli. Terörün gerçek kaynağı Esed rejimidir. 200 bin insanı kimyasal silahlarla öldüren bir rejim, IŞİD'den daha az tehlikeli değildir" dedi.

Resmi ziyaret için Paris'te bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Fransız mevkidaşı Laurent Fabius ile bir araya geldi. İki bakan, Türkiye ve Fransa arasında stratejik işbirliği çerçeve anlaşmasını imzaladı. Görüşmesi sonrası ortak basın toplantısı düzenlendi.

Bakan Çavuşoğlu, görüşmede Ortadoğu'da ve Ukrayna'daki kriz, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyelik süreci ve iki ülke arasında işbirliği konularının ele alındığını söyledi. Çavuşoğlu, Türkiye'nin herkes gibi IŞİD'i bir tehdit olarak gördüğünü hatırlatarak, "Terörle mücadelede üzerimize düşeni yapacağız. Bu konuda düşünce ve hedefimiz aynı. Bölgede terörü yok etmek istiyorsak, kapsamılı bir stratejiyle hareket etmeliyiz. Hava saldırılarıyla yok etmek mümkün değil" dedi.

Terörün asıl kaynağının Esed rejimi olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Suriye sınırında güvenli bir bölge ve uçuşa yasak bölge tesis edilmeli. Terörün gerçek kaybağı Esed rejimidir. 200 bin insanı kimyasal silahlarla öldüren bir rejim, IŞİD'den daha az tehlikeli değildir" ifadelerini kullandı. 

Bölgenin terörden arındırılması için kapsamlı bir strateji uygulamak gerektiğinin altını çizen Çavuşoğlu, Suriye'den gelen mültecilerin kendi topraklarına güvenli bir şekilde yerleştirilmeleri gerektiğini belirtti. Çavuşoğlu, Türkiye ve Fransa'nın terörün her türüyle mücadele edeceğini kaydetti.

Fabius ile Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecini de değerlendirdiklerini aktaran Çavuşoğlu, "Fransa'nın 22. fasıl üzerindeki blokajı kaldırmasından memnuniyet duyduk. Her faslın görüşülmesinden yanayız yeter ki siyasi engeller kaldırılsın. Fransa, herhangi bir faslı bloke etmeyeceğini açıklarsa çok memnun oluruz. AB'ye de çok önemli bir mesaj vermiş oluruz" diye konuştu.

Türkiye'de yatırım yapan Fransız iş adamlarıyla görüşüp, taleplerini not ettiklerini belirten Çavuşoğlu, büyüyen Türkiye ekonomisinin ilerde büyük fırsatlar sunacağını vurguladı. Fransa'daki Türk toplumunun siyasete ilgisinin de memnuniyet verici olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "168 kişinin belediye meclis üyesi seçildiğini görüyoruz. Biz vatandaşlarımızı bulundukları ülkelere entegre olmaları konusunda yönlendiriyoruz" şeklinde konuştu.

Fabius: "İki düşman arasında bir tercih yapmamız beklenmemeli" 

Fransa Dışişleri Bakanı Fabius da Çavuşoğlu ile bölgedeki krizi görüştüklerini belirterek Türkiye ile uzun vadede ortak olarak hareket etmeye devam edeceklerini söyledi. Fabius, Türkiye ile işbirliğinde 2 yıllık bir eylem planı öngördüklerinin ve bir yol haritası kapsamında ekonomik ve kültürel alanlarda işbirliği yapacaklarını belirtti 

Çavuşoğlu ile Avrupa Komisyonu'nun Türkiye ilerleme raporunu da görüştüklerini ve Fransa olarak sürecin bütün şeffaflığıyla devam etme taraftarı olduklarını belirten Fabius, 23. ve 24. fasılların açılması sürecinin ilerleme açısından önemli olduğunu vurguladı.

Fabius, bölgedeki krizin Türkiye'yi de etkilediğini belirterek, "Gözlerimiz önünde büyük bir trajedi yaşanıyor, kayıtsız kalmamız mümkün değil. Fransa ile Türkiye'nin IŞİD'in barbarca eylemleri ve Esed'in politikaları karşısında duruşları aynıdır. İki düşman arasında bir tercih yapmamız beklenmemeli" dedi. 

Fabius,Türkiye'nin mültecilere yönelik yardımlarını takdirle karşıladıklarını ve Fransa'nın bu konuda Türkiye'ye destek olmaya devam edeceğini belirtti.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER