ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 20 Mayıs 2014 Salı 12:58

Devlet Bahçeli Soma için o isme teşekkür etti

Devlet Bahçeli Soma için o isme teşekkür etti

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Soma’daki maden faciası ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.


MHP lideri Devlet Bahçeli, parti grubunda yaptığı konuşmada 301 madencinin yaşamını yitirdiği felakette tutumundan ötürü Bakan Yıldız'a teşekkür etti.

MHP Lideri, 19 Mayıs mesajıyla başladığı konuşmasına, Türk gençliğine cumhurbaşkanlığı seçimleri için çağrıda bulunarak devam etti.

Türkiye'yi yasa boğan Soma faciasına da değinen Bahçeli, Enerji Bakanı Taner Yıldız'a gayretinden ötürü teşekkür etti.

İşte Devlet Bahçeli'nin açıklamalarından satırbaşları;

- 13 Mayıs'ta yalnızca Soma değil 77 milyonun tamamı ağlamıştır. Türkiye tarihinin en büyük iş kazası yaşanmıştır. 301 madencisine Türk milleti yanmıştır. Soma'ya hüzün çöreklenmiştir. Türk milleti 301 madencisine yanmıştır. Yerin altında aileleri için ter dökenler edebiyete uğurlanmıştır. Aramızdan ayrılan maden işçilerine bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum. Acılı Somalı kardeşlerime sabır diliyorum. Yaralı olarak kurtulanlara acil şifalar diliyorum.

- Soma'da yaşanan olay uzun yıllar hafızalardan çıkmayacaktır. Daha çok ısınalım diye çalışan maden işçilerimizin haklarını ödeyemeyiz. Ne kadar zor şartlarda çalıştıkları biliniyor. Akşam eve döneceklerinin garantisi yoktur. Örtbas etmeye kimse kalkışmasın. Maden işçilerinin hayatı çilelidir akşam eve dönmelerinin garantisi yoktur. İş garantileri ve can güvenlikleri hepimizi isyan ettirecek kadar sorunlu ve yetersizdir. Soma faciası herşeyi gün yüzüne çıkardı. Hem yer altı hem yer üstünde emek yoğun şeklinde çalışan kardeşlerimizin feryatlarına tepkisiz kalmak mümkün değildir.

"HACI İSMAİL'İN DEVİRLERİ GERİDE KALMIŞTIR"

- Madendeki iptidai şartlara göz yummak bu kazalara sebebiyet vermektir. Dönemin padişahı tarafından beş kese altınla ödüllendirilmiş gemici Hacı İsmail'in devirleri geride kalmıştır. Uzun Mehmet'in Karadeniz'de ilk kez taş kömürü buluşunun üzerinden 185 uzun yıl geçmiştir. Köprünün altından çok sular akmıştır.

- Türkiye'nin nüfus artışıyla enerji bağımlılığı yükselmektedir. Kömür hala en büyük enerji kaynağıdır. İş kazalarının yaşanıyor olması ve dünyada ilk sırada olmamız insanlıkla medeni olmakla uygarlığın ana temasıyla bağdaşmamaktadır.

TANER YILDIZ'A ÖVGÜ

- 13 Mayıs günü gerçekleşen maden felaketine devlet anında müdahale etmiş tüm imkan ve gücüyle seferber olmuştur. Enerji bakanı olayın başından sonuna kadar pozitif sabırlı iyi niyetli tutumunu korumuştur. Başta Enerji bakanı olmak üzere Soma'ya gelerek arama kurtarmaya çalışan can kurtarmak için çırpınan STK'ların değerli temsilcilerine uzman ekiplerine teşekkür ediyorum.

- Soma'da 301 işçimizin hayatını kaybetmesine neden olan maden sahasının TKİ tarafından Soma Kömür İşletmeleri isimli firmaya kiralandığı bilinmektedir. Bu firma ürettiği ihaleleri ihalesiz TKİ'ye satmaktadır. Çıkarılan kömürlerin yüzde 65'i elektrik üretiminde kullanılmaktadır. Hükümet hukuken oldukça kuşkulu bir tartışmanın tarafı olmuştur. Mağdur ve muhtaçların aklını çelmek için mevzuata aykırı işlemlere imza atılmıştır. Bunlar elbette bilinmesi gerekli ayrıntılardır.

"KAZIN AYAĞININ ÖYLE OLMADIĞI ANLAŞILMIŞTIR"

Soma'daki iş kazasının nasıl gerçekleştiği henüz tam manasıyla vuzuha kavuşmamıştır. özel firma ve yetkililer ilk başta trafo patlamasından çıkan yangının kazaya sebep olduğunu ileri sürmüştür. Ancak kazın ayağının öyle olmadığı netleşmiştir. Kömürün oksitlenip ısındığı ve karbonmonoksit gazının ocağı kapladığı iddia edilmektedir. Farklı uzmanar kömür yanmasının aniden olmayacağını bir hafta 10 gün öncesinden madendeki sensörlerin gazı tespit edeceğini belirtmektedir. Eğer kömür aniden yanmıyorsa aklımıza iki husus geliyor. Ya bu sensörler arızalıdır ya da iş yerinde tehlike hafife alınmıştır. Bize göre bu iki şey de cinayettir. Sorumluluar hiyerarşik olarak en ağır şekilde cezalandırılmalıdır.

"KATLANILMAZ BİR FATURA ÇIKARMIŞTIR"

Denetim eksiklerinin had safhada olduğu anlaşılmaktadır. Düşük mekanizasyonla çalışılmış üretim maliyetini azaltmak için iş güvenliği ilkelerinedn ahlaksızca taviz verilmiştir. Maden ocağının yaşam odalarının olmayışı vardiya değişimlerinin aynı anda gerçekleşmesi: Yanmaz kabloların kullanılmaması, gaz maskelerinin eski olması, ikaz sisteminin çalışmaması, yangın esnasında işçilerin tahliyesindeki yanlışlar ağır ve katlanılamaz bir fatura çıkarmıştır.

"MHP OLARAK BİR KEZ DAHA TEŞEKKÜR EDİYORUM"

Bir kez daha yedi bakanımızla beraber iki sorumluluğu üstüne almış gecesini gündüzüne katmış iki değerli arkadaşım eğer bu salondalarsa MHP olarak bir kez daha teşekkür ediyorum.

"SOMA İÇİN ÖNERGE VERECEĞİZ"

 Bir tek insanın canı emniyette değilse bir tek işçimiz zarar görüyorsa orada o iş yerinde apaçık bir eksiklik vardır. Önce güvenlik önce sağlık önce insanca şartları inşa etmek asıl olmalıdır. Bunu da temin edecek siyasi sorumluluk taşıyan hükümetten başkası değildir. Soma'daki iş kazası en küçük ayrıntısına kadar incelenmelidir. Biz de sözkonusu facianın sebepleri ile alınması gereken tedbirlerin ve kaza sonrası kamuoyunu rahatsız eden gelişmelerin belirlenmesi için meclis araştırma komisyonu kurulma önergesi vereceğiz.

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER