ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 15 Temmuz 2014 Salı 13:57

Demirtaş o isme meydan okudu

Demirtaş o isme meydan okudu

HDP'nin cumhurbaşkanı adayı Selattin Demirtaş, "Cumhurbaşkanı seçilirsem Allah Başbakan Erdoğan'a kolaylık versin" dedi.


Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın cumhurbaşkanlığı seçiminde izleyeceği yol haritasını açıkladığı toplantıda "Ben kazanır da Cumhurbaşkanı olur ve Başbakan da Erdoğan olursa Allah ona yardım etsin. Demokrasiye, çoğulculuğa alışacak. Öyle toplantılarda ‘kalk gidiyoruz’ diyemeyecek" dedi.

"GEL DEMİRTAŞ, DEMİRTAŞ"

Tanıtımda çalınan Demirtaş şarkısı, Gezi eylemleri sırasında Kardeş Türküler tarafından yapılan, "Yavaş gel yerler yaş" şarkısından uyarlama... Sözleri ise, "Artık yeni şeyler söylemek lazım. Gel Demirtaş Demirtaş... Amman aman bıktık valla, zamanı geldi, artık yetti. Gel Demirtaş, Demirtaş..."

Cumhurbaşkanlığı adaylığı için programını açıklayan Demirtaş, Başbakan Erdoğan'a göndermede bulunmayı da ihmal etmedi. Demirtaş, soru cevap kısmında "Seçilirseniz Erdoğan'la nasıl çalışacaksınız" sorusuna "Tek bir kişi çıkıp ben bütün bunları yapacağım diyorsa asıl aldatmaca oradadır. Ben sizlerin mesajını taşımakla görevli hissediyorum kendimi. Bu mücadele süreç işidir. Bunları Cumhurbaşkanı yapsın diye önermiyoruz. Yeni yaşamı birlikte inşa edeceğiz. Bir tek kişinin bunları yaptığı sisteme demokrasi denmiyor. İkinci turla ilgili diğer adaylara da sormak lazım. İkinci tur için onlardan biri ya beni destekleyecek ya da boykot yapacaklar. Ben tavrımı net olarak ifade ettim. Beni destekleyen hiç kimse ikinci turda bunu destekle diye oy evrmiyor. Kediler trafoya girmez ve hile yapılmaz da ikinci tura gidemezsek çekilmeyeceğiz kimse lehine. Üstüne bir de koltuk kazanırsak ona da yok demeyeceğiz.

"ALLAH BAŞBAKAN'A YARDIM ETSİN"

Ben kazanır da Cumhurbaşkanı olur ve Başbakan da Erdoğan olursa Allah ona yardım etsin. Demokrasiye, çoğulculuğa alışacak. Öyle toplantılarda ‘kalk gidiyoruz’ diyemeyecek." şeklinde yanıt verdi.

İŞTE DEMİRTAŞ’IN "SEÇİM VİZYONU"

HDP’nin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş ‘seçim vizyonunu’ İstanbul’da açıkladı.

Şişli Kent Kültür Merkezi’nde yapılan tanıtım toplantısına, gazeteciler, yazarlar, bazı sivil toplum örgütü üyeleri ile Gezi olayları sırasında polisin attığı gaz kapsülü ile hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan ve babası Sami Elvan, Ahmet Kaya’nın eşi Gülten Kaya ve Hrant Dink’in eşi Rakel Dink gibi isimler katıldı. Saat 11.00’de kürsüye çıkan Demirtaş, ağırlıklı olarak “demokrasi” ve “barış” vurgusu yaptı.

Seçim sloganı olarak “Bir Cumhurbaşkanı Düşünün” başlığını seçen Demirtaş, çağrısının yeni bir yaşam çağrısı olacağını söyledi. Demirtaş, “Çağrımız Türkiye’deki tüm halkların birbiri ile özgürce yepyeni bir yaşam inşa etmeleridir. Hayalini kurduğumuz cumhurbaşkanı sokakta halkla birlikte olacaktır. Yeni yaşam etnik, dinsel, cinsel, sınıfsal ayrımcılığın karşısında sesi duyulmayanın yanında yeşerecektir. Türkiye artık yol ayrımında. Ya devlet otoritesini daha da pekiştirecektir, ya da radikal demokratik değişimi tercih edecek. Bu seçimlerde 3 aday ama 2 çizgi yarışıyoruz. Bizim çizgimiz neo-liberal düzen içinde tekçi, mezhepçi bir tercihe zorlanmayı reddeden çizgidir. Devletin küçüldüğü, yurttaşın büyüdüğü bir sistemi hedefliyoruz. Devlet tek bir kişiyle artık yönetilmeyecek. Cumhur meclisleri ile halkın doğrudan yönetime katılmasının önünü açacağız. Çiftçi, emekli meclisleri olacak. MGK gibi vesayetçi bir yapı ile değil demokratik kurullarla yönetilecek. Devlet Denetleme değil Halk Denetleme Kurulu olacak” dedi.

“Tüm canlıların yaşam hakkını savunmak temel ilkelerimizden olacaktır” diyen Demirtaş, “Gençliğin aktif katılımı sağlanacak ve örgütlenmelerinin önündeki tüm engeller kaldırılacaktır. Gençliğin sorunları ile uğraşmak yerine gençliği zapt etmeye kalkanlara karşı yeni yaşam. Gençlik başa çıkılacak değil başa çıkarılacak bir kesimdir. Zorunlu din dersleri kaldırılmalı. Bireylerin din eğitimleri taleplerine uygun olarak kendisinin seçmesi sağlanmalıdır. Eğitim sınav merkezi olmaktan çıkarılmalı, YÖK kaldırılmalıdır. Her gün en az 5 kadının sokakta katledilmesine tanık oluyoruz. Yeni yaşam ancak kadınların öncülüğünde örgütlenebilir” şeklinde konuştu.






KAYNAK:
İHA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER