ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 19 Ekim 2014 Pazar 07:28

Davutoğlu: Şehirlerimizi koruyacağız

Davutoğlu: Şehirlerimizi koruyacağız

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Şehirlerimizi koruyacağız, ama bunu koruyacak olan şey polisiye tedbirler ya da devlet gücü değildir. Şehirleri gerçek anlamda koruyacak kolan o şehir halkının o şehirlere sahip çıkmasıdır” dedi.


Başbakan Ahmet Davutoğlu, belediye başkanları ve Sivil Toplum Kuruluşları (STK) temsilcileri ile Amasya’da Taşhan Otel’de bir araya geldi.

Suriye'deki gelişmelerin ardından vandalların, Diyarbakır sokaklarını, Siirt, Mardin, Van sokaklarını ateşe boğmaya çalıştığını ifade eden Davutoğlu, “Bütün vicdanların buna isyan etmesi lazım. Hangi ideolojiye sahip olursanız olun. Bizi eleştirin, hükümetimizi eleştirin. Hatta hükümetimizin karşısında en sert tutuma sahip olun. Buna da dahi saygı gösteririm ama şehirlerimizi ateşe boğan bu vandallara eğer tolerans gösterirseniz, ona saygı göstermem. Bütün aydınların yek vücut olup seslenmesi lazımdı.
Kürt aydınların, Türk aydınların, Arapların, kim olursa olsun herkesin, Sünnilerin, Alevilerin. Bu yıkmaya çalıştığınız şehirler, 'bizim şehirlerimiz' demesi lazım. Mardin'den sökülecek tek bir taş bizim yüreğimizden koparılan, kültürel anlamda, bir atardamar gibidir. Ama televizyonlarda kayıtsız şekilde seyrettiler, şimdi bir daha bu olaylar olmasın diye alınabilecek bazı tedbirler ki bunların hepsini gerekçeleri ile izah ettim, bunları tenkit etmeye çalışıyorlar. Şehirlerimizi koruyacağız, ama bunu koruyacak olan şey polisiye tedbirler ya da devlet gücü değildir. Şehirleri gerçek anlamda koruyacak kolan o şehir halkının o şehirlere sahip çıkmasıdır” diye konuştu.

Türkiye ile Suriye ilişkilerinin iyi olduğu dönemlerde Beşar Esed'le yakın görüşmelerinin olduğunu belirten Davutoğlu, “Ne zaman biliyor musunuz? Yüreğimde sızıyla, bu zulme karşı büyük bir isyan hissettim ve ondan sonra bu zulmü yapan kişi bir daha hiçbir şekilde insanlık önüne çıkamaz diyerek ona mesafe koyma kararı verdim, Halep'i havadan bombaladığı zaman. Halep'i havadan bombalayan bir zalim, o şehre kıyan bir zalim, kendi şehri, ama sadece onun şehri değil, bizim şehrimiz. Sadece bizim şehrimiz değil, bütün insanlığın şehridir Halep” şeklinde konuştu.




KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER