ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 23 Nisan 2014 Çarşamba 20:50

Davutoğlu: Başbakan'ın açıklaması çağrıdır

Davutoğlu: Başbakanın açıklaması çağrıdır


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın sözde Ermeni soykırımıyla ilgili yaptığı açıklama hakkında "Türkiye hiç bir açıklamayı bir siyasi pozisyonu herhangi bir baskı altında yapmaz. Kesinlikle hiç bir konjonktürel boyutu yok. Bugün yapılan açıklama bir çağrıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) açılışının 94. yıldönümü dolayısıyla Şeref Salonu'nda resepsiyon düzenlendi. Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen resepsiyona katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Başbakan Erdoğan'ın Ermeni soykırımı ile ilgili açıklamasını değerlendirdi. "Bu yapılan açıklamanın sürecin bir parçası olduğunu görebiliriz." diyen Davutoğlu, "Bütün kayıpların insani kayıp değerlendirilmesine yönelik tutumumuz açık. Sayın Başbakanımızın ve Meclis Başkanımızın 2005 yılında yaptığı açıklama bunun bir parçasıydı. Bunun konjonktürlerine bir boyutu yok. Türkiye hiç bir açıklamayı bir siyasi pozisyonu herhangi bir baskı altında yapmaz. Kesinlikle hiç bir konjonktürel boyutu yok. Bugün yapılan açıklama bir çağrıdır. Biz nasıl ortak bir coğrafyayı yıllarca paylaştığımız Ermenilerle, onların acısını paylaşma şeklinde bir yaklaşım benimsemişsek, aynı yaklaşımın bütün taraflarca benimsenmesi tarihi çatışma alanı olmaktan çıkartır, ortak sevinçlerin, başarılara atıf yaparak inşa edebiliriz. Bu çağrımız ümit ederiz ki karşılığını bulur." diye konuştu.

Ermeni diasporası ile görüşmeler yaptığını dile getiren Davutoğlu, diasporanın bir çok gruptan oluştuğunu söyledi. Süleyman Şah Türbesi'ne giden Türk konvoyunun IŞİD tarafından durdurulması konusunda ise Davutoğlu, "Haber yanlış. 1921'den bu yana oradaki askerimizin lojistik ihtiyacı karşılanır. Hedef hasıl olmuştur." şeklinde konuştu.

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER