ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Ağustos 2013 Çarşamba 12:44

"Damdan düşenler masaya oturmalı"


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Türkiye’de hep birileri adına başka birilerinin karar verdiğine işaret ederek, bunun böyle gitmeyeceğini, damdan düşenlerin masaya oturması gerektiğini söyledi

Fatma Şahin, Avrupa Birliği tarafından da desteklenen ve 2 yıl sürecek olan 'Engellilerin Toplumsal Entegrasyonunun Geliştirilmesi' projesinin açılış toplantısına katıldı.

        Ankara’da gerçekleştirilen toplantıya çok sayıda milletvekili bürokrat ve engelli vatandaş katıldı. Toplantıda yapılan konuşmalar işitme engelliler için işaret diline çevrildi. Programda konuşma yapan Şahin, Türkiye’de hep birileri adına başka birilerinin karar verdiğini ifade etti. 'Damdan düşenlerin' masaya oturtulması gerektiğini vurgulayan Şahin, "Engelliler adına engelsizler karar veriyor. Bu böyle devam edemez dedik. Masada engellilerle ilgili karar verilecekse 'engelliler masada olacak' dedik. Kadınlarla ilgili karar verilirken erkeklerin oturduğu masada kadınlar adına bir karar çıkamaz. Masaya oturup bir şey koyabilmesi için onun o altyapı sorununu halletmesi gerekiyor." dedi.

        "ENGELLİLERE VERİLEN HAKLARI DUYGUSAL HAKLAR OLARAK GÖRMÜYORUZ"

        Engellilere verilen hakların duygusal haklar olarak görmediklerini dile getiren Şahin, "Akıllı ekonominin, bilgi ve çağının bir gereği ve bir ihtiyacı olarak görüyoruz. Hak temelli bakıyoruz, bir imtiyaz ve lütuf olarak da görmüyoruz. 10 yıldan beri bu alanda olan bir kardeşiniz olarak gördüğüm çok önemli bir şey var. Dezavantajlı guruplar dediğimiz ve anayasanın bize verdiği 10. maddenin üzerine koymaya çalışma sorumluluğumuz var. Azıcık fırsat eşitliği verildiği zaman nasıl büyük bir başarı hikâyelerine imza attıklarına bire bir şahidim. Azıcık eğitim ve sağlıktan istifa ettikleri zaman nasıl büyük projelere imza attıklarını ve ne kadar kendi ile beraber engelli kardeşleri için büyük işlere başardığına şahidim." şeklinde konuştu.

        Engellilerin toplumsal entegrasyonunun geliştirilmesi hedefi, engellilere yönelik ve engellilerin haklarını korumaya yönelik çalışan STK’ların kapasitelerinin artırılıp, kamu kurumları ile olan diyalogları geliştirilirken, özürlü insanların her türlü mal, hizmet ve yaşam alanına eşit ulaşımını sağlamak. Program kapsamında desteklenecek faaliyetler ise şunlar: Bilinçlendirme faaliyetleri, eğitim, erişilebilirlik, mesleki eğitim ve sürdürülebilir istihdam, sağlık, sosyal yaşam alanlarına entegrasyonu ve ayrımcılık ile mücadele.

 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER