ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 20 Temmuz 2014 Pazar 12:49

Cumhurbaşkanlığı seçiminde kim kazanır?

Cumhurbaşkanlığı seçiminde kim kazanır?

Araştırma şirketleri ve gazeteci yazarlardan önümüzdeki cumhurbaşkanlığı seçiminde kazanacak adayla ilgili analizler.


Star gazetesinin haberine göre, 10 Ağustos'da yapılacak seçimlere çok az bir süre kala, Sabah gazetesinden Ali Değirmenci konunun uzmanlarından görüşlerini aldı.

KONDA Araştırmaları Genel Müdürü Bekir Ağırdır, ANAR araştırma şirketi genel müdürü İbrahim Uslu, gazeteci ve yazarlar Oral Çalışlar ve Avni Özgüler adayların seçilme şanslarını ve süreci değerlendirdiler. Dört isminde ortak kazanan tahmini Recep Tayyip Erdoğan oldu.

Tahmin edilen gelecek başarının nedenlerini ise 12 yıllık iktidar tecrübesine bağlayan Bekir Ağırdır, Tayyip Erdoğan'ın ilk turda seçimi kazanacağını ifade etti.

Avni Özgürel ise seçmenlerin yine istikrardan yana oy kullanacağını belirtti ve ilk turda yüzde elliyi geçeceğini iddia etti.

İbrahim Uslu ise seçimin batıcı ve elitist kesimlerle muhafazakar çevrelerin arasında geçeceğini belirtip Erdoğan'ın Yüzde 55-60, İhsanoğlu'nun yüzde 40 civarı, Demirtaş'ın da Yüzde 10'un altında oy alacağını düşündüğünü belirtti.

Oral Çalışlar ise örgüt desteğinin öneminin altını çizerek, enerjik tavrıyla Erdoğan'ın yüzde 53 oy alacağı, diğer adaylardan  İhsanoğlu'nun yüzde 35-36 ve Demirtaş'ın yüzde 8.5 oy alacağı tahminlerinde bulundu.

Seçim sonrası siyasi gelişmeler

Bekir Ağırdır seçim sonrası AK Partinin yeni bir yönetim belirleyeceğini ve bunun partinin ikinci dönemi olacağını belirtti. Partinin yeni yönetici kadrosunun dış politikada değişiklere gideceğini öngören Ağırdır, genel seçimlerdeki oy oranının yüzde 45-50 arasında olabileceğini ve Erdoğan'ın yüzde 55 oy alması halinde erken seçim ihtimalini dile getirdi. İhsanoğlunun seçim performansı yüzde 40'ların altında kalırsa CHP ve MHP'de değişim talepleri olacabileceğini söyledi.

Özgürel de Erdoğan'ın yüzde 55 oy aldığı takdirde erken seçime gideceğinin ve kongreyi seçim sonuna erteleyeceğinin üstünde durdu. Uslu, Erken seçim olursa Kasım ayında olacağını ve AK Parti karşısında kurulan ittifakların seçimdeki başarısızlıkları durumunda siyasi tasfiyelerin başlayacağını öngördü.

Oral Çalışlar Abdullah Gül'ün parti içindeki konumunun bu seçimlerden çıkacak sonuca göre şekilleneceğini söyledi ve parti içinde üçüncü dönem kuralından vazgeçileceğini düşündüğünü iletti. Çalışlar ayrıca CHP 'deki Kemalist kanadın büyük kısmının tasfiye olacağını ve bu partilerin genel bir değişime yakın olduğunu sözlerine ekledi

 

 
 
 
 
KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER