ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 09 Eylül 2013 Pazartesi 07:57

Çözüm süreci oyumuzu artırdı

Çözüm süreci oyumuzu artırdı

Yerel seçim için yapılan son anketlerde AK Parti'nin Türkiye genelinde yüzde 50'nin üzerinde oyu olduğunu söyleyen Erdoğan, çözüm süreci sayesinde Güneydoğu oylarının yüzde 55'e çıktığını açıkladı.


G-20 zirvesi için gittiği Petersburg'dan, 2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'nın ev sahipliği kurasına katılmak için Arjantin'e geçen Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye dönüş yolunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye'nin sıcak gündemi olan çözüm süreci ve yerel seçimlere değinen Erdoğan, süreçle ilgili BDP kanadından gelen olumsuz mesajlara karşılık ciddi sıkıntı olmadığını vurguladı. Bölge halkı tarafından desteklenen çözüm süreci sayesinde AK Parti oylarının Güneydoğu'da yüzde 35'ten yüzde 55'e yükseldiğini açıklayan Erdoğan, bu oy artışının BDP'yi rahatsız ettiği yorumu yaptı. Erdoğan'ın açıklamaları şöyle oldu:

BÖLGEDE OY PATLAMASI 

81 ilde yapılan anketimize göre Güneydoğu'da da durumumuz çok iyi. BDP yüzde 35, AK Parti yüzde 55 gözüküyor. Çözüm süreci öncesinde yüzde 35'e kadar inmişti AK Parti. Tabii bu durumdan rahatsız olanlar var. Kandil ve BDP en son birbiriyle çelişen açıklamalar yaptı. İyi polis-kötü polisi oynuyorlar sanki.


BDP'nin açıklamaları İmralı ile uyumlu. Sanırım mesajlar Kandil'e geç ulaşıyor. Ya da acele ediyorlar. Bizden, 4 partinin uzlaşmadığı hususlarda yasa çıkarmamızı istiyorlar. Diğer partilerin kabul etmediğini bize fatura etmeye çalışıyorlar.
Bizim Akil İnsanlar'ın raporları doğrultusunda reform paketi çalışmalarımız devam ediyor.

Çözüm sürecinde çok ciddi sıkıntı olacağına ihtimal vermiyorum. En önemlisi halk sürecin devamını istiyor. 
Bazı şehirlerde örgütün kendince 'asayiş' birimleri oluşturduğu iddiası gerçek ama bir kısım medya tarafından abartılıyor.

Örgüte bazı katılımlar olduğu da doğru ama bunun propagandasını yapıyorlar. Belki yerel seçimler öncesi bu devreyi geçiş süreci gibi kullanmayı istiyorlar. KCK da bu şekilde çıkmıştı. Belediyelerin yasal imkanlarını gayrı resmi yoldan kullanmaya başlamışlardı. Yargı devreye girdi. 

YÜZDE 50 ÜSTÜ

Yerel seçim mitinglerimiz devam edecek. İlk etapta büyükşehirleri bitireceğiz. Büyük önem veriyoruz.
Başkan adaylarının isimlerini de yakın zamanda açıklanmaya başlarız. 81 ilde kamuoyu araştırması yaptık. İlk sunumları bize yapıldı. İl il genel durum değerlendirmesi bunlar. Aday isimlerini ise temayül yoklamasının ardından belirleyeceğiz. Burada sorular isimleri de içerecek ama açık uçlu olacak.

Mevcut çalışmaya göre partimize yerel seçim için genel destek çok iyi. Yüzde 50'nin üzerinde görünüyoruz. Adaylar açıklandığında bunun daha da yükselmesi söz konusu olabilir. 

Tabii bazen üzerine katkı sağlayacak, karşılığı olan veya şehri ve teşkilatı tümden kucaklayacak adaylar çıkaramayabiliyoruz. Geçmişte Şanlıurfa ve Van'da bu tarz hatalarımız oldu. Rakiplerin durumu da önemli bir etken tabii. Ama adaylar açıklandıktan sonra oyların artması gerek tabii. 

Üçüncü dönemi dolduran arkadaşlarımızdan aday gösterebiliriz. Olağan bir şey bu. Bazı vilayetlerde vekil veya bakan arkadaşlardan aday belirleyebiliriz. 

Vekillerin adaylık halinde görevlerinden istifa etmelerine gerek yok. Seçilirlerse istifa etmeleri gerekiyor. Ancak bakanlar için aday olmaları halinde istifa etmeleri gerekiyor. Tabii bunlar risk. Ama bir riski göze almak gerekiyor. Bazı iller buna değer. 
 

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER