ÖNE ÇIKANLAR :
POLİTİKATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Nisan 2013 Çarşamba 22:58

"Çözüm süreci için Meclis Araştırma Komisyonu kurulsun"


AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, çözüm sürecine TBMM’nin bir araştırma komisyonu ile dahil olması ve herkesin elini taşın altına koymasını sağlamak üzere Meclis Araştırma Komisyonu kurulması için önerge vereceklerini söyledi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Türkiye Cumhuriyeti devletinin terörü sonlandırmak için tüm enstrümanların ve mekanizmaların kullanıldığı bir çözüm sürecini yönettiğini aktardı. Ünal, "Bu çözüm süreci şeffaf bir şekilde tüm toplumun önünde cereyan ediyor. Bizler de ülkemizde yaşanan terör sorununun çözümüne yönelik sürecin tüm boyutları ile değerlendirilmesi, bu konuda yüce Meclis’in ve toplumun bilgilendirilmesi amacıyla Anayasa’nın 98, TBMM İç Tüzüğü’nün 104 ve 105 maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılması için önerge veriyoruz." dedi.

Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı terör ve darbe olaylarına dikkat çeken Ünal, "Grup toplantısında Başbakanımızın ifade ettiği gibi terörün varlığı üzerine kurulu çatışma kültürü üzerine inşa edilmiş bir anlayış miladını doldurmuştur. Cumhuriyetin kuruluşundan bu yana ülkemizde demokratikleşme sürecini kesintiye uğratan anti demokratik uygulamalara karşı önemli adımlar atıldığı herkesin malumudur. Bu çerçevede TBMM’de Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu kuruldu. Anayasa Uzlaşma Komisyonu kuruldu. Bunlar demokratikleşme adımlarını hızlandırdı. Hükümetimizin 2009 yılından beri yürüttüğü demokratikleşme ve Türkiye’nin başta terör olmak üzere kronik sorunlarının çözümü için ciddi adımlar atıldı. Bugün adına çözüm süreci dediğimiz bu yeni süreç daha özgür, daha güçlü, daha demokratik, daha huzurlu bir Türkiye hedefinin ileri adımıdır. Bu çerçevede değişik toplum kesimlerinin ve sivil toplum kuruluşlarının görüş ve katkılarını alabilmek için Akil İnsanlar Heyeti de oluşturulmaktadır. Dolayısı ile çözüm sürecine TBMM’nin bir araştırma komisyonu ile dahil olması, diğer siyasi partilerin de bu sürece dahil olması, nihayetinde büyük bir sorumluluk ve siyasi risk gerektiren bu süreçte herkesin elini taşın altına koymasını sağlamak ve siyasi sorumluluk almasını sağlamak için böyle bir komisyon kurulmasını öneriyoruz." diye konuştu.

Ünal, komisyonun adının ‘Çözüm Sürecinin Değerlendirilmesi Komisyonu’ olacağını ifade etti. Bir soru üzerine, muhalefet partileri ile bunun öncesinde bir temas olmadığını bundan sonra olabileceğini aktardı. Komisyon kurulduğunda Meclis İç Tüzüğü gereği komisyona diğer siyasi partilerin de üye vermesi gerektiğini kaydetti.

Ünal, bir gazetecinin "Vermezse?" şeklindeki sorusunu ise cevapsız bıraktı.
 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER